files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Michalovce: Mesto má unikátnu bankovku

Michalovce si v tomto roku pripomínajú 777. výročie prvej písomnej zmienky o meste. Pri tejto  príležitosti bola vytlačená výnimočná zberateľská bankovka – Nula Euro Souvenir.

Ide o originálny a jediný oficiálny koncept výroby napodobenín bankoviek slúžiacich ako suvenír. „Bankovky Nula Euro Souvenir sa tlačia na originálny 100% bavlnený papier, ktorý sa používa aj pri výrobe pravých eurobankoviek. Sú identické s pravými bankovkami s tým rozdielom, že nie sú určené na použitie v platobnom styku a sú zabezpečené proti prípadnému zneužitiu v automatoch prijímajúcich bankovky, ako aj v čítačkách bankoviek,“ píše sa v tlačovej správe mesta.

Zberateľská bankovka s nominálnou hodnotou nula eur obsahuje množstvo ochranných prvkov (mikrotlač, hologram, UV ochranné prvky a i.) rovnako ako pravé eurobankovky. Každý kus je unikát vďaka číslovaniu a sériovému kódu. Oficiálne a originálne Nula Euro Souvenir bankovky majú veľkosť eurobankovky nominálnej hodnoty 20 eur a sú vyrábané vo fialovej farbe, pripomínajúcej eurobankovku nominálnej hodnoty 500 eur. Ich koncept a dizajn je chránený patentom a ochrannou známkou. „Fenomén nula euro bankoviek ako suvenírov vznikol v roku 2015 vo Francúzsku za účelom podpory turizmu, najmä prostredníctvom propagácie kultúrnych pamiatok, múzeí a galérií, zoo, zábavných atrakcií a rôznych ďalších turistických stredísk. V roku 2020 pri príležitosti 5. výročia vydania prvého nula eurového  suveníru sa vytlačili aj tzv. anniversary foldre, zložky s podrobnejším popisom a grafikou k bankovke. Tieto sú pre zberateľov zvlášť atraktívne,“ pokračuje mesto v tlačovej správe.

Na michalovskej nula euro bankovke je na prednej strane zobrazená veduta mesta Michalovce ako jeden z najlepších historických motívov znázorňujúcich mesto. Na druhej strane bankovky sú zobrazené európske národné pamiatky. Autorsky a organizačne pripravil vydanie michalovskej bankovky zamestnanec mesta a zberateľ tohto artiklu, Andrej Koli, pod gesciou zástupcu primátora Jozefa Sokologorského a s odborným posúdením  historikom Martinom Molnárom. Bankovka bola vydaná prostredníctvom firmy Nunofia, s.r.o., ktorá  je výhradným držiteľom licencie a vydavateľom konceptu Euro Souvenir. „Predaj michalovskej suvenírovej bankovky sa začne v sobotu 20. novembra o 9.00 hod v Informačnej kancelárii mesta Michalovce, Nám. osloboditeľov 10, v budove Zlatý býk. Cena jednej bankovky je 3 eurá. Na predaj bude aj neoficiálny folder v cene 30 eur,“ dodáva samospráva.



Uverejnené: 11.11.2021 15:03:50 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.