files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Ako by vyzerala zostava desaťročia michalovskej Dukly?

Michalovská hokejová Dukla robí v poslednom období svojim fanúšikom obrovskú radosť. V roku 2019 jej hráči postúpili do najvyššej súťaže a v prvej sezóne medzi slovenskou elitou si rozhodne hanbu neurobili. Hokej v Michalovciach ale fungoval na profesionálnej úrovni aj predtým. Presne od sezóny 2008/2009, kedy sa do metropoly Zemplína vrátil prvoligový hokej. V poslednom desaťroční bola Dukla štyrikrát vo finále prvej ligy, dvakrát si zahrala baráž o najvyššiu Extraligu.

Presne v polovici bola úspešná. Dvakrát sa jej podarilo vyhrať prvú ligu, raz uspieť v baráži. My sme sa pozreli na to, ako by mohla vyzerať ideálna zostava druhého desaťročia (berieme roky 2011 a 2020). Nepozerali sme na to, kto, kedy hral, nepozerali sme iba na zásluhy, ale iba na výkony a to aj na tie, ktoré predvádzali hráči v iných kluboch. Hráčov tu bolo naozaj dosť a aj viacerí kvalitní sa do našej zostavy nedostali (snáď nám to odpustia...). Ako by teda mala vyzerať ideálna zostava desaťročia?

Brankári

Od konca sezóny 2015/16 bol jasnou jednotkou v bráne Adam Trenčan. Ten sa vyprofiloval na jedného z najlepších brankárov prvej ligy a potom dostal šancu aj v extralige. Zvolenský rodák si podmanil srdcia fanúšikov a tí doteraz nevedia predýchať, že už nie je súčasťou mužstva. V lete sa totiž dohodol na zmluve s materským Zvolenom. V ideálnej zostave desaťročia nemôže chýbať. A kto by mal byť jeho konkurentom na brankárskom poste? Tých je viac. Na začiatku desaťročia bol jednotkou Dukly Róbert Marton. Potom prišli chvíle viacerých ďalších ako Ivan Fedor, Dávid Okoličány či Tomáš Petro. V dobrom svetle sa vlani ukázal v pozícii dvojky aj Filip Surák, ktorý výborne kryl chrbát Trenčanovi. V novej sezóne tu chytá duo Tomáš Tomek a Stanislav Škorvánek. A pre koho sme sa rozhodli my? Šancu na pozíciu dvojky dostáva bronzový medailista z majstrovstiev sveta do 20 rokov Dávid Okoličány, ktorý v sezóne 2012/13 famóznymi výkonmi doviedol Duklu do finále prvej ligy.

Obrancovia

Vybrať sedem bekov desaťročia bola takisto veľmi ťažká úloha. Určite nie každý sa s našim výberom uspokojí. Pozerali sme na obrancov z viacerých strán. Pozerali sme nielen na výkony v michalovskom drese, ale aj na tie, aké hráči podávali inde. Sústredili sme sa nielen na ofenzívnych zadákov, ale aj na tých, ktorí odvádzajú „čiernu robotu“. Aj samotná zostava Dukly v tejto sezóne totiž jasne ukazuje, že mužstvo nemôže mať iba hviezdy, ale aj tých, ktorí na ne pracujú. Aj preto možno v zostave uvedieme nejaké prekvapenia.

Zo zostavy zo začiatku desaťročia, ktoré berieme od roku 2011, sme sa zamerali predovšetkým na dvojicu Zoltán Kubát a Marcel Šterbák. Zoltán Kubát prišiel pred sezónou 2013/14 a zakaždým patril medzi najväčšie piliere defenzívy. Mal aj solídny životopis pred svojim príchodom do metropoly Zemplína. Rodáka z Kežmarku sme zaradili do tretej obrany a k nemu sme začlenili ďalšieho známeho obrancu, ktorý obliekal dres Michaloviec Marcela Šterbáka. Syn bývalého trénera slovenskej reprezentácie tu pôsobil v dvoch sezónach a v oboch asi nebolo lepšieho obrancu v tíme. V ideálnej zostave vidíme aj ďalšieho obrancu zo začiatku desaťročia, bývalého slovenského reprezentanta Slavomíra Vorobeľa. Hokejista s právnickým titulom ideálne zapadol do generácie Richarda Šechného, ktorá dvakrát bojovali o titul v prvej lige. Dvakrát jej ho vyfúkol Bardejov. V tejto generácii sme videli aj ďalších adeptov. Tomáš Valečko, či Maroš Žemba sa však do našej zostavy nedostali.

