files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Na čo a na koho sa sťažovali Michalovčania najviac?

Mesto Michalovce je zapojené do európskeho projektu UrbSecurity a programu Urbact, ktorý hľadá spôsoby ako zlepšiť kvalitu života svojich obyvateľov zavedením inovatívnych prístupov k bezpečnosti a ochrane v mestskom prostredí.

V  rámci tohto projektu mesto vytvorilo pocitovú mapu. Je to nástroj, ktorý dáva možnosť občanom aktívne sa zapojiť do zberu informácií a  názorov na verejné priestory v meste. Umožňuje označiť na mape lokality a identifikovať problém. Ide vlastne o  prieskum, ktorým sme oslovili verejnosť – obyvateľov aj návštevníkov Michaloviec, aby označili lokality na mape a identifikovali problémy.  „Od 1. júna do 30. septembra sme v pocitovej mape zaznamenali 247 príspevkov. Výsledky za toto obdobie boli vyhodnotené, tematicky zaradené do spoločných skupín s rovnakými problémami a odprezentované na  medzinárodnom stretnutí partnerov projektu. Najviac príspevkov sa týkalo bezpečnosti na cestách a chodníkoch. Medzi podnetmi boli chýbajúce priechody pre chodcov, cesty a  chodníky v  zlom technickom stave, ale občania sa sťažovali aj  na nedodržiavanie predpísanej rýchlosti a  agresívnu jazdu vodičov,“ píše sa v tlačovej správe samosprávy.

Druhá najpočetnejšia skupina podnetov sa týkala asociálneho správania problémových skupín obyvateľov ako sú bezdomovci alebo príslušníci marginalizovanej rómskej komunity. „Ľudia poukázali na to, že tieto skupiny sa stretávajú a popíjajú alkohol, sú hluční. Respondenti ďalej poukázali na  zanedbané a  chátrajúce budovy, vyznačili na mape miesta, kde vnímajú problém so znečistením verejných priestranstiev, upozornili na chýbajúce odpadkové koše či čierne skládky. Pocitová mapa ukázala tiež slabé miesta v  súvislosti s osvetlením,“ pokračuje samospráva v tlačovej správe. „Teší nás, že tretiu najpočetnejšiu skupinu podnetov tvorili pozitívne reakcie. Týkali sa najčastejšie detských ihrísk (ihriská pre menšie deti na Nám. osloboditeľov, nové multifunkčné ihrisko na Sídlisku západ, okolie jazera Baňa). Kladne označený bol aj park Kerta, ľudia sa  tešia z  prebiehajúcej rekonštrukcie. Dozvedeli sme sa aj to, že v  Michalovciach máme „najlepšiu zmrzlinu na svete“. Riešením opodstatnených podnetov, ktoré sú v kompetencii Mesta, sa postupne bude zaoberať mestská polícia a technické služby. Mapa je stále živá, aj naďalej sa do nej dajú vkladať podnety (https://michalovce.web-gis.sk). Veríme, že zverejnením výsledkov sa budú inšpirovať ďalší respondenti a  konštruktívne podnety budú pribúdať,“ dodáva samospráva.

 



Uverejnené: 16.11.2021 09:16:39 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.