files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Ďalší vodiči pod vplyvom alkoholu či omamných látok. Jazdili aj bez vodičákov

Minulý mesiac (január) policajti odhalili na cestách Košického kraja 77 vodičov, ktorí si sadli za volant „posilnení“ alkoholom. Nad jedno promile malo 48 vodičov. Policajti odhalili aj vodičov, ktorí nemali za volantom čo robiť.

V nedeľu (20.2.) po polnoci policajti odhalili nezodpovedného vodiča, ktorý viedol vozidlo zn. Škoda Octavia po miestnej komunikácii v obci Švedlár v gelnickom okrese, v smere od Nálepkova na železničnú stanicu. 26-ročný vodič z trebišovského okresu, ktorý nie je držiteľom vodičského oprávnenia, „nafúkal“ 0,54 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 1,13 promile. Mladý nezodpovedný muž putoval do cely policajného zaistenia a po vykonaní potrebných úkonov mu bolo vznesené obvinenie pre prečin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky (trestná sadzba až na jeden rok).  V nedeľu popoludní spišskonovoveskí policajti zastavili v meste Spišská Nová Ves 45-ročného vodiča zo Smižian, ktorý šoféroval vozidlo zn. Škoda Superb, a ktorý na ceste nemal čo robiť.  Do roku 2025 má totiž uložený zákaz činnosti viesť všetky druhy motorových vozidiel. Počas kontroly vodič javil známky požitia omamných a psychotropných látok, pričom dobrovoľne vydal  policajtom sklenenú fajku s obsahom neznámej látky, ktorú mal neoprávnene pri sebe. Pri následnej prehliadke vozidla policajti zaistili ďalšiu sklenenú banku s bielou kryštalickou látkou i ďalšie veci s podozrením na drogovú trestnú činnosť. Na zistenie prítomnosti omamných a psychotropných látok v tele sa vodič podrobil toxikologickému vyšetreniu. V tejto súvislosti bolo vo veci začaté trestné stíhanie pre prečin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nimi v súbehu s prečinom ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.  Zaistené veci boli zaslané na expertízne skúmanie. Vodič bol na mieste obmedzený na osobnej slobode a umiestnený do cely policajného zaistenia. Po vykonaní potrebných úkonov mu bolo vznesené obvinenie pre prečin marenia výkonu úradného rozhodnutia s podnetom na jeho väzobné stíhanie, za ktorý mu po dokázaní viny hrozí až dvojročné väzenie.  Obvinený 45-ročný muž už bol v minulosti trestne stíhaný  za drogovú trestnú činnosť.

Asi o dve hodiny neskôr policajti dokumentovali v meste Spišská Nová Ves dopravnú nehodu, pri ktorej asistoval alkohol. Vodička (25) zo spišskonovoveského okresu viedla vozidlo zn. BMW po Školskej ulici, pričom pred križovatkou v dôsledku nedodržania bezpečnej vzdialenosti narazila do zadnej časti vozidla zn. Kia Ceed idúcim pred ňou. Počas kontroly policajti vodičku podrobili dychovej skúške s pozitívnym výsledkom 1,30 mg/l alkoholu v dychu (2,71 promile). Pri nehode sa ľahko zranila jedna osoba vo vozidle Kia. V tejto súvislosti polícia začala trestné stíhanie pre ohrozenie po vplyvom návykovej látky. Opitá vodička „putovala“ do cely policajného zaistenia. Včera (21.2.) dopoludnia viedol 22-ročný muž z okresu Košice okolie vozidlo zn. Škoda Felícia po miestnej komunikácii v obci Blažice v okrese Košice okolie. Bohdanovskí „obvoďáci“ vodiča zastavili a podrobili kontrole, pri ktorej zistili, že vodič má rozhodnutím okresného dopravného inšpektorátu uložený zákaz činnosti viesť motorové vozidlá až do októbra 2023. Vodičovi bola ďalšia jazda zakázaná a po vykonaní potrebných úkonov mu bolo vznesené obvinenie pre prečin marenia výkonu úradného rozhodnutia (trestná sadzba až na dva roky).

    

Polícia avizovala, že na cestách zvýši počet policajtov, ktorí budú intenzívne kontrolovať dodržiavanie povinností účastníkov cestnej premávky s cieľom zlepšiť dopravno-bezpečnostnú situáciu vo vzťahu k najzraniteľnejšej skupine účastníkov cestnej premávky. Minulý týždeň odhalili na cestách Košického kraja viac ako 1 700 priestupkov. Za sedem dní spáchalo dopravný priestupok  1759 účastníkov cestnej premávky. Najčastejšie priestupky u vodičov motorových vozidiel boli rýchlosť: (592), pásy: (99), technický stav (119), telefón v ruke počas šoférovania (76), jazda bez svetiel (61), nesprávny spôsob jazdy (125), nesprávne predchádzanie (46), nedanie prednosti v jazde (39), a z toho na priechode) pre chodcov (5), meranie hmotnosti a rozmerov vozidiel (preťažené nákladiaky – 8) a ďalšie porušenia pravidiel cestnej premávky (399). Cyklisti boli pokutovaní za štyri priestupky, chodci za 80. Pod vplyvom alkoholu do jedného promile (priestupok)  bolo 14 vodičov motorových vozidiel, nad jedno promile (trestný čin)  malo 9 vodičov, opitých cyklistov bolo 7.  Pri troch dopravných nehodách asistoval alkohol.  Za porušenie zákona policajti zadržali 21 vodičských preukazov, 28 priestupkov bolo postúpených na správny orgán (hrozia vyššie pokuty ako v blokovom konaní), zadržali 7 osvedčení o evidencii vozidla a 5 tabuliek s evidenčným číslom. Napomenutím vybavili 83 priestupkov. Bloková pokuta zaplatená na mieste spáchania priestupku:  1648. Odhalené trestné činy: 10 a zadržaných páchateľov: 10. Polícia zistené výsledky analyzuje a po ich vyhodnotení prijme ďalšie potrebné opatrenia, aby nezodpovední účastníci cestnej premávky neohrozovali životy ostatných účastníkov,“ píše sa v tlačovej správe polície.

.



Uverejnené: 22.02.2022 11:59:31 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.