files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

HC 19 Humenné smeruje do prvej ligy, michalovskí juniori zrejme bez Extraligy

Na základe piatkového rozhodnutia Slovenského zväzu ľadového hokeja prišli na hokejovom Zemplíne radosť aj smútok. Z postupu o súťaž vyššie sa tešia hokejisti HC 19 Humenné, bez Extraligy zrejme ostanú juniori HK Mládež Michalovce.

Ponuku na nový kontrakt dostanú tak tréneri, ako aj hráči, čo vybojovali postup (foto: hc 19)

Humenčania chcú ponuku zväzu využiť

Druhá najvyššia hokejová súťaž mužov bude mať zrejme od nastávajúcej sezóny opäť tím zo Zemplína. Liga, v ktorej v minulosti viac rokov účinkovali napríklad Michalovce, Trebišov či Humenné, v nedávno nedokončenej súťaži nemala po rokoch žiadneho zástupcu z tohto regiónu. Michalovská Dukla totiž hrala najvyššiu Tipsport ligu a HC 19 Humenné s HK 2016 Trebišov účinkovali iba v druhej lige. Od novej sezóny sa to ale zrejme zmení. Aj keď z druhej ligy mal ísť do prvej iba víťaz a zväz stopol súťaž pred samým vrcholom, teda pred začiatkom finále Humenné – Žiar nad Hronom, podľa rozhodnutia dostávajú právo štartu o súťaž vyššie obaja finalisti. „Ak mám povedať pravdu, my sme vo víťazstvo verili aj vo finále so Žiarom nad Hronom. Tešíme sa ale z postupu, ktorý plánujeme využiť,“ rozhovoril sa pre náš portál prezident HC 19 Humenné Peter Ždiňak, ktorý od začiatku sezóny smeroval klub práve do prvej ligy.

Humenčania obsadili v základnej časti druhej ligy Východ druhé miesto, za Rimavskou Sobotou. Tú ale zdolali v play-off a vybojovali si tak miesto vo finále proti najlepšiemu tímu zo západu Slovenska HK MŠK Indian Žiar nad Hronom. Hokejový zväz stopol súťaž kvôli koronavírusu krátko pred začiatkom prvého finálového duelu. „Finále bolo zrušené, súťaž nakoniec víťaza nespozná. Tímy nedostanú ani žiadne odmeny za víťazstvo, ktoré boli určené. Obaja finalisti sme ale získali možnosť štartu v prvej lige. Dve miestenky do nej boli voľné ešte z minulej sezóny a teraz ich ponúkli obom víťazom skupín druhej ligy. Ako som povedal, my to plánujeme využiť. Čo sa týka nás, sme veľmi spokojní. Splnili sme to, čo sme chceli. Od začiatku sme hovorili, že chceme ísť do prvej ligy. A sme tam,“ pokračuje prvý muž humenského hokeja.

Pomôže im aj mesto?

Hrať o súťaž vyššie samozrejme nie je iba o prestíži. Súvisia s tým aj navýšené náklady, s čím ale v Humennom počítajú. „Určite! Druhá liga je v podstate amatérskou súťažou. Prvá je už viac profesionálnou a teda musíme meniť veľa vecí. Rozpočet pôjde vyššie rádovo o desiatky tisíc eur. Musíme teda zohnať viac peňazí od sponzorov a verím, že nám pomôže aj mesto. Snáď nám poslanci schvália viac peňazí. Veď to bude najvyššia liga v Humennom. Všetko je to ale ešte predčasné. V týchto dňoch mám mať rozhovor s primátorom mesta, takže verím, že všetko dopadne dobre,“ podotýka Ždiňak, ktorý sa humenského hokeja ujal počas rozbehnutej sezóny 2018/2019, keď predchádzajúce vedenie odišlo preč. Následne ho udržal v prvej lige, mužstvo postúpilo do play-off, no v lete sa vytvoril nový klub a HC 19 tak nemohol štartovať v druhej najvyššej súťaži. Musel ísť do druhej ligy Východ.

Podľa prezidenta HC 19 Petra Ždiňaka (na fotke vľavo) chce klub ísť do prvej hokejovej ligy (foto: humenský expres)

Ponuka pre trénerov, aj všetkých hráčov

Okrem rozpočtu sa samozrejme bude musieť zmeniť aj káder. Humenčania síce mali v nedávno skončenej sezóne viacerých hráčov, ktorí predtým okúsili buď najvyššiu extraligu alebo prvú ligu, no aj takých, ktorí hrávali hokej popri zamestnaní. „V pláne sú samozrejme aj zmeny. Som ale zástancom toho, že ponuku by mali dostať všetci hráči, ktorí postup vybojovali. Je na nich, či to príjmu. Veľa z nich malo aj zamestnanie, takže sa budú musieť rozhodnúť. V druhej lige sme hrali akurát soboty, teraz budeme hrať prevažne cez týždeň. Ponuku však dostanú všetci,“ zdôrazňuje prezident humenského hokeja, podľa ktorého ďalších slov sa to isté týka aj realizačného tímu. „Ponuku na predlženie kontraktu máme samozrejme aj pre trénera Staša a jeho asistenta,“ uzatvára debatu Peter Ždiňák. My len dodajme, že Humenčania v novej sezóne zrejme budú môcť počítať aj s niekoľkými hráčmi michalovskej Dukly Ingema. Črtá sa totiž spolupráca medzi oboma klubmi, ktorá by mala fungovať tak, že HC 19 by bolo farmou extraligistu.

Juniori HK Mládež Michalovce môžu cítiť krivdu...

Juniori HK Mládež zrejme bez Extraligy

Na postup do najvyššej súťaže sa hotovali aj juniori HK Mládež Michalovce. Tí triumfovali v nadstavbovej časti prvej ligy a postúpili tak do šesťčlennej baráže o Extraligu. Po polovici play-out, kedy došlo k prerušeniu súťaže, im patrilo síce štvrté miesto, no iba s dvojbodovou stratou na druhé miesto, ktoré zaručovalo účasť medzi slovenskou elitou. Po piatkovom rozhodnutí zväzu je ale jasné, že práve Martin a Skalica, ktorí boli na prvých dvoch priečkach, sú účastníkmi Extraligy aj v ďalšej sezóne. Michalovčanom tak môžu ostať oči pre plač. Skončia bez najvyššej súťaže aj napriek tomu, že v prvej polovici play-out hrali doma iba dva zápasy (aj to s tímami, ktoré sú v tabuľke pod nimi) a vonku všetko na ľadoch súperov, ktorí sú v tabuľke pred nimi. Pred odvetnou časťou, ktorú mali čo sa týka vyžrebovania ľahšiu, však rozhodla o konci súťaže vyššia moc... „Je to obrovská škoda, pretože si myslím, že sme mali tím na postup do Extraligy. Žiaľ, musíme sa zrejme zmieriť s tým, ako rozhodol zväz,“ poznamenáva pre náš portál prezident HK Mládež Michalovce Richard Mašlanka starší. Tajný sen hokejových funkcionárov mať prepojený prvý tím Dukly v Tipsport lige, farmu v prvej lige mužov a juniorov v Extralige tak asi aj v sezóne 2020/2021 ostane nenaplnený...

Peter Brendza



Uverejnené: 21.04.2020 12:01:23 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.