files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Ako doteraz zaberajú posily Dukly Michalovce?

Káder michalovskej Dukly Ingema prešiel počas leta poriadnou obmenou. Spolu s dvojicou mladíkov Adam Stripai a Jakub Ragan doň pribudlo osemnásť nových hráčov. Ako sa novicom v kádri doposiaľ darí? Kto je najúspešnejší a od koho sa čakalo viac?

Michalovskej Dukle po odohraní šestnástich duelov patrí aktuálne so ziskom 23 bodov siedme miesto. Od vynoveného kádra sa však čaká viac. Aj preto došlo pred dvoma týždňami k trénerskej zmene, keď úspešného Miroslava Chudého nahradil Fín s poľskými koreňmi Tomek Valtonen. V realizačnom tíme aj naďalej ostali asistenti Ivan Droppa s Jurajom Faithom, ktorí doň pribudli takisto v lete.

Zmeny v kádri nastali vo všetkých formáciách. Vynovená je aj brankárska dvojica. Vedenie klubu počas leta stavilo na 32-ročného Tomáša Tomeka a o osem rokov mladšieho Stanislava Škorvánka. Brankársky post bol ale doteraz z radov fanúšikov asi najviac kritizovaný. Fanúšikovia sa zrejme stále nezmierili s odchodom dlhoročnej brankárskej jednotky Adama Trenčana, ktorý si to namieril do Zvolena. Jeho nástupca Tomáš Tomek sa rozchytal až v posledných dueloch. Výrazne ho zastavil koronavírus, po ktorom sa dlhšie dostával do formy. Nateraz sa v bráne predstavil v trinástich dueloch. Vychytal šesť víťazstiev, sedemkrát jeho tím prehral. Čisté konto si udržal zatiaľ raz, v nedeľu proti Košiciam.

Na pozíciu dvojky vedenie klubu stavilo na Stanislava Škorvánka. Ten sa výraznou mierou pričinil o víťazstvo v druhom kole v Banskej Bystrici. Tam striedal Tomeka za stavu 1:4. Neinkasoval ani raz a jeho tím úspešne otočil na 5:4.  O víťazstvo sa pričinil aj v Košiciach (4:3 po predĺžení) a v Detve (4:2). V ďalších štyroch dueloch, kedy stál v bráne, Dukla prehrala.  Brankári zatiaľ vyslovene sklamaním nie sú, no keďže už majú za sebou skúsenosti a Tomek si zachytal už aj v reprezentácii, očakávania boli väčšie, aká je realita.

Dukla vstúpila do novej sezóny aj s výrazne obmenenou obranou. Pribudli do nej piati hráči, ktorí doplnili jadro z minulej sezóny, okolo Fína Ventelu, či Ťavodu, Bdžocha, či mladíkov Zekuciu a Stripaia. Vedenie si veľa sľubuje hlavne od ofenzívnych bekov – Kanaďanov Jordona Southorna a Graeme McCormacka. Aj keď viac kanadských bodov má na svojom konte Southorn, nás doteraz viac zaujal McCormack. Ten nazbieral v pätnástich dueloch jedenásť kanadských bodov (2+9), no prezentoval sa aj poctivou defenzívou.

Southorn zatiaľ v ofenzíve napĺňa tie predstavy, ktoré sa do neho vkladajú. So štrnástimi kanadskými bodmi mu patrí druhé miesto medzi bekmi v celej súťaži. Southorn doteraz strelil tri góly a pridal jedenásť asistencií. V zápasoch však vyprodukoval aj viacero chýb, za ktoré družstvo pykalo, alebo ho v obrane museli zabezpečiť spoluhráči. Za všetko hovoria tri mínusové body na jeho strane.

Ďalší traja beci, ktorí prišli, sú skôr na defenzívnu robotu. Jeden dokonca v týchto dňoch káder Dukly opustil. Dvadsaťdvaročný Vojtech Zeleňák si asi účinkovanie v Michalovciach predstavoval inak. V príprave sa boril so zranením a ďalšie sa mu pritrafilo po začiatku sezóny. Odohral len sedem duelov bez bodového zápisu. Spokojnosť zrejme nebola z oboch strán a preto mladý Košičan odišiel preč.

V lete si vedenie klubu veľa sľubovalo aj od Vladimíra Mihálika. Jeho zohratosť so Southornom v minulej sezóne v Banskej Bystrici patrila k ozdobám súťaže. Na tú nadväzujú aj v Michalovciach. Hodnotenie michalovského kapitána u nás vyznieva priaznivejšie ako u kanadského zadáka. Hráč, ktorý má na svojom konte štarty v NHL či KHL, totiž spĺňa to, čo sa od neho očakáva. Za všetko hovorí päť plusových bodov na jeho strane. Takýto počet nemá ani jeden hráč Dukly.

Počas rozbehnutej sezóny káder Dukly doplnil ďalší Kanaďan Mark Louis. Ten zaujal okrem hry aj tým, že jedným direktom zložil na ľad Slovanistu Patrika Maiera. Louis však ukázal pozitívne veci aj v samotnej defenzívnej hre, v ktorej sa dopustil najmenej chýb spomedzi všetkých zadákov.

