files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Michalovská Dukla naplnila ciele, jej súper v play-off vzíde z predkola

Po dvoch rokoch si divák na Slovensku bude môcť síce iba v televízii, či na internete, pozrieť hokejové play-off. Základná časť Tipos Extraligy vyvrcholila v nedeľu posledným päťdesiatym kolom, ktoré rozlúštilo aj posledné tajničky. Po nedeli je jasné, kto ide do play-off z druhého, tretieho, či štvrtého miesta.

Víťazom základnej časti a držiteľom Pohára Dušana Pašeka sa stali hráči HKM Zvolen. Tí ovládli dlhodobú časť výborným finišom, keď v samom závere zdolali všetkých troch ďalších adeptov na prvenstvo. Druhé miesto obsadili hráči HK Dukla Ingema Michalovce, ktorí boli už pred sezónou pasovanými za akéhosi princa súťaže. Michalovčania skončili štyri body za Zvolenom a štyri body pred ďalším favoritom na titul Popradom. Štvrtú priečku obsadil Slovan Bratislava, piata skončila Nitra a šieste miesto, teda priamu miestenku do play-off si vybojovala Detva. Po troch rokoch sa v najvyššej hokejovej extralige odohrá aj predkolo play-off. Stretnú sa v ňom siedme družstvo po základnej časti Dukla Trenčín s desiatou Banskou Bystricou a ôsme Košice s deviatymi Novými Zámkami. Pre v tabuľke jedenásty Miškovec a dvanásty Liptovský Mikuláš sa sezóna skončila.

Tabuľka po základnej časti
1. HKM Zvolen 50 27 8 6 9 179:125 103*
2. HK Dukla Ingema Michalovce 50 27 7 4 12 155:113 99*
3. HK Poprad 50 26 7 3 14 186:133 95*
4. HC Slovan Bratislava 50 26 6 4 14 146:115 94*
5. HK Nitra 50 25 3 8 14 163:156 89*
6. HC 07 Detva 50 22 4 6 18 156:144 80*
7. HK Dukla Trenčín 50 21 6 4 19 169:134 79**
8. HC Košice 50 19 7 4 20 148:128 75**
9. HC Mikron Nové Zámky 50 14 6 7 23 132:140 61**
10. HC 05 Banská Bystrica 50 14 5 5 26 135:171 57**
11. DVTK Jegesmedvék Miškovec 50 11 3 8 28 118:181 47
12. MHK 32 Liptovský Mikuláš 50 6 0 3 41 105:252 18
*-priamy postup do štvrťfinále
**-postup do predkola play off

Jediný bod im chýbal k stovke

Michalovská Dukla Ingema mala pred sezónou vyššie ambície, ako vo svojej premiére medzi slovenskou elitou. Skladba kádra ju predurčovala hrať o špicu tabuľky, čo sa na začiatku nedarilo. Odskákal si to tréner Miroslav Chudý, ktorý Michalovčanov viedol viac ako tri roky a sú mu pripísané aj najväčšie úspechy hokeja na Zemplíne, teda dvojnásobné víťazstvo v prvej lige a postup do Extraligy.

 

Miroslav Chudý v novembri na lavičke Dukly skončil.

Jeho nástupcom sa stal Fín s poľskými koreňmi Tomek Valtonen. Ani pod jeho vedením to zo začiatku nešlo ľahko, no od decembrovej reprezentačnej prestávky sa Michalovčania stali šťukou najvyššej súťaže. Postupne sa posúvali vyššie. Najskôr do prvej šestky, potom do prvej štvorky a dokonca bojovali aj o prvé miesto. Keby im niekto v novembri povedal, že po základnej časti obsadia druhé miesto, zrejme by mu neverili a ešte by možno aj jednu „obšiahol“, že je k ním drzý. Pod vedením trénera Valtonena sa ale družstvo výrazne zlepšilo v defenzíve a brankár Tomáš Tomek sa stal jedným z najlepších v lige.

Jeho nástupcom sa stal Tomek Valtonen.

