files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V jeseni sa upratoval breh Šíravy pri Zalužiciach

 

 

Jesenné slnko, farebné lístie a prechádzky popri brehu Šíravy. Romantika nie je až tak dokonalá, keď na každom kroku zbadáte plastovú fľašu, či iný odpad. Neškodí to len esteticky ľudskému oku, ale i prírode. Čím skôr sa tieto ,,špinavosti“ pochádzajúce od ľudí odstránia, tým skôr sa zabráni znečisteniu prírody. Na brehu Šíravy v Zalužiciach vzali iniciatívu do vlastných rúk.

 

 

Metlou k vode


K sychravému počasiu plného lístia patrí aj jesenné upratovanie. Nemyslí sa tým len to domáce, či na záhrade. Upratať je treba pred zimou všetko, aj taký kus prírody. Ušľachtilej činnosti sa nevyhla ani Zemplínska Šírava. V období ešte teplej jesene sa upratoval vodný breh pri obci Zalužice. Konkrétne išlo o časť Malé Zalužice. Aktivity, pri ktorej sa vraj uvoľňujú endorfíny, sa zúčastnili dobrovoľníci i nezamestnaní občania v rámci svojich aktivačných prác. Vonkoncom nezáleží na tom kto a prečo, či nútene a či nie. Podstatné je, že po dlhšom čase sa vyzbieralo všetko to odpudzujúce, čo špatí prírodu. Zemplínska Šírava nie je totiž len voda. Pri jej brehu sa nachádzajú stromy a niekde i bohaté lesy. K podobným miestam patrí spomínaný breh Zalužíc.



Rekreačné oblasti znečisťujú brehy


Rekreačné oblasti na druhej strane brehu vyplavujú každoročné kopy smetia. Turisti sa nebránia tomu, aby vhadzovali odpad priamo do vody, a preto to aj tak vyzerá. Netreba odcudzovať len turistov, ale aj našincov, ktorí vyhodia blízko vody obal od nanuku, plastovú fľašu a všetko možné, čo patrí do smetného koša. Niežeby tých košov bolo málo, ale pre niektorých sú ďaleko alebo neviditeľné. A tak sa vhodené odpadky priamo do vody Šíravy premiestňujú na rôzne strany brehov, kde sú vyplavené. Prípadne ich k hladine presunie vietor a môžu si plávať. Nejako tak sa kopa odpadu nahromaďuje na brehoch, ktoré s odpadom nemajú nič spoločné. Niečo s tým urobiť sa rozhodla obec Zalužice. Jednoduché riešenie – upratovanie. Začalo sa teda zbierať a napĺňať plastové vrecia.

 

Aspoň jeden breh je už čistý


Po úspešnej akcii ostali brehy v Zalužiciach takmer čisté. Dokonca sa naplnilo až niekoľko desiatok vriec. V ich vnútri sa skrývali okrem plastových a sklenených fliaš, kusy odevov a rôzne predmety, ktoré zemplínske more vyplavilo. Použili sa gumené rukavice, oči na hľadanie odpadkov a cit pre poriadok. Jeden breh Šíravy je vyčistený, ale o rok je to tu zas. Opäť prídu návštevníci, zavítajú do najhlučnejších a najnavštevovanejších oblastí, kde od samej radosti robia všetko možné nezabúdajúc na odpad, ktorý smeruje k hladine vody. Znova na to doplatia tí, ktorí ju neznečistili. To je už osud vody, ktorá sa vlní a unáša kam sa jej len chce. A že sú vody Šíravy ešte tiež čisté, vravia aj rybky žijúce v nej. Len nedávno z nej vylovili obrovskú rybu, ktorá merala takmer meter a vážila 19,8 kilogramu. Megakapor dostal napokon slobodu, a preto aj preňho je dôležité, aby sa upratovalo aj pri vode. Faktom je, že najvýhodnejšie by bolo, keby sa brehy od smetí vôbec nemuseli čistiť, ale to by museli byť niektorí ľudia ohľaduplní voči prírode a voči iným živým tvorom jestvujúcim na tejto planéte. Aj pri zemplínskom mori...

 

                                                                                                                  Veronika Cholewová

 



Uverejnené: 29.10.2010 17:42:06 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.