A sme pri ofenzíve, ktorá by mala Duklu ťahať za jej stanovenými cieľmi. Do nej pred sezónou pribudlo deväť hráčov. Doteraz najlepším nákupom sa zdá angažovanie útočníka Samuela Takáča. Ani nie preto, že je s pätnástimi kanadskými bodmi (6+9) najproduktívnejším hráčom Dukly Ingema, ale pre jeho tvorivosť v útoku či bojovnosť, čím by si popradský rodák zrejme, keby boli v hľadisku, ihneď upútal fanúšikov.

Ako dobrý ťah sa ukazuje aj angažovanie Mareka Bartánusa. Góly skúseného útočníka pomohli Dukle k zisku viacerých bodov hlavne v úvode súťaže. Bartánus nastúpil vo všetkých šestnástich dueloch, v ktorých zaznamenal sedem gólov a pridal k tomu dve asistencie. No a rovnako pozitívne hodnotíme aj angažovanie Dávida Šoltésa. Toho síce pribrzdilo zranenie, no v ôsmych dueloch, ktoré odohral, zaznamenal deväť kanadských bodov, za šesť gólov a tri asistencie. Je jediným hráčom Dukly, ktorý má priemer viac ako jeden bod na zápas.

V podobnom duchu sa javí aj účinkovanie ďalšieho útočníka Samuela Mlynaroviča. Jeho rozlet zastavilo taktiež zranenie, kvôli ktorému šikovný forvard odohral zatiaľ iba tri zápasy. V nich však takisto zaujal. No a rovnakým prípadom je aj center Tomáš Matoušek. Aj toho zbrzdilo zranenie. Pred ním bol však užitočný hlavne v presilovkách, na ktoré ho vtedy ešte tréner Chudý hojne nasadzoval.

Veľa si vedenie klubu počas leta sľubovalo aj od angažovania odchovanca michalovského hokeja Pavla Regendu. Dvadsaťročný útočník posledné tri roky strávil v Škandinávii a nadobudnuté skúsenosti mal pretaviť aj v pre seba prvej sezóne medzi mužmi. Tú si odkrúca v rodných Michalovciach. Stihol si už otvoriť gólový účet a zaujal bojovnosťou, no aj tým, že sa nebojí ísť do súbojov so staršími protivníkmi. Na druhej strane, dopustil sa už viacerých, aj zbytočných faulov...

Postupnými krokmi sme sa prepracovali k útočníkom, od ktorých čakáme viac. Fína Erkinjunttiho, ktorý odohral zatiaľ iba jeden duel, nehodnotíme. Ďalší legionár, Kanaďan Jordan Hickmott prišiel s vizitkou strelca. Doteraz zaznamenal jedenásť kanadských bodov (4+7), no aj tak sa od neho čakalo viac. Treba objektívne povedať, že žiaden iný hráč v Dukle a možno ani v lige nenastrelil toľko tyčiek, ako on.

Doteraz šesť duelov odohral Juraj Majdan, ktorý prišiel takisto počas rozbehnutej sezóny. Zatiaľ sa ale nechytil. Za všetko hovorí, že začínal v prvom útoku, v Detve už hral vo štvrtom, v nedeľu proti Košiciam sa dokonca nezmestil do zostavy. 

Tesne pred začiatkom sezóny káder rozšíril aj ďalší „Bystričan“ Matej Češík, ktorý má na svojom konte už šesť slovenských titulov.  Síce ide o typ defenzívneho útočníka, no čakalo sa, že na svojom konte bude mať v šestnástich dueloch aspoň nejaký kanadský bod...

Čakalo sa viac! Chlieb sa však bude lámať neskôr

Keď sa spätne obzrieme za štartom michalovskej Dukly do sezóny, kedy má podľa ambícii naplno preraziť medzi špičku ligy, musíme štart hodnotiť negatívne. Michalovčanov zabrzdil koronavírus. Po dvoch výhrach sa vírus objavil v šatni a dvojtýždňová prestávka Dukle nepridala na pohode. Po nej prišli zakopnutia, ktoré zlomili stoličku trénera Miroslava Chudého. Objektívne ale treba povedať aj to, že za to môžu aj zranenia. Veď tímu chýbali v istom momente až štyria plodní útočníci. Po šestnástich dueloch patrí Dukle s 23 bodmi siedme miesto, s čím spokojnosť rozhodne nie je.

Čakalo sa viac. Čakalo sa, že jej hráči budú atakovať najvyššie pozície. Na druhej strane je iba štart súťaže a bič plieska až na konci. V Michalovciach rozhodne veria, že trénerská zmena družstvo s obrovským potenciálom nakopne. Play-off je iná súťaž. Určite si spomínate, ako v našej lige Žilina išla do vyraďovacích bojov zo šiesteho miesta a získala titul. Podobne bolo na tom aj Los Angeles Kings v NHL. „Gáborikovci“ si vybojovali postup do play-off až v poslednom zápase základnej časti a na konci sezóny zdvíhali nad hlavy Stanleyho pohár. Na hodnotenie je teda ešte skoro. Začiatok súťaže veľa napovedal, chlieb sa však bude lámať v iných mesiacoch...

Peter Brendza



Uverejnené: 02.12.2020 10:11:25 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.