files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Rýchla cesta do neba - odpustky


Počas tohto týždňa bolo možné získať plnomocné odpustky pre vašich zosnulých. Nejde o žiadnu akciu v hypermarketoch, ale skôr v kostoloch.

 


 

História

Kupovanie odpustkov siaha až do 15. storočia. O storočie neskôr bolo jedným z dôvodov rozdelenia cirkvi. 31.októbra 1517, večer pred Sviatkom všetkých svätých, vyvesil katolícky mních na dvere chrámu 95 výpovedí proti odpustkom. Bol to Martin Luther, ktorý sa proti ním postavil. Dôvodom sa stalo kupčenie s odpustkami, a to priamo na uliciach a trhoch. Falošní vyberači poplatkov sľubovali prechod do raja.  Z odpustkov sa stal biznis.

 

Súčasnosť alebo ako sa vyhnúť peklu

Aj v dnešnej dobe sa dajú ,,kúpiť“ odpustky, ale nie v priamom zmysle slova. Nedá sa hovoriť o obchodovaní, ako sa to dialo v istý čas v stredoveku. Miestom nie je ulica, ale chrám. Obchodníkom nie je podvodník, ale kňaz. Súčasťou je modlitba a spoveď. Bez toho, aby ste sa nevyspovedali, vraj nie je účinná modlitba za vašich zomrelých. Ďalej je nutné modliť sa nie len v kostole, ale i pri hrobe počas dušičiek. Ľudia sa zväčša zapisujú na papier, ktorý pri modlení čítal farár. Rovnako to fungovalo i v „zalužickej cerkvi“.  Ako to vlastne je, bližšie vysvetľuje na svojej stránke zalužický farár o. ThDr. Vlastimil Bajužik PhD.:,, Tým, že človek spácha hriech, pripíše sa mu vina, ale aj následok za ňu, teda trest. Ak sme spáchali ťažký hriech (vedome, dobrovoľne a vo vážnej veci), zaslúžime si zaň večný trest (peklo). Ak sme spáchali ľahký hriech, zaslúžime si časný trest (očistec). Boh vo svojom nekonečnom milosrdenstve nám dáva možnosť odpustenia hriechov vo sviatosti zmierenia. No aj vtedy, keď sa nám odpustí hriech, následok (teda trest) zostáva. Síce nie večný (v pekle), ten sa odpúšťa spolu s hriechmi, ale časný (v očistci) zostáva. Ak chceme, aby sa nám odpustili aj časné tresty, na to slúžia odpustky.“

 

Každý deň máte šancu byť lepším

Ak ste to nestihli a veríte, že môžete takouto cestou pomôcť blízkym rýchlejšie do neba, šancu máte aj pri iných sviatkoch. Dokonca, odpustky môžete získať aj pre seba. Laicky povedané, aj keď sa vyspovedáte, vaše hriechy nezmiznú. Trpieť za ne máte v očistci. Aj taliansky básnik Dante Alighieri píše vo svojej Božskej komédie o troch ríšach: peklo, očistec, raj. Na tom sa zhoduje aj cirkev, ktorá už na základných školách vyučuje na náboženskej výchove, čo je to očistec. Možno nie každý sa v detstve stretol s hrôzostrašným opisom o tom, ako tam je. Strašenie deti ,,Nebuď zlý, lebo pôjdeš do pekla“ je zdá sa trochu pravdivé. Smrť vníma každý dnes odlišne, rovnako ako život. Konzumne alebo pokorne. Na záhrobný život sa pozerajú rôzne aj katolíci, pravoslávni kresťania, protestanti a iní. Biblia, Korán a ďalšie posvätné knihy sa zhodujú na jednom – že smrťou sa život nekončí. Mnohí len dúfajú, iní veria, že sa narodia znovu. Dôkaz neexistuje. Len viera alebo na druhej strane ateizmus.

                                                                                                               Veronika Cholewová 



Uverejnené: 06.11.2010 16:28:55 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.