files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Omikron. Akú sú hlavné rozdiely medzi ním a deltou?

Už niekoľko dní, či týždňov dominuje aj na Slovensku infekčný vírus Omikron, ktorý je ďalší z vírusov v pandémii koronavírusu. Tento nový variant ochorenia CVID-19 sa koncom minulého roka objavil v Juhoafrickej republike a postupne ovládol celý svet. Hovorí sa, že aj keď je infekčnejší, počas jeho nadvlády sa aj tak nemocnice plniť nebudú. A mimochodom, aké sú rozdiely medzi ním a trebárs deltou, ktorá tu dominovala na prelome rokov?

„Variant omikron má iné charakteristiky, aké má variant delta. Je to spôsobené mutáciami, ktoré vznikli na tomto víruse. Čo sa týka výskytu tohto variantu, v súčasnosti už u nás došlo k jeho prevahe nad deltou,“ poznamenal primár infektologického oddelenia v Michalovciach Štefan Zamba. „Omikron má jednu podstatnú klinickú vlastnosť. Nepostihuje pľúca tak, ako predošlý variant. To znamená, že pri ňom až tak veľmi neprichádza k ťažkému zápalu pľúc a neprináša tak životu ohrozujúci stav. Tento vírus napáda skôr horné dýchacie cesty. Z toho vyplývajú aj klinické následky. Pacienti majú horúčky, bolesti svalov a bolesti hrdla. Príznakom je aj zastretý „dutinový“ hlas,“ pokračuje Zamba.

PCR testy v súčasnosti ukazujú obrovskú pozitivitu. Stále sa však môže stať, že pacient môže byť nakazený aj vírusom delty. Ako ich rozoznať? „V súčasnosti môžem povedať, že v hlbokej miere prevládol práve omikron. Samotný výsledok PCR testu nám nepovie, akým variantom je nakazený pacient. To by nám ukázalo až dôkladnejšie vyšetrenie. Z rôznych analýz ale vieme povedať, že omikron je momentálne dominujúci. Ukazuje to aj nárast pozitívnych pacientov. Je to príznak omikronu, ktorý sa rýchlo šíri a dokáže nakaziť veľa ľudí. V tomto sa veľmi podobá osýpkam, keď jeden človek dokáže nakaziť aj dvadsať ľudí“ odpovedá primár michalovskej nemocnice. Očkovacie vakcíny pri variante delta zabraňovali ťažkému priebehu koronavírusu. Ako sú ale účinné voči omikronu? „Sú účinné aj voči tomuto vírusu, no došlo k určitým mutáciám, ktoré spôsobujú, že chorý môže byť aj zaočkovaný. Keď sa ale pýtate, pred čím nás vakcína chráni, je to pred ťažkým priebehom choroby. Práve to je najpodstatnejšie, čomu sa chceme vyhnúť. Touto cestou chcem apelovať na to, aby sa tí, ktorí majú dve očkovacie dávky dali ešte preočkovať treťou. V tom prípade je až 95-percentná možnosť, že nebudete mať ťažký priebeh,“ pokračuje Štefan Zamba. Dôležitou otázkou je aj to, či sa môže nakaziť aj človek, ktorý nedávno prekonal trebárs deltu. „Tým, že vírus zmutoval to je možné. Z rôznych štatistík sa potvrdzuje, že reinfekcie hrozia. Riziko tu určite je. Zdravý človek ale má určitý počet protilátok a keď je aj očkovaný, je možnosť nákazy menšia,“ dodáva na záver Zamba. 



Uverejnené: 09.02.2022 20:10:06 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.