files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Košická župa kupuje kúpele v Sobranciach

Župa kúpi areál bývalých Sobraneckých kúpeľov – takmer jednohlasne to dnes schváli poslanci Zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja (KSK) na svojom 27. zasadnutí. Za kúpu hlasovalo 51 z 52 prítomných poslancov, jeden sa zdržal. Viacerí poslanci označili investíciu za novú nádej nielen pre okres Sobrance, ale celý Zemplín. Kraj zaplatí za areál 769 000 eur, peniaze vyčlenil z rozpočtu na rok 2021.

„Po dnešku sme o krok bližšie k tomu, aby sa do areálu bývalých Sobraneckých kúpeľov vrátil život. Mnoho východniarov si ich pamätá ešte z čias, keď boli označované ako slovenské Karlove Vary. Ďakujem krajským poslancom, že vnímajú dôležitosť tejto investície a podporili zámer, ktorý má šancu rozhýbať na Zemplíne pracovný trh, podnikateľské prostredie aj turistický ruch. Tento model sme odkukali zo zahraničia, kde samosprávy štandardne revitalizujú zabudnuté a chátrajúce areály, aby s pomocou súkromných investorov opätovne slúžili verejnosti,“ povedal po zasadnutí predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Po Turzovských kúpeľoch v Gelnickom okrese sú Sobranecké kúpele už druhým chátrajúcim areálom, ktoré nadobúda kraj do svojho majetku. V Sobranciach sa až do roku 2004 liečili pacienti s kožnými či zažívacími problémami, ale aj s ochoreniami pohybového ústrojenstva. Odvtedy sa potenciál miestnych prameňov nevyužíva a areál chátral. Voda v Sobraneckých kúpeľoch je prírodná a silne  mineralizovaná, obsahuje až desaťkrát viac sírovodíka ako má napríklad voda v kúpeľoch v Piešťanoch. Obsahuje tiež fluór, sodík či suflán, vďaka čomu má liečivé účinky. „Projekt v Sobranciach bude mať nebiznisovú časť, o ktorú sa postará župa a biznisovú časť, ktorú zveríme súkromnému investorovi. V najbližšom čase vyhlási kraj obchodnú súťaž, aby určil charakter a rozsah služieb, ideálnych pre budúci zámer v areáli Sobraneckých kúpeľoch. Nasledovať bude architektonická súťaž ktorá priblíži vizuál kúpeľného areálu. V ďalšom kroku pripravíme projektové zámery na financovanie nebiznisovej časti z eurofondov. Po tejto príprave budeme hľadať súkromného investora, ktorý sa ujme financovania a prevádzky kúpeľov. Predpokladám, že tento proces potrvá dva až päť rokov,“ dodal župan Trnka.

Podľa predpokladu by mohla investícia v bývalých Sobraneckých kúpeľoch priniesť do regiónu 80 až 120 pracovných miest. Zámer ráta aj s využitím potenciálu okolitých turisticky atraktívnych lokalít ako Morské oko, Vihorlat, Zemplínska šírava, Beňatina, oblasti Tibava a Orechová či Remetské Hámre. Poslanci dnes na zasadnutí Zastupiteľstva KSK schválili aj spolufinancovanie župy pri projektoch kultúrnych inštitúcií na podporu udržateľnosti a odolnosti v súvislosti s pandémiou COVID-19. Dotácie pre regionálne kultúrne inštitúcie sprostredkúva z eurofondov Ministerstvo kultúry SR, no bez spolufinancovania zriaďovateľa by nebolo možné tieto prostriedky čerpať. Nenávratný finančný príspevok by malo na modernizáciu svojich priestorov získať 13 župných kultúrnych inštitúcií. V prípade schválenia žiadostí je výška oprávnených výdavkov dokopy takmer 2,5 milióna eur, pričom župa by projekty spolufinancovala sumou viac ako 123-tisíc eur. Na programe rokovania bola i II. etapa rekonštrukcie cesty Bohdanovce – Herľany. Poslanci potrebovali opätovne schváliť spolufinancovanie tohto projektu, financovanom z Integrovaného regionálneho operačného programu. Dôvodom je aktualizácia projektovej dokumentácie, keďže stav cesty degradoval počas výstavby D1 Budimír - Bidovce. Predseda KSK Rastislav Trnka informoval poslancov aj o opatreniach proti šíreniu vírusu COVID-19, ktoré prijala župa od posledného zasadnutia Zastupiteľstva KSK.



Uverejnené: 25.10.2021 18:16:46 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.