files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Domáca úloha po sobote? Zohnať skúsenosti!

Na východe nič nové. Futbalisti MFK Zemplín Michalovce začali svoju šiestu účasť v najvyššej Fortuna lige podobne ako prvú, či piatu. Domácou prehrou! Zverenci trénera Jozefa Majoroša podľahli Spartaku Trnava 0:2. Hoci treba objektívne skonštatovať, že mladé družstvo bolo vo väčšine času lepším tímom, na to sa ale nik o mesiac pýtať nebude. Dôležité sú body a tie odcestovali do „slovenského Ríma.“

V oboch kádroch sobotňajších súperov prišlo počas krátkej prestávky k výrazným zmenám. Trnavčania sa zamerali hlavne na získanie slovenskej kvality, na úkor druhotriednych legionárov. Na druhej strane, Michalovčanov opustilo až trinásť hráčov, za ktorých náhrada doteraz, keď nerátame angažovanie sedemnásťročného Gréka Volanakisa, devätnásťročného Panamčana Phillipsa a dvadsaťročného slovenského mládežníckeho reprezentanta Filipa Vaška, neprišla. Z kádra trénera Majoroša odišla hlavne skúsenosť, ktorú doteraz nik nenahradil. A práve skúsenosti rozhodli o tom, že v sobotu body putovali do Trnavy. Hneď prvá akcia zápasu zasmrdela gólom. Michalovčania prehrali súboj v strede poľa a potom už skúsený Pačinda využil chybu osemnásťročného stopéra Vovkuna a Yao zase chybu brankára Dehtiara, ktorý nevybehol na dlhočiznú loptu. Domácich rýchly gól nezložil na kolená a vo zvyšných minútach prvého polčasu boli lepším tímom. Snažili sa útočiť, tvoriť, no len po súperovu šestnástku. Druhý úder v závere prvého polčasu už rozdýchať nedokázali a v druhom polčase sa už len dohrávalo. Sobota jasne ukázala, čo potrebujú Michalovčania na to, aby opäť bojovali o prvú šestku. Potrebujú posilniť skúsenosťou, nielen kvantitou. Nestačí, keď prídu ďalší násťročný hráči, Jozef Majoroš potrebuje na ihrisku aj skúsenosť. Takú, aká odišla v podobe Savvidisa, Carrilla, Turíka, Kiru, Griča či Danka. Niektorí z nich sú stále bez zmluvy. Čo tak ich opätovne osloviť?

Michalovčania v premiére rozhodne nesklamali. Potešil hlavne aktívny Phillips, ako aj stredný záložník Matúš Begala, či nestarnúci Igor Žofčák. Pred koronou hrajúci Sidibe Modibo by jednu z jeho brilantných prihrávok určite na gól zužitkoval. Na druhej strane, hráči sa naďalej nevyhýbajú chybám. Tie ale k mladým hráčom patria. Dokedy teda mužstvo nebude mať aj skúsenosti, dovtedy budeme na trávniku vidieť aj chyby, ktoré predišli obom gólom v michalovskej sieti. Sobota ukázala, že prvá šestka nemusí byť nereálna, len musí prísť k adekvátnemu doplneniu kádra, tak ako dochádza pravidelne každú sezónu počas jej rozbehu. V Zemplíne to takto nastavili a takto to bude aj teraz. Teraz je na rade domáca úloha pre všetkých v klube. Pre hráčov, aby robili menej chýb, pre trénerov, aby hráčov učili hrať bez chýb (aj keď pri mladíkoch je to ťažké) a pre vedenie, aby do kádra pribudli aj takí hráči, čo tých chýb robia menej. Keď sa tak stane a všetci si úlohy splnia, prvá šestka môže byť opäť reálna. A nikto si nespomenie na prehru s Trnavou. Čert ju ber...

Hodnotenie hráčov MFK Zemplín

Rostislav Dehtiar – odohral zápas dvoch rozdielnych polčasov. V prvom bolo vidno na ňom nervozitu, ktorá zrejme zapríčinila, že nevybehol na dlhú loptu Pačindu pred prvým gólom. Pri druhom sa možno čakala väčšia mršnosť pri hlavičke Vlaska. Všetko je to ale o skúsenostiach, ktoré stále iba dvadsaťročný brankár zbiera. V druhom polčase už jeho výkon gradoval. Výsledná známka 3.

Martin Kolesár – v predsezónnom hodnotení sme ho zaradili k tým, ktorí by už mali okupovať základnú zostavu. Kolesár je v prvom tíme už štvrtú sezónu, takže už má nejakú skúsenosť. V sobotu patril, čo sa týka obrany, k tým lepším. Nebál sa ísť do ofenzívy, no nevyhol sa ani chybám. Výsledná známka 4.

