files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Michalovská samospráva chce v podpore športu pokračovať aj počas koronakrízy

Michalovce dlhodobo patria v podpore športu k najaktívnejším mestám nielen na východe, ale aj na celom Slovensku. Samospráva aktívne podporuje všetky mládežnícke kluby, no aktívna je aj v seniorskom športe, keď prispieva do futbalového Zemplínu Michalovce a hokejovej Dukly Ingema. A zdá sa, že táto podpora bude pokračovať aj počas blížiacej sa koronakrízy.

Teší ich vzostup hokeja

Michalovciam, čo sa týka športu, robia najlepšie meno hádzanárky Iuventy Michalovce. Tie sa už dvanásťkrát stali slovenskými majsterkami, deväťkrát vyhrali spoločnú súťaž Češiek a Sloveniek MOL ligu a desaťkrát Slovenský pohár. Navyše, ako jediné reprezentujú nielen mesto, ale aj celý Košický kraj v pohárovej Európe. V roku 2015 sa dostali na prvoligovú mapu aj futbalisti MFK Zemplín Michalovce, no a v roku 2019 sa zase medzi elitu dostali aj hokejisti HK Dukla Ingema Michalovce. Vzostup hokeja veľmi teší aj primátora mesta Viliama Zahorčáka. „Vedenie klubu zvolilo veľmi zaujímavý štýl oznamovania kádra na novú sezónu. Je to dobré v tom, že sa o michalovskom hokeji píše skoro každý deň. Je to veľmi šikovný marketingový ťah nielen pre hokej, ale aj celé mesto. Veľa o ambíciách napovedajú aj mená, ktoré sa tu podarilo získať. Už teraz sa teším na sezónu,“ poznamenal Zahorčák pre náš portál. Primátora mesta sme zastihli na slávnostnom galavečeri michalovského hokeja, ktorý sa uskutočnil minulý štvrtok na Moteli Kamenec. „Chválim vedenie klubu, ktoré tento galavečer zorganizovalo. Je to dobré pre propagáciu partnerov, ale aj samotného hokeja v meste.“

Kto bude najúspešnejší?

Šport v meste v posledných rokoch získaval na sile a prišli aj úspechy. O Iuvente sme už písali, futbalisti vlani obsadili historicky najlepšie piate miesto a aj tentoraz bojujú o čo najlepšie umiestnenie, no a o hokejistoch sa začína hovoriť ako o čiernom koňovi pre nasledujúcu sezónu. „Ja zo srdca hokejistom želám, aby predčili všetkých. Dokonca by som uvítal aj to, že by sme nevedeli posúdiť, kto je najúspešnejší. Zatiaľ vyhrávajú hádzanárky Iuventy, ktoré sú najlepším tímom na Slovensku. Hokejisti a futbalisti takisto pravidelne zdvíhajú nastavené latky. Verím, že posledné slovo nepovedali v tomto súboji ani oni a budú sa snažiť byť najúspešnejším klubom v meste,“ zdôrazňuje Zahorčák.

Šport pre mesto prioritou

Natíska sa otázka, čím to vlastne je, že sú Michalovce také úspešné a v športe dokážu zdolávať a sú príkladom aj pre väčšie mestá na Slovensku? „Funkcionári, ktorí tu šport robia na vrcholovej úrovni sú preň zapálení. Nebojím sa povedať, že je to aj kvôli podpore mesta. My sa snažíme klubom pomáhať a niečo vytvárať. Šport sme dali na prvé miesto kvôli tomu, že cez neho sa môže o Michalovciach dozvedieť celé Slovensko. Vnímame to ako výbornú reklamu pre mesto. Určite, ak to bude čo i len trošku možné, pomáhať chceme športu v meste aj v budúcnosti,“ zdôrazňuje Zahorčák a následne k tomu dodáva. „Niektoré mestá majú iné priority, ako je šport. My sme nezavrhli ani investičné aktivity. Popritom sme ale veľkú pozornosť venovali aj športovej infraštruktúre. Usilovali sme sa k tomu získavať externé finančné prostriedky, čo sa nám aj darilo. Ja verím, že sa nám to bude dariť aj v blízkej budúcnosti.“ My len dodajme, že mesto sa podieľalo na rekonštrukcii futbalového štadióna, Mestskej športovej haly a zimného štadióna. Najbližšie získalo finančné prostriedky na rozsiahlu rekonštrukciu Mestskej plavárne.

Snaha o podporu aj v ťažkom období

Recept na úspešnosť športu v meste primátor Zahorčák síce nemá, ale... „V prvom rade je potrebné chcieť. Ak sa chce, tak sa hľadajú spôsoby. Je dôležité mať aj podporu zastupiteľstva, ktorú my máme. Väčšina poslancov bola vždy naklonená podpore športu. No a v neposlednom rade je dôležité, aby sa k tomu vytvorila aj priaznivá atmosféra v meste. Nám sa to podarilo. Nie každý je z toho nadšený. Niekto by uvítal finančnú pomoc inde. My sme si ale šport postavili v našej hierarchii záujmov vysoko,“ podotýka primátor Michaloviec. Tie aj so športoviskami, ktoré má mesto v správe, dávajú do športu ročne zhruba 1,5 milióna eur. Koronakríza ale zasiahla aj do podpory športu v meste. Najskôr sa hovorilo o škrtaní, tak ako tomu je aj v iných mestách. Samospráva ale zrejme našla spôsob, ako klubom pomáhať aj naďalej, tak aby vôbec nepocítili dôsledky krízy. „Všetko sľúbené naše športové tímy dostanú,“ tajuplne dodáva na záver Zahorčák. Podľa našich informácii sa o všetkom bude rozhodovať na utorkovom Mestskom zastupiteľstve.

Peter Brendza



Uverejnené: 29.06.2020 09:35:30 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.