files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Hrad nad Vinným je plný noviniek

Hrad nad Vinným zažíva už 11 rokov svoju novodobú renesanciu. Vďaka odbornosti a jasnej vízii kastelána sa z neho stalo miesto hodné výletu pre celé rodiny. Nový vstupný most, vstupná uvítacia sála tzv. Dom kapitána, galéria, oddychová zóna aj romantická vyhliadka. Na hrade ožilo tradičné tesárstvo aj ďalšie stredoveké remeslá.

Hrad nad Vinným, ktorý sa týči nad brehmi Vinianskeho jazera postavili v 13. storočí, a za jeho hradbami býval aj druhý najmocnejší muž Rakúsko-Uhorska po kráľovi, vtedajší dalmátsko-chorvátsky bán, Albert Užský. Tohto protihustiského bojovníka si na Zemplíne dodnes pripomínajú ako michalovského prvého rytiera. Dnes je z jeho sídla nad Vinným turistické miesto, ktoré ponúka doplnok rekreantom pri „slovenskom mori", aby si vychutnali nádherné výhľady aj stredovekú atmosféru. „Na hrade robí záchranné práce naše občianske združenie Zemplínsko-užská hradná cesta už dvanástu sezónu, a som vďačný za to, že sa na nás v kraji vždy myslelo, že boli naše nápady podporené aj finančne, a že vždy tu máme dobrovoľníkov, ktorí prídu pomáhať. To je veľká vec, najmä keď zachraňujete stredoveký hrad, stredovekým spôsobom. Snažíme sa pracovať tradične, s vtedajšími vynálezmi, ako je napríklad šliapací žeriav. Ten nám pomohol aj nedávno pri zostrojovaní vstupnej lávky na hrad, kde sa dvíhali ťažké brvná. Teraz nás opäť čaká veľká úloha. Na hrad bude potrebné vyniesť viac ako 100 ton materiálu na nové nádvorie s dlažbou," hovorí o plánoch kastelán a kapitán Hradu nad Vinným, Jaroslav Gorás.

Na Vinianskom hradnom vrchu tento rok pribudli chýbajúce služby a priestory, aby sa hradní dobrovoľníci a aj jeho návštevníci cítili čo najlepšie. Návštevníci si hneď po príchode na hrad cez drevenú lávku môžu objednať služby sprievodcu a zistiť, čo všetko sa na hrade práve deje. Nedávno bol pri archeologickom výskume objavený palác a jeho stena teraz slúži ako akási galéria na  zorientovanie sa v histórii hradu aj celej oblasti. V dome Kapitána, teda pôvodne veliteľa hradných stráží, je otvorený obchodík s drobnosťami pre radosť, napríklad s drobnou keramikou, mastičkami, bylinkami, sirupmi či džemami z domácej výroby. Na pauzu a oddych lákajú autentické drevené lavice a trávnaté plochy sú ako stvorené na rodinný piknik. Hrad bol postavený na sopečnej kryhe na južných výbežkoch Vihorlatských vrchov, v nadmorskej výške 325,3 m n. m. Je ideálnym miestom aj na piknik s deťmi, ktoré sa nebudú vedieť vynadívať na dobovo oblečených majstrov tesárov či kuchárov, ktorí na hrade denne pracujú. Toto leto je pri novej vstupnej lávke nainštalovaný sčítací stroj, ktorý bude hlásiť presné počty návštevníkov a poskytne tak cenné štatistiky do budúcna. 

.



Uverejnené: 29.06.2022 09:42:02 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.