files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Komentár: Obohraná platňa stále hrá, MFK Zemplín káder cez leto opäť skladá

Futbalisti MFK Zemplín Michalovce ukončili v utorok zápasom baráže o Európsku ligu v Ružomberku (0:1) svoju piatu sezónu v najvyššej futbalovej Fortuna lige. Paradoxne, niekto v klube o tom asi vedel, že semifinále bude ich stopkou, keďže legionári už mali kúpené letenky na stredu. Čo by sa dialo, kedy Michalovčania pod Čebraťom prekvapili a zvíťazili, a v piatok by ich čakal rozhodujúci súboj o Európsku ligu, to sa už nedozvieme.

Šoltisov koniec

Na úvod hodnotenia jedna dôležitá veta. Michalovčania svoj cieľ splnili, za čo patrí vďaka všetkým v klube, od hráčov, cez trénerov, až po vedenie klubu. Sezóna pre Zemplínčanov začala na druhý pokus. Prvý naplánovaný tréning letnej prípravy sa totiž kvôli nedohode trénerov s vedením klubu neuskutočnil. Po celoslovenskej hanbe a vzájomnej dohode Michalovčania začali pod taktovkou trénerskej dvojice Anton Šoltis – Jozef Majoroš na druhý pokus.

Antona Šoltisa (vzadu) nahradil Jozef Majoroš (vpravo). Foto: Róbert Andrejov.

Tréneri ale mali k dispozícii iba torzo hráčov. Ako aj po minulé roky, aj tentoraz sa káder skladal za pochodu v auguste a septembri. Vedenie klubu prinieslo po očakávanom nevydarenom štarte do tímu jedenásť hráčov, ktorí sa postupne zohrali a Zemplín začal stúpať v tabuľke vyššie. V jeseni ale prišla na tím kríza, počas ktorej v siedmych zápasoch nevyhral, čo stálo stoličku úspešného trénera Antona Šoltisa. Ten viedol Zemplín v štvrtej sezóne v rade a aj napriek spomenutým problémom pri skladaní kádra, dosahoval výsledky. Dvakrát skončil s tímom na ôsmom mieste a raz na piatom.

Majorošov prútik fungoval len na jeseň

Jeho nástupcom sa stal Jozef Majoroš, ktorý mu robil dva a pol roka asistenta. Družstvo pod Majorošovým vedením ožilo. V zostávajúcich troch jesenných dueloch získalo deväť bodov a vyšvihlo sa na štvrté miesto. To si zubami-nechtami ubránilo aj vo zvyšných dueloch základnej časti na jar a znova tak postúpilo do nadstavbovej časti o titul. Družstvo bolo naštartované s jasnou vervou, pobiť sa o európsky pohár. Proti však bol koronavírus. Po trojmesačnej koronaprestávke to už nebolo ono. Michalovčania sa nedokázali vrátiť k tomu futbalu, ktorý predvádzali v závere jesene. Hlavne vonku zbierali jednu facku za druhou. Ešte pred prestávkou prehrali s Trenčínom 1:8, po nej odštartovali nadstavbu prehrou 0:5 v Dunajskej Strede a ukončili ju rovnakou porážkou v Žiline. Ešte predtým remizovali doma v šesťbodových dueloch s Ružomberkom (1:1) či Trnavou (2:2) a prehrali na Slovane 0:4.

Michalovčania postupom do nadstavbovej časti o titul splnili stanovený cieľ. Iný si ale dať po minulej sezóne ani nemohli. Je obdivuhodné, že to dvakrát po sebe dosiahli aj napriek tomu, že sa káder pravidelne každé leto mení a nahradiť každé fungujúce koliesko je ťažké. V Michalovciach to dokázali, za čo patrí hlavne trénerom obrovská vďaka. Najvýchodnejší fortunaligista mal aj v nadstavbe výbornú pozíciu. Pred prerušením súťaže bol rozbehnutý, zastavila ho však korona. Po reštarte už forma jeho hráčov negradovala. Naplno sa prejavili viaceré problémy, ako napríklad aj to, že nie všetci v klube chceli súťaž dohrávať.      

Obohraná platňa stále hrá, MFK Zemplín káder cez leto opäť skladá

Navyše, na Zemplíne museli bojovať aj s ďalším, ešte väčším problémom. Končiacimi zmluvami kľúčových hráčov. Až osmičke hráčov sa končili v júni, kedy bol na programe reštart súťaže. Vedenie klubu tento problém nechalo dôjsť až do momentu, že hráči, ktorých mali šancu v minulosti predať za väčšie peniaze, odídu zadarmo. Nadarmo vyšla práca mládežníckych trénerov, nadarmo vyšlo piplanie trénerov v prvom tíme, ktorí sa s mladými chlapcami trápili a učili ich hrať mužský futbal. Keď mal z toho konečne profitovať klub a jeho pokladnica sa mohla zaplniť o niekoľko sto tisíc eur, odídu zadarmo. Ale veď čo, zadarmo odišli aj hráči zo Žiliny...

Zatiaľ, čo iní využili koronaprestávku na to, aby svoj káder skonsolidovali a pripravili sa na ďalšiu sezónu, v Michalovciach sa počas nej definitívne rozpadol. Zatiaľ, čo oni svoje kádre vystužujú, v Michalovciach sa sústredia na zapracovanie talentovaných dorastencov, ktorým podotýkame v nedokončenej sezóne patrilo posledné miesto v tabuľke. Snáď len tí zlí hráči, ktorí si dovolili nekomunikovať s vedením klubu o predĺžení zmluvy, neposilnia konkurenciu, ale pôjdu si splniť sen do zahraničia. Snáď ich tam ich zlí manažéri, ktorí si dovolili ich presvedčiť, že Michalovce nie sú jediným klubom na svete, posunú. U najvýchodnejšieho účastníka nastáva čas, na ktorý sú už v klube zvyknutí. Pre trénerov a vedenie MFK Zemplín nastane počas leta už pravidelná robota. Skladať káder opäť na jednu sezónu (verme, že budú mať opäť šťastnú ruku). Tí, ktorí si ešte nezvykli, musia tak urobiť. V Michalovciach sa totiž celé leto pravidelne pracuje a buduje. A budovať sa bude možno aj v lete roka 2033...

Peter Brendza



Uverejnené: 19.07.2020 13:20:43 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.