Mesiace január a február v lige patrili práve Michalovčanom a ich výherným, či bodovacím sériám. Tesne pred koncom základnej časti mali za sebou trinásť víťazstiev v rade. Po dvoch prehrách sa znova na víťaznú vlnu vrátili, keď vyhrali tri posledné zápasy základnej časti, čím získali druhé miesto v tabuľke. V päťdesiatich dueloch získali 99 bodov, čiže iba jedine jediný bod im chýbal k stovke. Michalovčania dostali iba 113 gólov, čo je najmenej zo všetkých tímov súťaže. V riadnom hracom čase zvíťazili v 27 zápasoch, čo je spolu s víťazom základnej časti Zvolenom najviac. K tomu pridali aj sedem výhier po predlžení či nájazdoch. V týchto činnostiach prehrali štyrikrát, vôbec nebodovali v 12 zápasoch.

Najproduktívnejším hráčom opäť Lalancette

Najproduktívnejším hráčom michalovskej Dukly v základnej časti sa stal rovnako ako minulú sezónu Christophe Lalancette. Kanadský center nazbieral v 50 dueloch 45 kanadských bodov za 16 gólov a 29 asistencií, čím mu patrilo v tabuľke produktivity celej ligy trináste miesto. Do prvej tridsiatky najproduktívnejších hráčov ligy sa dostali aj dvaja obrancovia Dukly – Graeme McCormack (34 bodov 7+27) a Jordon Southorn (33 bodov 8+25). Spomenutá dvojica sa umiestnila medzi obrancami ligy na treťom a štvrtom mieste. V tabuľke +/- sa na štvrtom mieste umiestnil michalovský kapitán Vladimír Mihálik, ktorý nazbieral 25 plusových bodov.

 

No a medzi najlepších brankárov sa zaradil aj Tomáš Tomek. Ten skončil na druhom mieste v priemere obdŕžaných gólov na zápas (2,08), v percentách úspešnosti zásahov mu patrí tretie miesto (92,82), v zápasoch s nulou opäť druhé miesto (4 zápasy), no a prvé miesto obsadil vo víťazných zápasoch, ktorých má na svojom konte 23.   

Bilancia najlepšia s Trenčínom

Druhá priečka po dlhodobej časti znamená, že Zemplínčania stále nepoznajú súpera v prvom kole play-off. Ten vzíde z predkola a bude to jeden z trojice HK Dukla Trenčín, HC Košice a HC Mikron Nové Zámky. Banská Bystrica, teda štvrtý účastník predkola, ich súperom vo štvrťfinále za žiadnych okolností nebude. S Trenčínom a Novými Zámkami odohrali v základnej časti štyri zápasy, s Košicami sa stretli šesťkrát a k tomu treba pridať aj jeden zápas letného Superpohára.

So siedmym tímom tabuľky Duklou Trenčín majú Michalovčania z týchto troch súperov najlepšiu bilanciu. Zvíťazili vo všetkých štyroch súbojoch o najlepšiu Duklu na Slovensku. Jeden sa skončil ich víťazstvom po nájazdoch. Stalo sa tak v 38. kole, keď na domácom ľade vyhrali 2:1. Predtým doma vyhrali aj 3:2, v Trenčíne 2:1 a v predposlednom kole základnej časti aj 2:0.

Čo sa týka vzájomnej bilancie s ôsmymi Košicami, Michalovčania ovládli Steel arénu, v ktorej zvíťazili vo všetkých troch zápasoch, postupne 4:3, 2:1 a 3:2. Na druhej strane dvakrát Košičania dobyli ich ľad, keď vyhrali 1:0 po nájazdoch a 3:1. Zemplínčania doma zvíťazili ak 3:1 a uspeli aj v zápase Superpohára, ktorý vyhrali 4:3.