Pino Soler – španielsky stopér by mal byť lídrom novovytvorenej obrany. V sobotu ukázal viacero dobrých zábleskov, no aj tých, ktoré kladne hodnotiť nemôžeme. Pri sebe mal ale chybujúceho Vovkuna, takže viackrát musel hasiť aj za neho, alebo ostal v prečíslení. Výsledná známka 5.

Artem Vovkun – situáciu osemnásťročného ukrajinského stopéra by sme prirovnali k tomu, keď bol neznámy boxer vhnaný do ringu s Mike Tysonom. Nemožno mu uprieť snahu, ale skúsení Pačinda s Mikovičom si s ním robili, čo chceli. Vovkun navyše pridal aj pozičné chyby. Keď mal vybehnúť, ostal stáť, keď mal ostať stáť a zabezpečiť líniu, nezmyselne vybehol a dostal svojho parťáka v stopérskej dvojici do problémov. Ide však o mladého hráča, ktorého haniť rozhodne nechceme. Na vlastných chybách sa učil aj Rota, ktorý potom odišiel do Holandska... Výsledná známka 2.

Matúš Vojtko – aj jemu ubližovali chyby stopéra hrajúceho na ľavej strane. Podobne nedokázal na skúseného Pačindu vyzrieť. Michalovský ľavý obranca nemal dokonca čas ani naplniť svoje útočné chúťky. V druhom polčase sa raz ocitol v šanci, ktorú mohol premeniť na kontaktný gól. V prípade väčšej skúsenosti v obrane vzrástne určite aj jeho výkon a aj v ofenzíve si bude môcť dovoliť viac. Výsledná známka 3.

Georgios Neofytidis – odohral najlepší zápas odkedy je v Michalovciach. V strede zálohy síce mal veľmi ťažkú pozíciu, ktorú sťažovali aj chyby v obrany, niekoľkokrát ho ale bolo vidno aj v ofenzíve, čo v minulosti v jeho výkonoch vidieť nebolo. Výsledná známka 5.

Matúš Begala – škoda, že jeho strela opečiatkovala iba žrď. Mladík v michalovskom drese by si určite zaslúžil, aby sa gólovo presadil. V prvom polčase, kedy Zemplín útočil, bol prakticky pri všetkom. Aj pri ňom platí, že v prípade skúsenosti pri sebe, jeho výkon ešte porastie. Výsledná známka 5.

Igor Žofčák – michalovský kapitán opäť ukázal, ako sa z ničoho dá upliesť bič. Drel, bojoval, nemal si ale s kým nahrať. Aj napriek tomu vyslal do šestnástky dve výborné prihrávky, s ktorými by si Sidibe spred korony určite minimálne raz gólovo poradil. Výsledná známka 7.

Dimitrios Popovits – od gréckeho kridelnika sa čakalo, že bude výrazne podporovať ofenzívu. To sa aj stalo, opäť mu ale chýbala finálna fáza. V prípade vhodného doplnenia stredu poľa bude ešte dôležitejším článkom kádra trénera Majoroša, či už ako hráč základnej zostavy, alebo ako striedajúci žolík. Výsledná známka 5.

Ricardo Phillips – čo sa týka ofenzívy, najlepší hráč Michaloviec. Panamský kridelník bol prakticky všade. Útočil z pravej strany, zo stredu poľa, aj zľava. Pýtal si loptu, vedel ju podržať, len tá koncovka... Stále má však iba devätnásť rokov. Keď bude vyslaný trénerom v druhom polčase ako žolík, dokáže to rozbehať a možno aj rozhodnúť. Dôležité konštatovanie! Výsledná známka 7.

Sidibe Modibo – nigerský útočník sa stále nevie dostať do formy. Predátor šestnástky sa po korone zmenil na hráča, ktorý nedokáže ani podržať loptu. V sobotu nebol nebezpečný. Výsledná známka 3.

Matej Trusa, Adam Griger, Alejandro Mendez – hrali menej ako 30 minút, ich výkon nehodnotíme. Trusa nastúpil do ligového zápasu po jedenástich mesiacoch a nestratil sa. Svoj návrat mohol okoreniť dokonca aj gólom. Šestnásťročný Griger oživil ofenzívu, bol platnejší ako mazák Sidibe. Mendez hral menej ako desať minút a zapadol do posledných minút duelu.  

Peter Brendza



Uverejnené: 10.08.2020 19:26:48 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.