files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Tréner, ktorý bude navždy prvý

František Šturma a Miroslav Chudý. Dvaja muži, ktorých veľa nespája. Nie sú dokonca ani z rovnakej krajiny, no obaja ostanú zapísaní v histórii michalovského športu. Obom sa podarilo to, čo pred nimi nikomu. Postúpili s michalovským futbalom a hokejom do najvyššej súťaže.

Takáto plachta sa objavila na zimnom štadióne

Františkovi Šturmovi sa to podarilo v roku 2015 s michalovským MFK Zemplín, s ktorým následne účinkoval aj v najvyššej Fortuna lige. Na lavičke ostal ešte pol roka, po skončení jesennej časti ho funkcionári odvolali. Miroslav Chudý postúpil s michalovským hokejom do najvyššej súťaže v roku 2019. Aj jemu v extralige ruže nekvitli. V prvej sezóne ho koronavírus zastihol na siedmom mieste. Šancu dostal aj v nasledujúcej sezóne, hoci už s poriadne posilneným mužstvom. Veci si však nesadli podľa plánu a funkcionári aj tu museli konať. Opäť si to odniesol tréner. Ten tréner, ktorý sa navždy zapíše do historických análov michalovského športu. Tak ako Šturmovi mu už nik nevezme, že je prvý. Práve jemu budú patriť najbližšie riadky...

 

Niekedy turbulentná stolička

Trénerské žezlo v michalovskom hokeji sa v poslednom období zdalo pevné. Vedenie klubu nemalo dôvody siahať na trénerskú zmenu a aj preto Chudý ostal v Michalovciach takto dlho. V minulosti to však takto nebolo. Známe je úradovanie prezidenta Milana Mráza, ktorý v štyroch svojich sezónach až v troch trikrát menil kormidelníka. Jeho nástupca v prvej lige Alexander Černega bol už miernejší. Pod jeho taktovkou ostal Miroslav Ihnačák ako prvý tréner celú sezónu a to rovno dvakrát. Aj Černega sa však nevyhol zmenám počas sezóny, v jednej vymenil trénera takisto trikrát. Nástup nového vedenia už ale Ihnačák nevydržal. V októbri 2017 ho menil práve Chudý a ten vydržal viac ako tri roky. Klobúk dole, pán tréner...

 

Miroslav Chudý v Michalovciach
Sezóna 2017/18: 61 40 6 1 14.
Sezóna 2018/19: 67 50 4 4 9.
Sezóna 2019/20: 55 20 5 8 22.
Sezóna 2020/21: 11 3 2 1 5.
Spolu: 194 113 17 14 50.
Spolu výhry: 130.
Spolu prehry: 64.

Špecialista na prvoligové tituly

Písal sa desiaty október 2017, kedy sa cesty michalovského hokeja a Miroslava Chudého spojili. Obe strany možno vtedy ani netušili, že budú spolu spolupracovať viac ako tri roky. Hlavnou úlohou rodáka z Krupiny bolo prebudiť mužstvo zo zlých výsledkov na klziskách súperov a hlavne nevyrovnaných výkonov. O najvyššej súťaži sa vtedy iba šepkalo. Michalovčania totiž mali iné starosti. Chudý prišiel do Dukly v čase, kedy nemala vlastný domovský stánok a mužstvo muselo chodiť na zápasy a na tréningy do neďalekého Vranova nad Topľou.

Na zrekonštruovaný zimný štadión sa Michalovčania vrátili až v januári 2018 a to veľkolepo. Prvý zápas so Skalicou síce prehrali a stál ich aj prvé miesto po základnej časti, Záhorákom ale prehru vo finálovej sérii vrátili a po výhre 3:1 na zápasy sa stali víťazmi prvej ligy. Michalovce sa tak vrátili na prvoligový trón po 32 rokov. V sezóne 1985/86 sa to podarilo prvýkrát generácii okolo Ivana Hrtúsa či Antona Bartánusa alebo Petra Veselovského. Mimochodom, Miroslav Chudý je špecialistom na prvoligové tituly. Z jedného sa tešil v Banskej Bystrici a pred svojim príchodom do Michaloviec doviedol na prvoligové výslnie aj Nové Zámky (rok 2016) a Detvu (rok 2017). S Michalovcami tak dosiahol čistý hetrik.

