files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Dotieravé žaby už zmizli spod dverí domov

 

S koncom septembra nastala rapídna zmena počasia. Ochladenie prinieslo aj pozitívnu správu. Žaby sa konečne prestali premávať blízko ľudských obydlí.

 



Žabka smerovala do izby


Ešte v jeseni sa vyskytoval dobre známy problém s týmito zelenými živočíchmi. O mnoho menej sa hovorilo o obciach popri Zemplínskej šírave, kde sa občania so žabami stretávali denno-denne. Nikto nečakal, že aj počas nízkych teplôt budú žaby  stále aktívne. Predovšetkým v noci si poskakovali po tráve, či chodníkoch a hľadali vhodnú skrýšu na prezimovanie. Niektorým sa to podarilo, iným zase nie. Malé chúdence postávali na chladných chodníkov a dúfali asi, že sa nad nimi človek zľutuje. Ten si však chránil svoje územie, pretože žaby sa dostanú skutočne všade. Dokonca aj malou medzi vchodovými dverami. ,,Omylom sme privreli žabku do dverí,“ hovorí Anna zo Zalužíc. Iní obyvatelia objavili žabu až vo vnútri domu. V tej chvíli vraj skákala už po schodoch a mala nasmerované pravdepodobne do niektorých z izieb. Oveľa väčší pozor bolo treba dávať pri daždivom počasí. Vtedy, ako sa vraví,  akoby sa s nimi vrece roztrhlo. Hoci je toto zvieratko pre niektorých nežiadaným v ich domoch, azda nikto sa nevyžíva v ich zabití a vyhýba sa ich prišliapnutiu alebo prejdeniu autom.

 

Aj v psej miske


Po ústupe slnečných lúčov sa predpokladalo, že sa dajú na ústup aj „štvornohé potvory“.  Tie začali bojovať o prežitie oveľa dynamickejšie než predtým. Rýchlo sa ponáhľali do úkrytov, lebo asi nejakým zvieracím zmyslom vycítili, že sa blíži počasie, ktoré už nie sú schopné prežiť. Počas dňa ich bolo vídať v záhradke na skalkách odkiaľ smerovali k múrom domov. Žiaľ, dostali sa ďaleko od svojich pôvodných domčekov a chceli sa na chvíľu usídliť v tom ľudskom.  Dokonca sa objavovali tesne pri dverách a striehli kedy sa otvoria. Taktiež skákali k pivniciam, ktoré mali ľudia umiestnené vonku. Žabky však netušili, že na dvierkach je umiestnené sitko, a tak len po ňom liezli, ale nikam sa nedostali. Prekvapení zostali aj domáci miláčikovia. Do ich misiek s vodou totiž zablúdili tiež.  Nadšene sa netvárili ani psy, ani žaby, pretože tie už boli chladom zoslabené.  Až posledný septembrový týždeň zmizli z dvoroch a chodníkov. Možno si konečne všetky našli príbytok na zimu, alebo žiaľ uhynuli.

 


                                                                                  Veronika Cholewová



Uverejnené: 08.11.2010 23:25:08 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.