Miesto v nej samozrejme musí mať aj kapitán postupového tímu Marek Kolba, ktorý bol kapitánom aj vo vlaňajšej prvej extraligovej sezóne. V ideálnej zostave sme našli miesto aj pre Daniela Hančáka. Ten sa tu objavil najskôr v sezóne 2011/12 a potom od sezóny 2015/16 patril medzi najväčšie opory zadných radov až do tohto leta, kedy sa upísal materskej Spišskej Novej Vsi. Do ideálnej zostavy zaraďujeme aj súčasnú dvojicu zadákov Vladimír Mihálik – Jordon Southorn. Nie však pre výkony v Dukle, skôr pre to, čo dokázali spolu v najvyššej Extralige v drese Banskej Bystrici. Táto dvojica bola dva roky po sebe asi najlepšie fungujúcou v celej najvyššej súťaži a hoci v Michalovciach spolu odohrali dokopy iba niekoľko desiatok duelov, sú spolu zohratí a aj to zohralo v našom výbere výraznú rolu. Z bekov súčasného či minulosezónneho kádra sme sa rozhodovali aj o ďalších legionároch (Dalhuisen, McCormack, Ventelä), rozhodli sme sa ale aj pre výber hráčov, ktorí v Michalovciach odviedli kus dobrej roboty. Naša sedmička bekov je: Vladimír Mihálik, Jordon Southorn, Marek Kolba, Daniel Hančák, Slavomír Vorobeľ, Marcel Šterbák a Zoltán Kubát.    

Zloženie obranných dvojíc
Mihálik, Southorn
Vorobeľ, Hančák
Kolba, Šterbák
Kubát

Strední útočníci

Veľmi ťažkou úlohou bolo vybrať aj štyroch najlepších stredných útočníkov. Pri nich sme takisto prihliadali nielen na zásluhy, ale aj na to,  čo ukázali v iných kluboch. Ako prvého centra sme neohli dať iného hráča, ako Richarda Šechného. Michalovského odchovanca, ktorý v najvyššej súťaži nazbieral druhý najvyšší počet kanadských bodov a v tabuľke je hneď za Arnem Krotákom. Šechný sa do Michaloviec vrátil v roku 2011 a bol najväčším ťahúňom tímu pri jeho dvoch účastiach vo finále prvej ligy. Následne už ako tréner stál aj pri ďalších dvoch, už úspešných finálových bojoch a takisto aj pri postupe do Extraligy. Medzi asistentom trénera a hráčom sme si tentoraz vybrali Šechného na ľade.

A kto by mohol byť ďalším stredným útočníkom v našej zostave? Na výber je viacero kvalitných centrov, ktorí sa uviedli nielen v Michalovciach, ale aj v ostatných tímoch. Do druhého útoku zaradzujeme súčasnú jednotku na poste stredného útočníka, Kanaďana Christophe Lalancetta. Už minulú sezónu sa hovorilo, že taký center tu ešte nebol. Hráča, ktorého v roku 2012 draftovalo San Jose a pôsobenie v Michalovciach je pre neho prvým mimo zámoria, by v našej zostave dopĺňali ďalší dvaja strední útočníci – Jakub Linet a Martin Drotár. Prvý zakaždým odviedol kus dobrej roboty a známy sa stal aj tým, že v rozhodujúcom siedmom barážovom zápase pri výhre 2:1 v Žiline strelil oba góly. Druhý bol v prvých rokoch desaťročia jedným zo základných kameňov ofenzívy, na ktorú sa spoliehali tréneri. V hre bol aj „Miki“ Palovčík, rozhodli sme sa však pred iných centrov.

