files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Močarany zdobí pamätník


Po rekonštrukcii a úprave časti Močaranskej ulice sa mesto Michalovce rozhodlo pamätníkom uctiť si prácu a odkaz Júliusa Barča Ivana. Tento významný slovenský dramatik, prozaik, publicista a evanjelicky farár pôsobil v neďalekých Pozdišovciach. Veľakrát sa prechádzal aj po spomínanej ulici. Pri odhalení reliéfu sa zišli primátor mesta Viliam Záhorčák, zástupca primátora Benjamín Bančej, správca Matice Slovenskej v Martine a zároveň poslanec mestského zastupiteľstva Ján Eštok, riaditeľka Domu Matice Slovenskej Ingrid Lukáčová, evanjelický farár Ján Menky a autor pamätníka Peter Králik.


 

Páčil by sa aj poctenému

 

Mesto sa rozhodlo zrealizovať pamätník ešte minulý rok. Oslovených bolo viacero umelcov. Vybrali michalovského rodáka výtvarníka a sochára Petra Králika, ktorého návrh zaujal najviac. „Nediktovali mi ako ho mám robiť. Nechali mi voľnú ruku. Potešilo ma to, pretože v dnešnej dobe je to aj vítané, keď môže autor robiť voľnou rukou,“ uviedol autor Peter Králik a dodal: „Pamätník som urobil v tvare knihy preto, že Julius Barč bol spisovateľ. Kniha predstavuje tú časť zo života, ktorú prežil práve v tomto okolí.“ Králikovi sa pracovalo ťažko ako nám sám povedal. Trvalo to zhruba päť mesiacov. Najprv musel vymýšľať aký to bude mať postup, urobiť návrh a ďalšie práce okolo neho. Poďakovanie vyjadril aj Tomášovi Kramárekovi, ktorý mu pritom sčasti pomáhal. „Som veľmi rád, že som mohol spraviť niečo také pre Michalovce, keďže pochádzam odtiaľto,“ skonštatoval Králik Na jeho zhotovenie našli veľmi dobrého partnera v Matici Slovenskej Jána Eštoka, ktorý ochotne prisľúbil spoluprácu. Ako sám uviedol povinnosťou Matice Slovenskej je starať sa o významné osobnosti slovenského literárneho kultúrneho a duchovného života. On bol nielen kňazom, ale i veľmi tvorivým človekom vo všetkom. Zaslúži si ocenenie a pozornosť, pretože tu pôsobil počas siedmych rokov. „Musím podotknúť, že  tento pamätník tu dnes stojí vďaka Matici, ktorá všetko zafinancovala a samotnému autorovi. Môžem povedať, že je to úsilie nás všetkých“,  povedal primátor mesta Záhorčák.


 

Pocta udelená právom

 

Miesto, kde je postavený pamätník, bola podľa miestnych časť ulice s ktorou bolo potrebné niečo urobiť. Pred rokom a pol sa to rekonštrukciou podarilo. „Cítili sme, že nám tu niečo chýba a bolo by dobré to niečím skrášliť. Po zvážení sme sa rozhodli umiestniť tu v nejakej podobe osobnosť, ktorá je spätá z Michalovcami. Aby to bola osobnosť, ktorej sa budeme vedieť pokloniť a vážiť si ju,“ skonštatoval primátor mesta. Uvažovali o Gorazdovi Zvonickom, ale keďže on už svoj pamätník má, jednoznačne padla voľba na Juliusa Barča Ivana. Gorazd Zvonický bol takisto človek, ktorý pôsobil v michalovskom okolí. Bol známy v literárnom povedomí, pôsobil tu na Gymnáziu a ako kazateľ evanjelickej cirkvi. Verím, že tu budeme môcť usporiadať spomienkové podujatia a mestskej časti Močarany bude hlavne pripomínať osobnosť, ktorá sa tu kedysi stretávala s ľuďmi“,  ukončil svoj príhovor primátor.


 

                                                                                                                                       Martina Králiková

 

 



Uverejnené: 22.10.2010 11:18:19 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.