files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Suché sa po dlhých rokoch dočkalo kanalizácie

Po sedemnástich rokoch stavebných prác má obec v blízkosti Michaloviec (od okresného sídla ju delí iba 5 km) kanalizáciu. Doplácala predovšetkým ne nesystémové rozdeľovanie peňazí. Stalo, že ich dostala dva roky za sebou a potom tri roky neprišlo na účet vôbec nič. Z toho dôvodu sa celý projekt výstavby natiahol na takmer dve desaťročia.

    

Už sa napájajú

   

 „Kanalizácia bola definitívne ukončená na jar tohto roku. Odvtedy sa jednotlivé domácnosti postupne napájajú na kanalizačné prípojky. V súčasnosti je takto napojených asi dvadsať rodinných domov. Očakávam, že tento proces bude zavŕšený zhruba o dva roky,“ vyčerpávajúco porozprávala starostka Jarmila Lopatová. Väčšinovým investorom budovania kanalizácie bola Východoslovenská vodárenská spoločnosť. Uhradila približne 60% prostriedkov z celkového rozpočtového nákladu. Zvyšnú sumu zaplatil Enviromentálny fond.    

  

Bude mať každý internet?

  

 Aj obec Suché je členom Miestnej akčnej skupiny Duša (je pomenovaná podľa blízko tečúcej rieky). Zahŕňa súvislé územie obcí od Šamudoviec až po Brekov v Humenskom okrese (po dĺžke ide zhruba o 30 km dlhý úsek). „Vďaka členstvu v skupine jednotlivé obce inštalovali vo svojich intravilánoch informačné tabule mapujúce aktivity tejto skupiny,“ uviedla starostka. Vďaka činnosti uvedenej skupiny boli V Suchom upravené verejné priestranstvá na tunajšom cintoríne. Tunajšia samospráva bude prostredníctvom Duše žiadať o financie na osadenie nových autobusových zastávok. A chystá sa aj ďalší veľkolepý projekt súvisiaci so stopercentnou internetizáciou členských obcí. „Členstvo v skupine je pre Suché veľkým prínosom. Ak viacero obcí podá spoločný projekt, je väčšia šanca, že bude schválený. Nehovoriac o tom, že niektoré investičné aktivity zasahujú do katastrov hneď niekoľkých sídiel a aj vtedy je dobré, keď predkladajú spoločné dokumenty,“ vysvetlila výhody.

  

Stihli to za dva mesiace

  

V rekordne krátkom čase - v priebehu dvoch mesiacov - bol v Suchom položený nový asfaltový koberec na všetky miestne komunikácie. Chodníky sú skrášlené zámkovou dlažbou. K jednotlivým rodinným domov boli urobené vjazdy. Samozrejme, že jednotlivé práce sa mohli rozbehnúť až po dobudovaní kanalizácie. „Máme aj ďalšie investičné zámery. Bývalú budovu materskej školy chceme prerobiť na klubové priestory pre mladých. Uvažujeme aj o obnovení prevádzky obecnej knižnice,“ priblížila starostka, ktorá nastúpila do funkcie pred dvadsiatimi rokmi. V perspektívnych plánoch je aj výstavba dvadsiatich rodinných domov. Totiž aj Suché zápasí s nepriaznivým populačným vývojom. A aj týmto spôsobom chce dosiahnuť, aby mladí ľudia po osamostatnení neodchádzali do rôznych miest.

                                         (č)



Uverejnené: 21.10.2010 10:14:59 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.