files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Prepadnutý jantár odovzdali Puncovému úradu

V prospech štátu prepadlo viac než 8 kilogramov jantáru. Colný úrad Michalovce ho už odovzdal (1.12.2021) Puncovému úradu SR. Ide o jantár zaistený v minulosti na východnej hranici.  

V skladoch colných úradov sa nachádza rôzny zadržaný tovar pochádzajúci z colných a daňových priestupkov, deliktov a trestných činov alebo ktorý bol použitý pri páchaní takejto činnosti. Alkohol, tabak a tabakové výrobky, jantár, dopravné prostriedky, cigaretové papieriky, cigaretové výrobné linky a ich časti, podomácky zhotovené destilačné zariadenia, tovar porušujúci práva duševného vlastníctva (napr. drevené palety, textil, obuv, hračky, lieky, ...) a pod. O osude týchto vecí sa zvyčajne rozhodne v konaniach vedených colným úradom, prípadne v súdnych konaniach. Niektoré sú vrátené ich pôvodným majiteľom. Iné sa v zmysle platnej legislatívy na základe právoplatného súdneho rozhodnutia alebo rozhodnutia colného úradu o uložení trestu zhabania alebo prepadnutia veci stanú majetkom štátu. "Colný úrad Michalovce odovzdal dňa 1.12.2021 Puncovému úrad SR viac než 8 kg jantáru. Ide o jantár, ktorý bol v minulosti zadržaný na východnej hranici. Pašeráci sa ho snažili preniesť v konštrukčných dutinách osobných áut. Colný úrad v týchto prípadoch svojimi rozhodnutiami uložil sankciu prepadnutia jantáru v prospech štátu a ten sa tak stal jeho majetkom," píše sa v tlačovej správe.

Je všeobecne známe, že jantár je organický prírodný materiál, skamenelá živica pravekých borovíc, ktorý vznikol stuhnutím organickej hmoty do rôznorodých tvarov. Je mimoriadne obľúbený v šperkárstve, liečiteľstve a alternatívnej medicíne, najmä v ázijských krajinách, vyrábajú sa z neho aj amulety. Dovoz jantáru na územie EÚ nie je zakázaný, avšak jantár pôvodom z Ukrajiny je aj predmetom nelegálnej ťažby a následne nezákonného dovozu na územie EÚ s obchádzaním dovozných platieb. Pri oficiálnom dovoze jantár podlieha dovozným platbám, a to clu so sadzbou 0% a DPH so sadzbou 20%. Tie sa vypočítavajú z hodnoty dovážaného tovaru. Samozrejme musí spĺňať všetky podmienky na prepustenie do colného režimu voľný obeh. "V prípade zaisteného pašovaného jantáru sa jeho hodnota stanovuje znaleckým posudkom. Pri stanovení hodnoty sa zohľadňuje veľkosť kameňov, čistota, chemicko-fyzikálne vlastnosti a vychádza sa z vývoja cien triedeného jantáru na svetových trhoch v danom čase. Napríklad v prípade 288,1 kg jantáru odhaleného pri kontrole osobného auta v Košiciach bola jeho hodnota znaleckým posudkom stanovená na 678 624,02 eura," pokračuje colný úrad v tlačovej správe.

V skladoch Colného úradu Michalovce a Colného úradu Košice sa však nachádza aj ďalší jantár, zadržaný príslušníkmi finančnej správy na slovensko-ukrajinskej štátnej hranici aj pri kontrolách vykonávaných vo vnútrozemí kontrolnými mobilnými skupinami alebo na základe činnosti príslušníkov Kriminálneho úradu finančnej správy. Ide o ďalších 2 954 kg jantáru. Ako sa s ním naloží, bude záležať od právoplatných súdnych rozhodnutí, resp. rozhodnutí colných úradov. Z nich vyplynie ďalší postup colných úradov vo vzťahu k zadržanému jantáru v jednotlivých prípadoch.

 



Uverejnené: 02.12.2021 13:24:48 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.