files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Z histórie michalovského hokeja: Zahrali si na majstrovstvách sveta

Vzhľadom na to, že aktuálna situácia nám nedovoľuje písať o výsledkoch hokejistov HK Dukla Ingema Michalovce, ani o mládežníckych tímoch HK Mládež Michalovce, rozhodli sme sa pre krátky mini seriál o najväčších osobnostiach michalovského hokeja. Najskôr sme sa zamerali na tých, čo reprezentovali Slovensko. Prvý článok sme venovali Richardovi Šechnému a Nicol Čupkovej, ktorí si zahrali na olympiáde, druhý Kristiánovi Kudročovi, vicemajstrovi sveta. V treťom sme sa pozreli na tých hokejistov, ktorí si zahrali na mládežníckych šampionátoch. Z chlapčenských kategórii ich bolo šesť.

Kapitánom reprezentačnej osemnástky bol Samuel Solenský (foto: internet)

Spoluhráčom aj Marián Gáborík

Prvým Michalovčanom, ktorý si zahral na majstrovstvách sveta do osemnásť či dvadsať rokov, bol práve Kristián Kudroč. Ten svoju premiérovú účasť na šampionáte do 18 rokov v roku 1999 ihneď pretavil k zisku bronzovej medaile. Vtedy vo Švajčiarsku Slováci prehrali iba v dvoch zápasoch. V základnej skupine podľahli Fínsku, v semifinále Švédsku. V súboji o tretie miesto zdolali Českú republiku 1:0. Kudroč hral v siedmych zápasoch, bodový zápis si nepripísal. Hneď na to uspel v drafte, kde si ho z prvého kola vybral New York Islanders. Jeho spoluhráčmi na šampionáte boli napríklad aj brankár Peter Hamerlík, obrancovia Tomáš Starosta, René Vydarený, či útočníci Marcel Hossa, Tomáš Surový, Milan Bartovič, Lukáš Hvila, či neskoršia hviezda NHL Marián Gáborík. Kudroč si následne zahral aj na juniorských majstrovstvách sveta o rok neskôr. Aj tu odohral sedem zápasov bez bodového zápisu.

Košická trojica

V účasti buď na dorasteneckom alebo juniorskom svetovom šampionáte pokračovali traja hráči, ktorí v mladom veku odišli do HC Košice. Na dorasteneckom turnaji si zahrali Peter Boltun s Matejom Hinďošom v roku 2011, Hinďoš hral o rok neskôr aj na MS do 20 rokov, Martin Boboš bol zase členom kádra slovenskej osemnástky v roku 2013. Bola to generácia, ktorá v roku 2015 získala na majstrovstvách sveta do 20 rokov bronz. Tam už ale Boboš chýbal. Paradoxom je, že všetci traja ukončili seniorskú kariéru v Michalovciach. Boboš tak učinil po sezóne 2016/17, Hinďoš o sezónu skôr, no a Peter Boltun pred sezónou 2020/21, kedy mu už v nej nedovolilo pokračovať zranené koleno.

 

Kapitán Solenský, „čierny robotník“ Regenda

Poslední dvaja hráči, ktorí sa predstavili na svetovom šampionáte, sú Samuel Solenský a Pavol Regenda. Pri nich zase môžeme skonštatovať, že sa do reprezentácie dostali zo zahraničia. Samuel Solenský už v žiackom veku vynikal na slovenských klziskách. Všimol si ho český Liberec, ktorý mu umožnil rozvíjať svoju kariéru. Z českého tímu si našiel cestu aj do reprezentácie. Zahral si dokonca na troch svetových šampionátoch. Na dorasteneckom v rokoch 2015 a 2016, kedy bol dokonca kapitánom tímu (spoluhráčmi boli napríklad aj Marián Studenič či Samuel Buček), na juniorskom v roku 2018. V piatich dueloch zaknihoval jednu asistenciu. Oveľa úspešnejší bol na dorasteneckom turnaji, kde si zahral v desiatich dueloch, v ktorých zaznamenal päť gólov a jednu asistenciu. V súčasnosti je hráčom Bemidji State Universit.

 

Ďalším úspešným reprezentantom Michaloviec je útočník Pavol Regenda. Ten sa zúčastnil dvoch svetových šampionátov, na ktorých zanechal veľmi dobrý dojem. Prezentoval sa hlavne „čiernou robotou“, ktorú si vážia všetci tréneri. V roku 2017 si zahral na domácich majstrovstvách sveta do osemnásť rokov, kde v piatich dueloch zaznamenal jednu asistenciu. Oveľa úspešnejší bol o dva roky neskôr na juniorskom šampionáte. Aj tam si zahral v piatich dueloch, v ktorých zaznamenal tri kanadské body za jeden gól a dve asistencie. Jeho spoluhráčmi na oboch šampionátoch boli aj Martin Feherváry, ktorý sa už predstavil aj v NHL a Adam Liška, ktorý už tretiu sezónu brázdi klziská KHL. V súčasnosti je Regenda hráčom Dukly Michalovce.

 

Dvaja sa šampionátu nedočkali

Zoznam účastníkov majstrovstiev sveta mohol byť v tomto roku rozšírený o ďalších dvoch korčuliarov. Blízko k účasti na domácom šampionáte B - kategórie do osemnásť rokov boli Adam Stripai a Jakub Ragan. Obaja v minulej sezóne účinkovali v reprezentačnom projekte do osemnásť rokov a rátalo sa s nimi aj do záverečnej prípravy pred šampionátom. Ten ale napokon zrušil koronavírus... Do zoznamu reprezentantov napokon nerátame brankára Dávida Okoličányho. Ten bol síce v roku 2015, kedy získal bronz na MS do 20 rokov, hráčom Dukly Michalovce, no je odchovancom hokeja v Košiciach, nie v Michalovciach.

Peter Brendza



Uverejnené: 16.10.2020 16:58:16 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.