files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

„Keď myseľ zostáva mladá...“

Podobne ako v iných regiónoch Slovenska, aj u nás na Zemplíne dochádza k postupným zmenám vo vekovej štruktúre obyvateľstva. Pribúda starších ľudí v poproduktívnom veku, ktorí sú ohrození sociálnym vylúčením a nedostatkom sociálnych kontaktov. Už pred piatimi rokmi začali na Strednej zdravotnej škole v Michalovciach pomáhať pri adaptácii seniorov a zrealizovali  aktivity zamerané na počítačovú gramotnosť. Ich skúsenosti im pomohli pri realizácii projektu „Keď myseľ zostáva mladá...“, ktorý prebiehal na tejto škole od júna do októbra 2010. Projekt bol realizovaný vďaka Nadácii Orange a jej programu Zelená pre seniorov.




Seniori mali k dispozícii naše počítačové učebne a multifunkčné ihrisko. Pri škole vznikol počítačový klub pre seniorov POKLUS, v ktorom seniori získali základné zručnosti ovládania počítača pomocou klávesnice a myši, získali zručnosti s vyhľadávaním na internete, pracovali s elektronickou poštou, získali základné zručnosti s digitálnou fotografiou a s digitálnou kamerou. Väčšina hodín bola realizovaná podľa ich individuálneho záujmu. Pri škole vznikol tiež tenisový klub pre seniorov TEKLUS, kde získali základné zručnosti v dvojhre a štvorhre. V obidvoch aktivitách sme sa snažili vytvoriť prostredie spolupráce medzi seniormi a našimi študentmi, ktorí pri realizácii projektu pomáhali.



Autori projektu PaedDr. Milan Kušej a RNDr. Jana Tokárová touto formou ďakujú všetkým spolupracovníkom, najmä Ing. Jozefovi Čontofalskému, Mgr. Milanovi Olajecovi a študentom, ktorí sa na projekte podieľali. Chceme tiež poďakovať Nadácii Orange, že umožnila realizáciu skvelej myšlienky. Ďakujeme aj vedeniu školy, p. riaditeľovi RNDr. Dušanovi Žaludkovi, ktorý aj po oficiálnom skončení projektu navrhol v aktivitách projektu naďalej pokračovať.  



Na záver vyberáme jeden z e-mailov od účastníka POKLUSu:

„Zasielam pozdrav s tým, že chcem zdôrazniť poďakovanie za všetko, čo som sa tu mal možnosť naučiť. Tu je všetko pohodové a ja sa môžem naučiť veci, ktoré môžem denne využiť pri používaní počítača. Inú možnosť na rozšírenie svojich znalostí v tejto oblasti nemám, lebo moji rovesníci nemajú v tejto oblasti podobné záujmy ako ja. Tí vekovo mladší nemajú na mňa nervy a čas, lebo sa im zdám veľmi zaostalý. Všetci mladší sú ďaleko vpredu. Teraz však mám možnosť ukázať svoje pokroky a dokázať, že nie som zaostalý. Včera som videl v televízii storočnú babku, ako sa učí ovládať počítač. Tak prečo by som to nemohol dokázať aj ja? Vojto.“

 

                                                                              (SZŠ v Michalovciach)



Uverejnené: 26.10.2010 12:22:38 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.