files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Projektové stretnutie európskych učiteľov v Španielsku

 

Medzinárodná integrácia slovenských škôl do celoeurópskeho vzdelávacieho rámca sa realizuje prostredníctvom mobilitných projektov podporovaných Európskou komisiou v Bruseli a národnými kanceláriami v jednotlivých členských krajinách EÚ.

 


Slovenská akademická asociácia pre medzinárodnú spoluprácu v Bratislave schválila ako druhý najlepší podaný projekt za rok 2010 projekt Základnej školy s materskou školou F.J. Fugu vo Vinnom, okr. Michalovce, ktorá sa zapojila do podprogramu Školských partnerstiev pod názvom „Spoznávame európsku kultúru cez národné kultúry“. Spomínaný projekt má za cieľ oboznámiť sa s tradíciami, kultúrnymi zvykmi, legendami a piesňami z rozličných európskych krajín a kultúr Európy . Slovenská základná škola je koordinátorom tejto spolupráce, ďalšími partnermi sú základné školy zo Španielska, Turecka, Litvy a Lotyšska.

Po úvodnom a veľmi úspešnom projektovom stretnutí na Zemplíne sa všetci projektoví partneri stretli koncom októbra v španielskom meste Girona na partnerskej základnej škole Escola Pla De Girona. Slovenskú základnú školu zastupovala jej riaditeľka Mgr. Jana Gaňová, učitelia Mgr. Anton Hirjak a Mgr. Ján Podstavský a koordinátorka projektu Mgr. Slávka Pasteľáková.

Európski učitelia si prezreli odborné a jazykové učebne, telocvičňu, školskú jedáleň, materskú školu a školský športový areál. Na hodine hudobnej výchovy sa učili katalánsku národnú pieseň a príjemným prekvapením bolo to, že katalánski žiaci zaspievali štátne hymny všetkých zúčastnených účastníkov projektového stretnutia. Súčasťou programu bolo aj kultúrne a tanečné vystúpenie žiakov školy ku Dňu gaštanov ako tradičnému sviatku mesta Girona a Katalánska.


Významnou udalosťou bolo prijatie na radnici v Girone a stretnutie s poslankyňou mestského zastupiteľstva, ktorá učiteľom predstavila mesto, jeho vzdelávacie možnosti a odpovedala  na otázky spojené s financovaním a administráciou školských zariadení. Počas spoločných rokovaní partnerských učiteľov sa prediskutovali otázky ohľadom prípravy výsledného produktu prvého roka spolupráce – kalendára tradícií, zvykov a regionálnych sviatkov každej krajine. Partneri sa dohodli na príprave národnej anglickej verzie kalendára sviatkov a ilustrácii za každú krajinu. Program projektového stretnutia bol veľmi  pestrý, zúčastnení učitelia navštívili historické a kultúrne pamiatky a počas kultúrnych slávností mesta videli naživo národné tradície Katalánska a Španielska.

 

                                                                    Mgr. Slávka Pasteľáková

                                                                 koordinátorka projektu COMENIUS

 



Uverejnené: 10.11.2010 10:56:23 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.