files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Jablkom proti rakovine!

 

Na október pripadli už mnohé svetové dni, zbierky, dni, počas ktorých sa usporadúvali rôzne podujatia, vyberali peniažky, ale tentokrát sa rozdávali jablká. Vyvrcholil tak Deň jabĺk, ktorý už po dvanásty raz organizovala Liga proti rakovine.


 

Žijete len raz


Celý minulý týždeň sa niesol v duchu zákernej choroby – rakoviny. Upozorňovalo sa predovšetkým na negatívne stránky ľudského života, ktoré prispievajú k vzniku tohto ochorenia. Alkohol, cigarety, málo spánku, veľa stresu, zlá životospráva. Uponáhľaný život nevedie k ničomu dobrému. Zastavte sa na chvíľu, kým nie je neskoro, a rozmýšľajte, čo by ste mohli vylepšiť na svojom psychickom i fyzickom zdraví, na samom sebe. Žijete len raz, ale ako si mnohí myslia, to nie je dôvod zničiť svoje telo. Ste tu pre veľa vecí, ktoré na vás čakajú, ste tu pre veľa ľudí, ktorí si nezaslúžia, aby ste si zničili svoje telo. Dbajte o neho. To sa snaží už roky povedať aj Liga proti rakovine. Okrem toho nezabúdajte na preventívne prehliadky, lebo oni vám skutočne môžu zachrániť váš život. Nie sú to len bájky, sú to overené fakty.

 

Deň jabĺk


Zelené, červené, žlté, kyslé, sladké, malé, veľké a všakovaké druhy jabĺk sa v jeseni stali hlavným plodom. Ovísajúce sa jablone dávajú práve teraz svoje plody, ale začínajú už v lete závisiac od odrody. Vraví sa, že pre vaše telo je najlepšie ovocie to, ktoré vyrástlo vo vašej oblasti. Teda je pre vás zdravšie než plody z teplých krajín. Vlastnoručne dopestované chutia najlepšie, pretože viete, kedy ste stromy striekali, prípadne, že ste vôbec nepoužili chemické látky. Jablone vám tak rodia bio plody z vlastnej záhradky, ktoré vás ochránia lepšie než umelé vitamíny. Nielen počas chladnej jesene, ale počas celého roka konzumujte jablká, ktoré sú symbolom jesene a v piatok boli aj symbolom prevencie proti rakovine. Rozdávali sa úplne zadarmo. Hoci nešlo o kilogramy, ale o jeden kus, tešili sa obľube. Na tejto činnosti sa podieľali dobrovoľníci, ktorí mali upozorniť na prevenciu proti onkologickým ochoreniam. Obyčajné jablko môže tiež pomôcť, no netreba zabúdať ani celkový zdravý životný štýl. Neodmysliteľnou súčasťou je pohyb a správne stravovanie.

 

Do zdravého týždňa sa zapojili aj školy

 

Aj v niektorých školách sa počas minulého týždňa rozdávali jablká. Veľa michalovských škôl je zapojených do projektu Národného programu podpory zdravia s názvom Zdravá škola, a preto sa nevyhli ani minulému týždňu, ktorý bol síce spojený s Ligou proti rakovine, ale bol  tým viazaný aj na zdravie. Školské inštitúcie usporiadali podujatia venované práve spomínanej téme. Do zdravého života sa zapojila aj Základná škola Pavla Horova v Michalovciach. V školskom klube, alebo ako niektorí poznáte – v družine, prebiehali ochutnávky ovocia i zeleninky. Hravou formou sa deti dozvedeli kopu informácii, zajedli si, zasúťažili a zahrali sa. Výhodou tohto plodu je, že si ho môžete vziať hocikde so sebou. Do chutného jabĺčka si môžete zahryznúť kedykoľvek, aj teraz. Dobrú chuť k zdravému životu!

                                                                                                             Veronika Cholewová

 




Uverejnené: 26.10.2010 09:07:11 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.