files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Už aj mladí sa venujú hre bridž

 

 

V takmer 40-tisícových Michalovciach pôsobí až 39 športových klubov. Jedným z nich je aj zhruba tridsaťčlenný Bridžový klub Palma Michalovce, ktorého problémom je zvyšujúci sa vekový priemer členov. V súčasnosti sa pohybuje okolo päťdesiatich rokov.

      

Gymnazisti záujem nemali

     

 „Mladí sa v súčasnosti skôr venujú počítačom. Na kartové hry im už neostáva čas. Pred časom sme sa snažili podchytiť študentov Gymnázia Pavla Horova. Tí však o bridž nemali záujem,“ smutne konštatoval Gabriel Hinďoš, predseda Bridžového klubu Palma. Pochopenie „bridžisti“ našli až u študentov I.ročníka pobočky Podnikovohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity v Michalovciach, v ktorej priestoroch členovia klubu Palma nielen trénujú, ale aj hrajú majstrovské stretnutia. Dvaja z nich sa každý štvrtok stretávajú s desiatimi mladými študentmi a zaúčajú ich do tajov tejto zaujímavej hry.  „Budeme radi, ak aspoň jeden alebo dvaja vstúpia do našich radov. Na účastníkov náučného kurzu netlačíme. Od začiatku školského roka si osvojujú základy hry bridž. Z týždňa na týždeň sa však pomaly ale isto zvyšuje záťaž a postupne prejdú aj na zložitejšie herné systémy,“ opísal.  Tento bezplatný kurz potrvá do budúcoročných letných prázdnin.  Uskutočňuje sa aj vďaka finančnej pomoci mesta Michalovce.  „Kartová hra bridž je v princípe dosť podobná šachu. Aj v tomto prípade sa kladie dôraz na premýšľanie, logické myslenie a predstavivosť. Súťažia dvojice, ktoré by mali byť dokonale zohrané, aby mohli bez problémov používať rôzne licitačné systémy,“ poznamenal. 

    

Druhý najlepší na Slovensku

    

Hoci Bridžový klub Palma, ktorý začal (ale pod iným názvom) fungovať už v roku 1979 je v ústraní takých športov ako hokej, futbal či hádzaná, aj jeho hráči sa v práve končiacej sezóne zapísali nezmazateľnými písmenami do michalovského športovej histórie. „Náš tím Laurus obsadil v najvyššej slovenskej súťaži vynikajúce 2.miesto. Pritom v jednotlivých stretnutiach hral proti absolútnej republikovej špičke. O majstrovský titul ho pripravil celok Lozorna pri Bratislave,“ konštatoval G.Hinďoš. Úspešné michalovské družstvo tvorili: Alojz Zlacký, Peter Laca, Ivan Sas, Jozef Onder a Ľubov Tokárová. Výborne si počína aj druhý michalovský kolektív, ktorý účinkuje pod názvom Zemplín. „Dve kolá pred koncom súťažného ročníka mu patrí v druhej najvyššej súťaži skvelá druhá priečka. Je už v podstate istým účastníkom baráže, v ktorej zabojuje o miestenku medzi slovenskou elitou,“ uviedol klubový predseda. Keď sa tam dostane, tak jedným z jeho súperov bude aj Laurus, čo by bola teda veľmi prestížna konfrontácia. O úspešne ťaženie tímu Zemplín sa zasluhujú: Ján Biačko, Július Sabadoš, Branislav Šikra, Ľudovít Faltus a Daniela Drotárová.  V majstrovských súťažiach hrajú bridž štyria hráči. V kádri ich však môže byť aj sedem. Ak si niektorí hráči potrebujú oddýchnuť, tak sú vystriedaní náhradníkmi.

   

Tretie najvýznamnejšie

    

Michalovčania si cibria herné majstrovstvo nielen počas majstrovských súťaží. Sú usporiadateľmi tretieho najvýznamnejšieho turnaja na Slovensku. Ide o Karpatský pohár, na ktorom štartujú aj vyznávači kartovej hry bridge z Poľska a Maďarska. Súťaž prebieha pod patronátom michalovského primátora Viliama Záhorčáka. „Každoročne sa na nej zúčastňuje približne päťdesiat súťažiacich,“ doplnil. Jej dejiskom sa stalo jedno z rekreačných zariadení na Vinianskom jazere. Klub Palma organizuje aj celoslovenský Vianočný pohár, ktorý sa zvykne konať v medzisviatočnom období. „Samozrejme, že nechýbame ani na turnajoch našich súperov zo súťaží, ale i v blízkom zahraničí,“ povedal.  Palma žije z členských príspevkov, dvojpercentnej dane a mestských príspevkov.

                                                                               (j)



Uverejnené: 03.12.2010 10:20:31 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.