files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Možnosti podnikania na Ukrajine


Obe krajiny v minulom desaťročí čiastočne nedocenili svoj ekonomický potenciál v oblasti vzájomnej výmeny tovarov a služieb.

 

V tomto kontexte je vhodné vidieť i výsledky vzájomného zahranično-obchodného obratu, ktoré určitú dynamiku začali po predchádzajúcich rokoch stagnácie nadobúdať veľmi dynamicky až v priebehu roka 2003. Súčasný stav vzájomnej obchodnej bilancie sa zlepšil, ale napriek tomu stále neodráža reálne ekonomické možnosti oboch strán. Najperspektívnejší spôsob presadenia sa na trhu je formou výrobných kooperácií, montáže finálnych výrobkov. Pomerne značnú rozhodovaciu právomoc pri výrobných a obchodných kooperáciách, zakladaní a rozvoji podnikov so zahraničnou účasťou a pod. majú orgány štátnej správy a samosprávy. Tieto pri výkone svojich rozhodovacích právomocí pomerne striktne vyžadujú, aby investície do oblasti neboli zamerané len na tzv. bartrové obchody, prácu vo mzde a pod., ale aby znamenali aj pridanú hodnotu. Obchodné a priemyselné komory v každej z oblastí Ukrajiny sú prakticky jediné relevantné inštitúcie, kde možno získať kvalitné informácie o možnostiach podnikania.

Rovnako kvalitné informácie možno získať aj na jednotlivých sekciách zahraničných vzťahov v každej z oblastných štátnych administrácií. Pri vážnejšom záujme o západoukrajinský trh sa odporúča organizovať individuálne prezentácie  slovenských firiem. Dobre pri-pravená prezentácia so všetkými nákladmi (prenájom priestorov, pozvanie vytipovaných obchodných partnerov, občerstvenie, pozvanie novinárov a spravidla aj rozhovory či informáciav masmédiách a pod.) pritom nepresiahne sumu 1,5 tisíc EURO. Aj keď viaceré ekonomické ukazovatele Ukrajiny a SR zatiaľ hovoria v prospech SR, aj na ukrajinskom trhu sa výrazne začínajú presadzovať výrobky tzv. vyššej kvality. Tzv. bežná kvalita sa presadí skôr len v krátkodobom horizonte. Je vhodné si uvedomiť, že každá oblasť Ukrajiny má zahranično-obchodné vzťahy s mnohými krajinami sveta, pričom vo viacerých oblastiach pôsobia viaceré svetovo uznávané firmy.

                                                                          (mb)



Uverejnené: 04.11.2010 20:20:28 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.