files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Žiaci VII.ZŠ spoznávajú a chránia prírodu

 

 

Exkurzie sú u nás neoddeliteľnou súčasťou vyučovacieho procesu. Naši zemepisári v snahe podnietiť záujem žiakov o prírodné krásy rodného Slovenska ich organizujú  niekoľkokrát ročne. Napriek tomu, že ich príprava je pre vyučujúceho náročná, najmä z hľadiska technického zabezpečenia, snažia sa vyučujúci o kvalitnú a všestrannú prípravu žiakov.

 


 

Na začiatku motivácia


Každej exkurzii predchádza motivácia. Vyučujúci vysvetlí ciele, postup a obsah exkurzie, zopakuje učivo  a určí úlohy, ktoré majú žiaci v priebehu exkurzie riešiť. Dôležité je tiež stanoviť, ako sa bude hodnotiť. V priebehu exkurzie učiteľ podáva stručný výklad a upozorňuje na zaujímavé momenty. V prípade zemepisnej exkurzie žiaci pozorujú  rastliny, živočíchy, stromy, ale tiež zbierajú odpadový materiál, z ktorého neskôr vyrábajú rôzne predmety na ozdobu triedy alebo školy. Svoje pocity a dojmy môžu tiež zaznamenávať výtvarne, v referátoch i prezentáciách zhotovených z vlastného nafotografovaného materiálu. Samozrejme, že všetci  prezentujú svoje diela pred spolužiakmi. Jeden druhého tak upozorňujú na rôzne momenty. Mnohí si všimnú nielen to pekné, ale upozornia aj na zničenú prírodu a sami navrhujú riešenia. Takýto postup je dobrým vkladom do budúcnosti.

 

Miniprojekty

 

Miniprojekty  „Príroda je môj kamarát“ podporujú tímovú prácu,  učia hľadať riešenia, nachádzať nové informácie, ale predovšetkým chrániť prírodu. Zrealizovať miniprojekty a prezentovať ich v rámci školy umožnil finančný dar Slovenských elektrárni a.s.

 

Projekty v praxi

 

V rámci projektu, ktorý vypracovala pani učiteľka Mgr. E. Gregová, a jeho názov je CHRÁŇME PLANÉTU ZEM,  žiaci 8.ročníka navštívili v septembri Morské oko a Malé Morské oko. Národná prírodná rezervácia Morské oko je vyhlásená na ochranu biologických hodnôt, rastlinných a živočíšnych spoločenstiev. Malé Morské oko alebo Malé Vihorlatské jazero leží západne od Morského oka. Zvláštnosťou je to, že pri stálom prítoku vody jazero nemá povrchový odtok. Všetkých zaujala neobyčajná podoba jazera. Prejavuje sa tu prirodzený proces starnutia – jazero postupne zarastá a vzniká rašelinenie. Zážitkom pre žiakov 6. a 7. ročníka bola návšteva Zádielskej doliny. Nachádza sa na rozhraní Košického a Rožňavského okresu. Ohromila najmä 400 – metrová hĺbka kaňonu s desaťmetrovou šírkou dna. Dolina je zaujímavá pre návštevníkov výskytom endemických druhov hmyzu, vzácneho vtáctva. Množstvo zaujímavosti sa žiaci dozvedeli z pútačov s vysvetľujúcimi  textami. Mnohí už v priebehu exkurzie boli presvedčení, že sa na navštívené miesta vrátia.

 

                                                                         A. Bučková

 




Uverejnené: 05.11.2010 10:30:50 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.