Najhoršiu bilanciu z možných súperov majú Michalovčania s Novými Zámkami, s ktorými získali vo vzájomných zápasoch rovnaký počet bodov - šesť. Vyhrať v riadnom hracom čase sa im podarilo iba v 31. kole, keď na domácom ľade zvíťazili 3:1. Druhý domáci duel prehrali 3:4. V zápasoch v Nových Zámkov sa nerozhodlo v riadnom hracom čase ani raz. Raz vyhrali po predĺžení Zámky 3:2, Michalovčania zase triumfovali 2:1 po predĺžení.   

Play-off s novým názvom, všetky zápasy v televíznych prenosoch

Hovorí sa, že play-off je iná súťaž. A v slovenskej najvyššej hokejovej súťaži to platí do slova a do písmena. Súťaž totiž zmení názov na Kaufland play-off Tipos Extraliga. Do súťaže tak vstupuje nový partner a kluby tak môžu rátať s vyššou finančnou pomocou. Dobrou správou je, že prakticky všetky zápasy budú odvysielané v televíznych priamych prenosoch. Zápasy si rovnako ako počas základnej časti podelia RTVS a SPORT TV, navyše, každý zápas sa odvysiela online aj na Tipsport TV. Zmenou prechádzajú predĺženia. Kým v úvodných stretnutiach bude nasledovať v prípade nerozhodného výsledku po 60 minútach dvadsaťminútové predĺženie a prípadne samostatné nájazdy, v pokročilejšej fáze jednotlivých sérií sa už bude pokračovať až do rozhodnutia.

STRUČNÝ MANUÁL PRE PREDĹŽENIA V KAUFLAND PLAY-OFF TIPOS EXTRALIGY

V zápasoch číslo 1 až 3 sérií play-off (zápasy číslo 1 a 2 v predkole) trvá prípadné predĺženie maximálne dvadsať minúta hrá sa s piatimi korčuliarmi a brankárom na oboch stranách. Ak sa nerozhodne, nasledujú samostatné nájazdy.

V prípade, že už po troch zápasoch série play-off (po dvoch v predkole) má tím postupový mečbal a štvrtý duel sa nerozhodne v riadnom hracom čase, pokračuje sa s piatimi korčuliarmi a brankárom na oboch stranách až do rozhodnutia. Samostatné nájazdy nebudú.

V prípade, že vo štvrtom zápase play-off (v treťom predkole) nemá žiaden z tímov postupový mečbal, predlžuje  sa  v prípadne  nerozhodného  výsledku  po  60  minútach  maximálne  dvadsať  minút  a ak  sa nerozhodne, nasledujú samostatné nájazdy.

V zápasoch číslo 5 až 7 sérií play-off (zápasy číslo 4 a 5 v predkole) sa hrá prípadné predĺženie až do rozhodnutia na zlatý gól. Samostatné nájazdy sa nekonajú.

Pred každým predĺžením je osemnásťminútová prestávka a tímy si vymenia strany(začínajú na tej, na ktorej odohrali druhú tretinu).  

Dvojice predkola play-off (hrá sa na tri víťazné zápasy)
HK Dukla Trenčín - HC 05 Banská Bystrica
HC Košice - HC Mikron Nové Zámky
/termíny: 24., 25., 27., 28.* a 30. marca*/
*-prípadné štvrté a piate zápasy

Štvrťfinálové dvojice (hrá sa na štyri víťazné zápasy)
HKM Zvolen - horší z dvojice postupujúcich tímov z predkola
/termíny zápasov: 2., 3., 6., 7., 9.*, 11.* a 13. apríla*/

HK Dukla Ingema Michalovce - lepší z dvojice postupujúcich tímov z predkola
/termíny zápasov: 2., 3., 6., 7., 9.*, 11.* a 13. apríla*/

HK Poprad - HC 07 Detva
/31. marca, 1., 4., 5., 8.*, 10.* a 12. apríla*/

HC Slovan Bratislava - HK Nitra
/31. marca, 1., 4., 5., 8.*, 10.* a 12. apríla*/

*-prípadný piaty, šiesty a siedmy zápas

PETER BRENDZA



Uverejnené: 23.03.2021 16:42:11 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.