files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Sociálny podnik KSK bude od jari pomáhať aj v domácnosti a záhrade

Sociálny podnik Košického samosprávneho kraja (KSK) sa začiatkom jari 2021 rozšíri o novú divíziu, ktorá zamestná ďalších znevýhodnených uchádzačov o prácu. Nový úsek  Dom a záhrada ponúkne služby ako upratovanie v domácnosti, umývanie okien, pranie, žehlenie, pomoc s nákupmi, kosenie, orezávanie stromov a kríkov, jarné práce v záhrade, či zazimovanie záhrady.

„Už od jesene funguje v rámci Sociálneho podniku KSK divízia Stavba, ktorá aktuálne zamestnáva 11 ľudí. Títo pracovníci pomohli pri rekonštrukcii viacerých župných budov v kraji, napríklad maľovali chodby na Gymnáziu Šrobárova v Košiciach, pomáhali s opravou stropu na SOŠ veterinárnej v Barci, maľovali a montovali sadrokartónové stropy v Zemplínskej knižnici Gorazda Zvonického v Michalovciach a aktuálne pomáhajú pri rekonštrukcii priestorov na Továrenskej 3 v Košiciach, kde by sa malo presťahovať župné Divadlo Romathan. Verím, že podobne úspešný príbeh bude mať aj nová divízia Dom a záhrada,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Zatiaľ čo Stavbu využíval samosprávny kraj prioritne pri rekonštrukcii vlastných budov, služby divízie Dom a záhrada budú otvorené pre verejnosť. Objednať si ich budú môcť fyzické osoby, s osobitným zreteľom na odkázanosť. Kraj v blízkej budúcnosti vytvorí objednávací formulár na webovom sídle Sociálneho podniku KSK www.spksk.sk. Ľudia bez pripojenia na internet si budú môcť tieto služby objednať telefonicky. Župný sociálny podnik poskytuje prácu dlhodobo nezamestnaným, znevýhodneným, ľuďom v núdzi alebo tým, ktorí majú ťažšie vyhliadky na zamestnanie. Ponuky voľných pracovných miest sú zverejnené na webe Sociálneho podniku KSK www.spksk.sk.

 

Jedným z úspešných záujemcov,ktorí si našli prácu v župnom sociálnom podniku, je aj Jozef Beňo. Je polosirota, napriek vážnym zdravotným problémom sa stará sám o seba. Vyžiť musí z invalidného dôchodku, ktorý predstavuje 141 eur mesačne. V minulosti si privyrábalnapríklad aj roznášaním letákov. Túžil som po riadnej práci, aby som mal istotu každý mesiac, že si udržím aspoň strechu nad hlavou. Až vo svojich 32 rokoch som však podpisoval svoju prvú pracovnú zmluvu v sociálnom podniku a dostal som aj stravné lístky. Veľmi sa z toho teším a ďakujem,“ povedal Jozef. Zrakové znevýhodnenie diskvalifikovalo na mnohých pracovných pohovoroch aj ďalšieho z pracovníkov Sociálneho podniku KSK. Milan Jano bol odkázaný na brigády a fušky. Okrem vlastných zdravotných problémov sa musí starať aj o rodinu a ťažko chorú dcérku.„Potreboval som očné vyšetrenie a silné okuliare, na ktoré sa mi však nezvýšili financie. Ľudia z OZ Usmej sa na mňa mi pomohli nájsť optiku, kde som dostal vyšetrenie a okuliare zdarma a vybavili mi prácu v sociálnom podniku. Som veľmi šťastný a budem pracovať na 110 percent, aby som si túto prácu udržal,“ hovorí Milan. Znevýhodnení by mali tvoriť 40 až 60 percent zamestnancov sociálneho podniku. Okrem uplatnenia im ponúka aj správne pracovné návyky, ktoré zvýšia ich šance na trhu práce. Sociálny podnik KSK má byť modelovým pre mestá a obce v kraji, ktoré sa zaujímajú o sociálne podnikanie a radi by touto formou zaktivizovali časť obyvateľov, ktorí si zo sociálnych či zdravotných dôvodov ťažšie hľadajú zamestnanie.



Uverejnené: 29.12.2020 13:48:41 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.