files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Kto by mal nahradiť odchádzajúce opory?

Až deväť hráčov, ktorí boli v kádri v nedávno skončenej sezóne, odišlo z michalovského MFK Zemplín. Sedmičke Kira, Turík, Danko, Carrilo, Diarra, Grič a Peter Kolesár skončili zmluvy a na nových sa nedohodli. Na novej zmluve neprišla dohoda ani s Kvocerom, no a hosťovanie sa skončilo aj gréckemu pilieru stredu poľa Savvidisovi. Tréner Jozef Majoroš má teda cez skrátenú prípravu veľmi ťažkú úlohu. Poskladať nové mužstvo. Kto by mal nahradiť odchádzajúce opory a ako by mohla vyzerať nová základná zostava v prvom ligovom zápase, ktorý jeho zverenci odohrajú už budúcu sobotu doma proti Trnave?

Odchádzajúci hráči boli takmer všetci členmi základnej zostavy, alebo boli žolíkmi ako náhradníci. Ich odchodom utrpela každá jedna formácia. V bráne skončil Matúš Kira. Jednotka medzi žrďami sa už dohodla na novej zmluve s druholigovými Košicami. Kirovým nástupcom by mohol byť Tomáš Dráb. Brankár s výbornými propozíciami dostal šancu už v minulej sezóne a nesklamal.

Odchodom Carrila utrpela aj obrana, keďže španielsky stopér bol hlavne v poslednej sezóne jej pevným pilierom. K jeho krajanovi Solerovi musí hľadať Majoroš náhradu. Mohol by ňou byť srbský stopér Aleksandar Bogdanovič alebo Filip Vaško, ktorý by mal prísť z talianskeho Udinese. Kraje obrany by mali mať Michalovčania poriešené. Na pravej strane ostáva Grék Konstantinidis a stále je tu aj Martin Kolesár, ľavá strana obrany by opäť mala patriť Matúšovi Vojtkovi.

 

Obrovská diera vznikla odchodmi Griča, Turíka, Danka a Savvidisa v strede zálohy. Hlavne Savvidis patril na poste defenzívneho stredopoliara k najlepším v lige a nahradiť ho bude veľmi ťažké. V Michalovciach sa ale po nej musia poobzerať. Či už teraz, alebo neskôr v septembri, alebo októbri. Veď dovtedy je prestupový termín. Matúš Begala je síce perspektívnym, no stále iba mladým hráčom. V posledných dňoch sa naskytla šanca, že dvojica Turík s Dankom ostane. Verme teda, že nájdu spoločnú reč s vedením a odohrajú za Zemplín aj šiestu sezónu vo Fortuna lige, v ktorej by mali zúročiť získané skúsenosti. Vstúpiť budúcu sobotu do ligy s nimi, alebo bez nich, je obrovský rozdiel. Obaja na to majú, aby sa stali motormi stredu poľa. No a spoločne s Igorom Žofčákom či Grékom Popovitsom by mohli tvoriť novovytvorený stred poľa aspoň v úvode sezóny, teda dovtedy, dokedy neprídu aj nové posily, ktoré do Michaloviec zväčša chodia až po rozohratí sezóny.

 

Najmenšie obavy sú o útok, kde by mal opäť dominovať vlani osemgólový Sidibe. Treba veriť, že útočník z Nigeru si opäť obuje gólové kopačky a priblíži sa k výkonom viac pred korononou, ako po nej. Hovhannisjan je momentálne lepším žolíkom, ako hráčom základnej zostavy. Môže teda naskočiť a zmeniť dejiny zápasu. Stále tu je vlani až do ťažkého zranenia chytiaci sa šance Matej Trusa, ktorý by sa takisto mohol prebiť do základnej zostavy a mohol by byť vhodnou náhradou buď za Petra Kolesára, alebo Kvoceru. Žolíkom do zálohy či do útoku by mohol byť panamský legionár Ricardo Phillips, ktorý prišiel na hosťovanie z Dunajskej Stredy. A stále je tu aj Grék Kountouriotis, ktorý je ale v treste za faul na brankár Trnavy Rusova.

 

V Michalovciach, kde majú skúsenosti so zlými štartmi do súťaže, určite vedia, že potrebujú doniesť do kádra nových hráčov. Potrebujú doniesť hlavne kvalitu, skvalitniť základnú zostavu, aj lavičku, ktorá bude tlačiť na hráčov z prvej línie. Tak ako tomu bolo vlani na konci jesene. Problémom je hlavne čas. Postaviť úplne nový káder za necelé tri týždne je sizyfovská úloha. Tá ale čakala na trénerov aj v minulých sezónach a tí sa jej zhostili dobre. Výhodou môže byť, že Jozef Majoroš už má z takejto situácie skúsenosti. Uvidíme, či sa chytia tí, ktorí v úvode dostanú šancu. Či ukážu, že už dozreli na to, aby pravidelne hrávali. Šancu by mali dostať hlavne Dráb, Martin Kolesár, Trusa a Matúš Begala. Nerobme si ilúzie, za týždeň, kedy začína liga Zemplínčania neprivedú, nevybavia a nezohrajú piatich či šiestich hráčov. Tréner Jozef Majoroš bude budúcu sobotu proti Trnave zrejme môcť použiť iba tých hráčov, čo má k dispozícii aj teraz. Uvidíme teda, ako si so zložitou situáciou poradí.

A čo s tými, ktorí z kádra odišli, alebo im skončila zmluva? Nový klub si zatiaľ našli dvaja. Brankár Matúš Kira sa upísal druholigovým Košiciam a na Slovensku ostáva aj Jakub Grič, ktorý podpísal zmluvu s Trnavou a svoj debut môže absolvovať budúcu sobotu na ihrisku, kde dostal prvú ligovú šancu. Bez klubu sú zatiaľ Carrilo, Diarra, Kvocera, Peter Kolesár aj Savvidis, o ktorého sa zaujíma viacero klubov zo Slovenska, aj zo zahraničia. Nový klub nemajú ani Turík s Dankom, pri ktorých je stále možnosť, že ostanú v Michalovciach. Podobne ako kapitán Igor Žofčák sa môžu dohodnúť na nových zmluvách. S nimi by bol Zemplín určite silnejší.

Ako by teda mohla vyzerať základná zostava Michalovčanov na sobotňajší duel s Trnavou. Je stále otázne, či príde k dohode s Turíkom a Dankom. Keď áno, obaja sa v nej zrejme objavia (keď ich nevyradia zranenia či choroby). Do zostavy ich ale zatiaľ dať nemôžeme. V bráne zrejme dostane šancu Dráb. Špekulujeme ďalej. Na pravej strane obrany bude hrať Konstantinidis, na ľavej Vojtko. Stálice z minulej sezóny. V strede obrany bude hrať už uzdravený Soler a spolu s ním na pravej strane asi Martin Kolesár. Na poste defenzívneho záložníka to zatiaľ vidíme na Begalu. Hodí sa tam viac ako nevýrazný Neofytidis. V päťčlennej zálohe by sa malo ujsť miesto aj Žofčákovi, Trusovi, Popovitsovi a momentálne asi aj Phillipsovi. Opäť však iba špekulujeme. V útoku špekulovať nebudeme. Keď bude zdravý, hrať od začiatku bude Sidibe. Tréner Majoroš môže prekvapiť aj dvoma útočníkmi. Vtedy ba hrať mal aj Hovhannisjan. Michalovský tréner síce veľa možností na výber nemá, no stále má z čoho vyberať. Bude mať budúcu sobotu šťastnú ruku?

Peter Brendza



Uverejnené: 31.07.2020 19:32:00 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.