 

Navždy prvý

S jedlom rastie chuť. Pri viac ako trojročnom účinkovaní v Michalovciach sa to pri Miroslavovi Chudom hovorilo viackrát. Po sezóne 2017/18 sa prvýkrát začalo hovoriť o najvyššej súťaži. Už pred začiatkom prípravy zvolal klub tlačovú konferenciu, na ktorej sa slová o postupe do extraligy dali počuť od vedenia klubu, či samotného trénera. Michalovčania išli súťažou ako nôž maslom. V základnej časti prepisovali históriu prvej ligy. Základnú časť vyhrali s 22 bodovým náskokom. Iba Piešťany v sezóne 2009/10 dokázali triumfovať s väčším náskokom (24 bodov). Na druhej strane, Michalovčania strelili doteraz najviac gólov (261) a získal najviac bodov (117).

 

Týmto sa ale sezóne pre rozhodne nekončila. Pred sebou mali ešte dva ciele. Obhájiť titul a zabojovať v baráži o najvyššiu súťaž. Najskôr prechádzali play-off ako nôž maslom. Spišskú Novú Ves zdolali 3:0 na zápasy, nebezpečné Topoľčany 4:1. Vo finále sa ale potrápili. Sériu s Martinom musel rozhodnúť až siedmy duel, ktorý sa hral v Michalovciach. Zverenci trénera Chudého nakoniec dokázali vyhrať a obhájiť prvenstvo v prvej lige. Ani tu však sezóna pre nich nekončila. Pred nimi stála barážová výzva v podobe Žiliny. Aj tu musel rozhodnúť siedmy duel, ktorý sa hral na ľade súpera. Michalovčania vyhrali po dvoch góloch Jakuba Lineta 2:1 a mohli sa tak radovať z historického postupu do najvyššej súťaže. Do extraligy ich doviedol práve Miroslav Chudý. Tréner, ktorý už navždy bude prvým.

 

Extraligové turbulencie

Prvým trénerom, ktorý doviedol michalovský hokej do extraligy a prvým trénerom, ktorý ho aj v nej viedol. V prvej sezóne medzi slovenskou elitou to nebolo iba o platení nováčikovskej dane. Michalovčania boli hlavne v domácom prostredí zdatným súperom pre každého a nebyť predčasného skončenia súťaže kvôli koronavírusu, metropola Zemplína by možno prvýkrát videla aj extraligové play-off. Cez leto sa toho v Dukle veľmi veľa zmenilo. Zmenili sa ambície, káder, aj realizačný tím. Vedenie klubu okamžite po skončení premiérovej sezóny medzi slovenskou elitou hovorilo, že chce ísť vyššie. Tomu prispôsobili skladbu kádra, keď prišlo doteraz až pätnásť nových hráčov. Z kádra, ktorý vybojoval postup sú už iba traja hráči. Obranca Bdžoch a útočníci Mašlonka a Chalupa. No a dôležitá zmena sa odohrala aj v realizačnom tíme. Zmenili sa totiž asistenti. Richarda Šechného a Petra Bartoša vymenili Ivan Droppa s Jurajom Faithom. Paradoxne si túto zmenu Chudý nezvolil, bola mu určená...

 

Práve tam možno treba hľadať začiatok konca úspešného trénera v Michalovciach. Niekomu by sa aj zdalo, že Chudý nemá takú pozíciu, aby vyberal, ale skôr, aby to zastrešoval. Veľké investície do kádra, zvýšené ambície, nadpriemerné výsledky. Takéto sú momentálne očakávania v michalovskom mužskom hokeji. Cieľom je semifinále a treba dať za pravdu faktu, že hráči Dukly k nemu nesmerovali. Na druhej strane treba dať za pravdu aj faktu, že je iba začiatok súťaže a chlieb sa láme v play-off. Všetci si pamätáme, ako vytrela rybník všetkým Žilina, ktorá do play-off išla zo šiesteho miesta a nakoniec vyhrala titul. V Michalovciach sa po vzájomnej dohode rozhodli pre zmenu, ktorá ich bude najmenej bolieť. Vždy je lepšie poslať preč trénera, hoc aj úspešného, ako vymeniť polovicu mužstva a čakať ďalšie tri mesiace, kým si to sadne. Šancu teraz dostane Tomek Valtonen, ktorý dúfajme, že tím nakopne a zobudí. Nie za všetko totiž mohol Miroslav Chudý... Tieto riadky patrili práve najúspešnejšiemu trénerovi v histórii michalovského hokeja. Pod vedením žiadneho iného totiž Dukla nedosiahla takéto úspechy. Pod menom Miroslava Chudého bude navždy napísané, že Michalovce doviedol do extraligy, že s nimi vyhral dvakrát prvú ligu a takisto aj jej základnú časť. Toto už rodákovi z Krupiny nikto nezoberie.

Peter Brendza (foto: Peter Brendza a Róbert Andrejov).



Uverejnené: 23.11.2020 18:09:15 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.