Kridelníci

A sme pri deviatich kridelníkoch, ktorí nechýbajú v našej zostave. Aj tu sme samozrejme pozerali nielen na to, čo odohrali v Michalovciach, ale aj inde. Aj preto sme rozmýšľali trebárs aj nad Ladislavom Ščurkom, ktorý viedol do extraligy Bardejov a teraz úspešne pôsobí v Detve. Ščurko tu síce odohral iba jednu sezónu, no zanechal výborný dojem. Do našej zostavy sa ale nakoniec nedostal. Iný prípad je súčasný asistent trénera Juraj Faith. Ten tu odohral za desaťročie dve sezóny, no pozeráme aj na výkony v iných tímoch. Pohrávali sme sa aj s myšlienkou ďalšieho odchovanca – Juraja Minčáka, ktorému ale tesne uniklo miesto v zostave desaťročia, hoci bol ťahúňom tímu pri jeho začiatkoch v prvej lige. Takisto v zostave chýba aj Martin Opatovský, ktorého by zrejme do nej zaradili viacerí. My sme sa ale rozhodli aj pre Michalovčanov a tí pred „Opaťákom“ o pár centimetrov vyhrali...

Uprednostnili sme dvoch odchovancov. Ľuboš Fajčák a Tomáš Banovský sú síce momentálne v kádri až druholigového Trebišova, v Michalovciach ale zažili najkrajšie obdobie svojich kariér a aj oni patrili medzi strojcov dvoch prvoligových finále. Do zostavy desaťročia sme zaradili aj hráčov, ktorí sa pričinili o finále v rokoch 2018 a 2019. K Linetovi zaradzujeme jeho ruskú dvojičku Igora Safaralejeva, ktorý vyhral interný súboj pred svojich krajanov a agentom Glebom Lušnikovom. K ním do útoku sme zaradili práve Fajčáka. Zabudnúť nemôžeme ani na Mareka Mašlonku, ktorý je v súčasnosti jediným hráčom v kádri pamätajúcim nielen postup do extraligy, ale aj prvoligový titul po 32 rokoch.

Nazreli sme aj do súčasného kádra. V ňom sme „ulovili“ Samuela Takáča. Ten bol v Michalovciach aj v sezóne 2013/14, kedy ako hosťujúci hráč z Popradu patril v play-off medzi najlepších. Takáč sa do Michaloviec vrátil pred touto sezónou a v súčasnosti je asi najlepším útočníkom tímu trénera Tomeka Valtonena. Zo súčasného kádra sme sa okrem Mašlonku a Takáča rozhodli aj pre ďalšieho Kanaďana – Jordana Hickmotta. Myslíme si totiž, že jeho kanonierske schopnosti by boli  pri prihrávkach Richarda Šechného ešte viac zveľadené. Ako druhé krídlo k ním dávame Tomáša Banovského, pre jeho takisto čuch na góly. Ako by podľa vás fungovala chémia a komunikácia medzi touto trojicou?

A koho sme sa rozhodli zaradiť do druhého útoku k Lalancettovi? Rozmýšľali sme dlhšie. Naša voľba nakoniec padla na Gabriela Spilara a keďže sme lokálpatriotmi, chceme tam mať aj Michalovčana Petra Boltuna. Ten síce za Duklu vinou zranení veľa nenahral, no „Boltunik“ sa výraznou mierou zapísal do histórie hokeja v Michalovciach tým, že získal titul majstra Slovenska s Košicami. K súčasnému žilinskému duu Linet – Safaralejev sme sa rozhodli zaradiť práve Fajčáka. No a štvrtý útok by podľa nás mohla tvoriť trojica Juraj Faith, Martin Drotár a Samuel Takáč. Našim trinástym útočníkom je Marek Mašlonka.   

Hickmott, Šechný, Banovský
Spilar, Lalancette, Boltun
Fajčák, Linet, Safaralejev
Faith, Drotár, Takáč
Mašlonka

 

Tréner

Ešte nám chýba šéf realizačného tímu. Za neho nemôže zvoliť nikoho iného, ako Miroslava Chudého. Rodák z Krupiny sa nezmazateľne zapísal do histórie michalovského hokeja. Ani jeden tréner s Michalovcami dvakrát nevyhral prvú ligu. Ani jeden tréner s nimi nepostúpil do extraligy. No a Chudý je zapísaný aj ako tréner, ktorý Michalovce viedol v prvom zápase v najvyššej súťaži. V Michalovciach síce nedávno skončil, spomínať na neho sa ale bude ešte dlho...

Peter Brendza



Uverejnené: 03.12.2020 21:07:02 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.