files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Dvadsať rokov michalovského športu: Za štrnásť rokov na slovenský vrchol

V článkoch o poslednej dvadsaťročnej histórii sme vyšvihli hlavne michalovských hokejistov a futbalistov, ktorí sa za ten čas prepracovali z tretích súťaží medzi slovenskú elitu. Nie sú ale najlepším reprezentantom metropoly Zemplína v športe. Tým sú hádzanárky MŠK Iuventa Michalovce, ktoré sa za spomenutých dvadsať rokov etablovali medzi slovenskou elitou, stali sa rekordérkami v počte titulov, najlepším tímom spomedzi Češiek a Sloveniek, no a doteraz sú jediným reprezentantom Michaloviec v európskom pohári. Podotýkame, že v posledných rokoch ako jediné reprezentujú aj Košický kraj....

Tridsaťdva trofejí

Na začiatku milénia síce patrili Michalovčanky do najvyššej slovenskej súťaže, o nejakom líderstve na Slovensku ale ani nesnívali. Zlom nastal práve od tohto času, kedy k tradičného partnerovi Zekonu prišiel silný Chemkostav. Rázom sa zvýšili michalovské ambície. Zemplínčanky s prehľadom postúpili do novej vytvorenej súťaže Češiek a Sloveniek WHIL, ktorá finguje ako jediná spoločná súťaž týchto krajín od roku 2002. Spolupráca priniesla želané úspechy hneď po niekoľkých mesiacoch. V sezóne 2002/2003 sa totiž vtedy ešte pod názvom Zekon PSJ Chemkostav stali Michalovčanky historicky po prvýkrát majsterkami Slovenska a hneď na to získali premiérovo aj Slovenský pohár ( o prvom titule si prečítate tu). Titul získali prekvapujúci na pôde najväčšieho favorita Šale. Práve šalianska Mestská športová hala sa pre nich stala doslova „domáca“. Veď v nej získali ďalších deväť titulov. Raz sa tešili v Prešove či Partizánskom a aby jeden z titulov mohli sláviť v domácej hale.

 

S dvanástimi titulmi sa Michalovčanky za nami sledované obdobie stali najúspešnejším tímom na Slovensku. Ani jeden klub sa totiž netešil z toľkých titulov. Ich dominanciu zvýrazňuje aj fakt, že okrem toho získali jedenásť Slovenských pohárov a deväťkrát sa tešili aj z primátu v spoločnej MOL lige, nástupcu WHIL. S 32 trofejami sú najúspešnejším tímom v Michalovciach a spolu s mužmi Tatrana Prešov aj na celom východnom Slovensku. Postupne sa teda menili výsledky a ambície Michalovčaniek. Tie za roky nielenže vyrástli medzi slovenskú elitu, ale vyrástol aj ich domovský stánok, ktorý patrí k najmodernejším v strednej Európe (o ňom si niečo napíšeme v nejakom z článkov o dvadsaťročnej histórii michalovského športu).

 

Najväčšou výzvou európsky pohár

S úspechmi prišla aj reprezentácia v pohárovej Európe. V nej Michalovčanky štartovali v predkole Ligy majstrov, v Pohári EHF (dnes už s názvom Európska liga), či Pohári víťazov pohárov. Dvakrát boli veľmi blízko k účasti v skupinovej fáze Ligy majstrov, raz im k tomu dokonca chýbali iba dva góly... Medzi najväčšie úspechy v Európe sa tak radí päťnásobná účasť v osemfinále (štyrikrát Pohár EHF, raz PVP) Aj tu im raz unikla o vlások účasť vo štvrťfinále. Bolo to konkrétne v roku 2013, kedy vypadli s nemeckým Leverkusen. „Farmaceutky“ postúpili pri rovnosti gólov s lepším pomerom vsietených gólov na pôde súpera. Aj preto je európsky pohár obrovskou výzvou pre Michalovčanky. K úspechu v ňom im opätovné môže pomôcť veľké spojenectvo. Opäť sa spojili dvaja silní partneri – tentoraz Chemkostav a mesto Michalovce, ktorý vytvorili nový klub MŠK Iuventa Michalovce. Ten uzrel svetlo sveta v samom závere minulého roka.

 

Úspechy v mládeži a rad reprezentantiek

S tým, že sa darilo ženám, klub začal stavať aj na mládeži. Postupne sa do prvého tímu prepracovali viaceré odchovankyne, ktoré následne hrali aj v reprezentácii a niektoré z nich sa dokonca presunuli aj do Európy. Dve odchovankyne michalovskej hádzanej (Lucia Gubiková a Dominika Horňáková) si v roku 2014 zahrali na európskom šampionáte v Maďarsku a Chorvátsku, tretej Marianna Rebičovej k tomu zabránilo zranenie kolena. „Mery“ si ale všetko vynahradila neskôr, keď si ako jediná z Michalovčaniek zahrala v skupinovej fáze Ligy majstrov.



Uverejnené: 20.02.2021 13:13:29
files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.