files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Obrazom: Takto sa menil futbalový štadión v Michalovciach

Michalovský futbalový štadión momentálne patrí k najmodernejším na Slovensku. Dlho to ale tak nebolo. Začiatkom milénia pripomínal skôr spartakiádovský štadión. Ako sa jeho šat menil? Na to sme sa pozreli v ďalšom článku z histórie michalovského športu.

Na svojom mieste od štyridsiatych rokov minulého storočia

Na terajšom mieste hrávajú futbalisti jednotlivé stretnutia celé desaťročia. Nie vždy to však tak bolo. V dávnej minulosti bolo dejiskom súbojov ihrisko nachádzajúce sa na mieste medzi Špitálskou a Chalupkovou ulicou.  Po II. svetovej vojne funkcionári hľadali vhodnejšiu plochu. Od vtedajšieho vedenia mesta dostali k dispozícii pozemok medzi kasárňami Milana Rastislava Štefánika (súčasné Dukelské kasárne na Hviezdoslavovej ulici) a už nejestvujúcim pivovarom. Po úprave trávnika tu našli domovské sídlo. Stalo sa tak v závere 40-tych rokov minulého storočia. V tejto časti Michaloviec sa najrozšírenejší kolektívny šport hráva dodnes.

Kamenné ovály a atletická dráha za bránkami zmizli v roku 2009

Atletické dráhy, kamenné ovály

Futbalový štadión menil svoj šat iba pomaly. Začiatkom nového milénia už pripomínal starého deduška. Keď chceli funkcionári klubu dostať MFK Zemplín ďalej, ako do tretej ligy, potrebovali robiť postupne úpravy. Štadión bol nevyhovujúci z hľadiska toho, že mal ešte atletické dráhy, ktoré bránili bližšiemu kontaktu hráča s divákom. Stará tribúna (na štadióne je od roku 1958) potrebovala nutne rekonštrukciu, nová (stojí od sedemdesiatych rokov) mala takisto svoje muchy. A to už nehovorím o kamenných ováloch, ktoré boli za bránkami.

Rekonštrukcia v roku 2006

Mesto sa rozhodlo v roku 2006 konať a prišla tak prvá fáza rekonštrukcie michalovského futbalového stánku. Týkala sa novšej tribúny. Nový šat dostalo celé klubové zázemie. O rok neskôr mesto schválilo aj stavbu pomocného ihriska s umelou trávou, ktoré uzrelo svetlo sveta v roku 2008 (mimochodom, po desiatich rokoch bola umelá tráva vymenená). Bolo to prvé ihrisko s umelou trávou na východnom Slovensku.

Rekonštrukcia v roku 2009

Už zastarala atletická dráha či spomenuté kamenné ovály za bránkami ale stále špatili štadión. Mesto sa teda rozhodlo v roku 2009 pre druhú rekonštrukciu, už rozsiahlejšiu. Nanovo sa zbudovala tribúna na ľavej strane, tá druhá bola zateplená. Mimochodom nová tribúna, teda tribúna na pravej strane bola jedinou, čo ostala na svojom mieste. Ovály a stará tribúna boli zbúrané. Pribudli miesta na sedenie, aj na nezakrytej časti štadióna, kamenný oval zmizol. Zmenou prešiel aj trávnik. Ihrisko sa posunulo a kleslo. V roku 2011 pribudlo aj umelé osvetlenie, od roku 2017 má štadión vyhrievaný trávnik. Viac o rekonštrukcii si povieme v ďalšom článku, tentoraz sme pre vás pripravili fotografie z archívu Jaroslava Čúrneho, ktorý hlavne v roku 2009 dôkladne zmapoval celú rekonštrukciu futbalového štadióna.

V roku 2009 prišlo na zmenu trávnika

Na novej tribúna sa robilo zateplenie a renovovali sa aj šatne či klubové miestnosti

Stará tribúna bola zbúraná a postavená na novo. Popri nej vyrástili aj nekryté tribúny.

Trávnik na štadióne bol renovovaný znova v roku 2017. Od tohto času je už vyhrievaný. Ešte predtým v roku 2011 pribudlo umelé osvetlenie.

Peter Brendza

(foto: Jaroslav Čúrny, mfk zemplín)



Uverejnené: 29.04.2020 18:57:28 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.