files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Župa schválila cyklotrasu na Zemplínskej šírave

Poslanci Košického samosprávneho kraja schválili v pondelok 13. decembra spolufinancovanie opravy cesty v katastri obce Košická Polianka, ktorá je v zlom stave. Táto cesta má slúžiť ako obchádzková trasa z mestskej časti Košice - Krásna do Košíc v čase, keď začne mesto s rozsiahlou rekonštrukciou Slaneckej cesty. Košický samosprávny kraj združí finančné prostriedky s mestom Košice, oprava by mala stáť 220 000 eur, kraj by mal hradiť jej polovicu.

„Obyvatelia z okolia Košickej Polianky po novej ceste volajú už dlhodobo. Kraj sa rozhodol pomôcť z dôvodu, že mesto Košice chystá v budúcom roku rekonštrukciu Slaneckej cesty. Je nevyhnutné zabezpečiť iný alternatívny prejazd úseku po bezpečnej ceste, najmä z mestskej časti Košice - Krásna do Košíc. Aj keď ide o spoločnú investíciu, župa bude verejným obstarávateľom aj stavebníkom,“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Správa ciest Košického samosprávneho kraja bude opravovať úsek dlhý približne 1,8 kilometra. Cesta, ktorá má slúžiť ako alternatívna trasa pri modernizácii Slaneckej cesty nemá vlastníka, nie je ani cestou II., ani III. triedy. Župa už v minulosti ponúkla obci napríklad konzultácie ohľadom možností financovania opravy komunikácie, či už z úverových zdrojov alebo v rámci eurofondov. Správa ciest KSK na základe objednávky obce Košická Polianka v minulom roku zrealizovala kosenie trávy v okolí tejto cesty. Vozovka je však aktuálne na pokraji zjazdnosti.

 

Krajskí poslanci schválili aj založenie spoločnosti Správa infraštruktúry cestovného ruchu. Vznikla za účelom rozvoja a podpory cestovného  ruchu. Každý región v kraji má množstvo zaujímavých lokalít, ktoré chceme ešte viac zatraktívniť. Samotné mestá či obce nás žiadajú o podporu na rôzne aktivity v rámci cestovného ruchu, avšak vo väčšine prípadov ide o rovnaké požiadavky. Aj z tohto dôvodu sme sa rozhodli založiť túto spoločnosť, ktorá im bude poskytovať krajom zakúpené zariadenie, ako napríklad kanoe, elektrobicykle, cykloprístrešky či kolobežky a ďalšie. Malo by ísť o trvale udržateľnú investíciu, čo znamená, že ak sa zariadenie opotrebuje, dokážeme ihneď zakúpiť nové,“  dodal košický župan. V rámci cestovného ruchu pribudnú v kraji  aj ďalšie zaujímavé projekty. Jedným z nich sú Krajské prístavy, ktoré by mali pribudnúť na Ružíne, Zemplínskej šírave, Palcmanskej Maši či Bukovci. Ide o prefabrikované kontajnery, ktoré môžu slúžiť napríklad pre účely kaviarne či požičovňu športového zariadenia. 

Zastupiteľstvo podporilo aj rozvoj cyklotrás. Vďaka kraju, ako sprostredkovateľskému orgánu v rámci eurofondov, vznikne cyklotrasa napríklad v Margecanoch na Spiši. Chodník pre cyklistov aj peších bude dlhý viac ako 360 metrov a bude viesť od vodnej nádrže Ružín. Trasa bude pokračovať popri ceste II/547. Výstavba tejto cyklotrasy by mala stáť takmer 690 000 eur. Infraštruktúra pribudne aj na Zemplíne, už v budúcom roku začne župa s výstavbou Zemplínskej cyklomagistrály medzi obcami Zalužice a Lúčky. Cyklotrasa by mala viesť po existujúcich poľných a lesných cestách, jej výstavba by sa mala vyšplhať na 1 428 000 eur. V budúcom roku ráta kraj aj s výstavbou cyklotrasy Podlesok – Spišský Štiavnik či cyklocesty Spišská Nová Ves – Levoča (po hranicu KSK). Pre lepšiu orientáciu aj prehľad by mal vzniknúť aj Cyklo-webový portál Košického kraja. Východniari i návštevníci na ňom nájdu aktuálne mapy aj typy na cyklo výlety do okolia. Predseda KSK poslancov oboznámil s opatreniami kraja v boji proti pandémii koronavírusu,  zastupiteľstvo schválilo plán kontrol hlavného kontrolóra kraja či návrh osobností na ocenenia KSK. Najbližšie zasadnutie Zastupiteľstva KSK sa bude konať 28. februára 2022.



Uverejnené: 15.12.2021 08:36:40 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.