files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Komentár: Zatvoriť, či nechať otvorené?

Otázka nechať zatvorené, alebo otvoriť trápi dnes celú slovenskú spoločnosť. Nový šíriaci sa koronavírus spôsobil na Slovensku spomalenie ekonomiky a jeho dôsledky budeme zrejme znášať aj v najbližších mesiacoch či rokoch. Táto otázka sa ale dá otočiť aj na súčasný stav v slovenskom hokeji. Veľa sa totiž hovorí o tom, že najvyššia Tipsport liga by mala byť aspoň na rok zatvorená. Takto by si kluby výrazne pomohli, keďže by z nich opadla ťarcha možného zostupu a tomu by mohli prispôsobiť aj financie. Takže, zatvoriť, či nechať otvorené?

Každá minca má dve strany a aj toto opatrenie by malo svoje pre a proti. Z negatív - určite by to zasiahlo druhú najvyššiu hokejovú súťaž. Z nej mali tímy vo forme baráže, či už skupinovej, alebo play-off, šancu postúpiť o súťaž vyššie. To sa zmenilo minulý rok, keď prišlo rozhodnutie, že víťaz prvej ligy automaticky postúpi do Tipsport ligy. No a keďže Bratislava Capitals miesto slovenskej najvyššej súťaže uprednostnil EBEL ligu, tento rok extraligu zrejme nik zo slovenských tímov nedoplní. Navyše, MAC Budapešť v nej účinkovať kvôli finančný problémom nebude takisto a ohrozená je aj účasť ďalšieho maďarského tímu DVTK Miškovec. Ten podľa vyjadrení svojich predstaviteľov štartovať v Tipsport lige chce, proti ale môžu byť viaceré faktory, ako ekonomika či cestovanie...

Negatívom by bol aj fakt, že tímy umiestňujúce sa v dolnej polovici tabuľky by pred play-off púšťali žilou. To sa ale dá obrátiť aj na pozitívum, keďže viac šancí by zrejme dostali mladí hráči, tí ostatní by sa viac zgrupovali v lepších družstvách, čím by sa zdvihla úroveň play-off, no a v súčasnej situácii sa nedá opomenúť ani faktor ekonomiky. Práve tá zrejme bude veľa hovoriť k tejto otázke. Kluby majú už teraz problémy s vysporiadaním sa s nedokončenou sezónou, čo je ale logické. Prišli o najdôležitejšiu časť sezóny, kde mohli najviac zarobiť. Počítali s financiami od sponzorov ligy, vlastných partnerov, či zo vstupného. Miesto toho musia počítať straty. Keby sa náhodou najvyššia súťaž aspoň na rok uzavrela, získali by možnosť finančne si vydýchnuť. Opadla by ťarcha vypadnutia, čím by mohli dostať šancu hrať aj mladí hráči, pretože je logické, keď vám nepôjde o nič, nemusíte platiť drahých legionárov. Kluby by dostali šancu finančne sa ozdraviť a v budúcnosti by bol reálny predpoklad, že sa ustália. Plynule sme tak prišli k pozitívam, ktorých je rozhodne viac. Ekonomiku sme už spomenuli, teraz prichádzame k pomoci slovenskému hokeju. Práve o to by totiž malo v prípade uzatvorenia súťaže ísť. Profitovať by z toho musel slovenský hokej a to teda iba v prípade, že by viac šancí dostali slovenskí hráči, ktorí by predtým museli uvoľniť miesta legionárom.

Uzatvorenie súťaže nie je v Európe ničím výnimočné. Fíni majú svoju najvyššiu súťaž uzavretú už dlhšie a profituje z toho celý hokej v krajine. O niečom podobnom uvažujú aj Česi, ktorých koronakríza zasiahla takisto. A čo Slovenský zväz ľadového hokeja? Ako inak, prešľapuje na mieste, odsúva túto otázku a opäť raz čaká. Klubom chýbajú peniaze, boria sa s problémami, nevedia koľko partnerov im odoberie koronakríza. Stále nie je jasné, ako zväz naloží so ziskom z majstrovstiev sveta. Áno, súhlasíme s tým, že peniaze by najskôr mali ísť do budúcnosti, teda do mládeže a projektov pre ňu. Natíska sa ale aj otázka. Bude pre koho v budúcnosti tieto projekty robiť? Takisto je potrebné budovať novú infraštruktúru. Je ale dosť možné, že budeme mať nové štadióny, či tréningové haly, nemusí na nich ale mať kto hrať hokej... Zobudí sa zväz a začne konať až vtedy, keď nejaký z klubov skolabuje?

Peter Brendza



Uverejnené: 09.05.2020 15:23:48 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.