files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Michalovce zvečnené v dokumentárnom filme

 

 

Históriu, spomienky, odborné pohľady, historické zábery... To všetko prináša prvý historický film o meste Michalovce pod názvom „Michalovce, srdce Zemplína ...ostatných sto rokov“. Pracovalo na ňom sedem ľudí sedem mesiacov. S nápadom natočiť film prišla Eva Hrehovčíková, režisérka a spoluscenáristka filmu. Ako prvého oslovila  Martina Molnára, historika Zemplínskeho múzea a kronikára mesta Michalovce. Ten má dejiny mesta takpovediac v malíčku. Myšlienka ho veľmi zaujala a po krátkej dobe sa spoločne pustili do nakrúcania.

 


 

Nakrúcali na základe pocitov

 

Producentka už ako malé dieťa rada počúvala príbehy svojich starých rodičov. Myslela si, že by bolo dobré zozbierať spomienky starých ľudí, dať to všetko „dokopy“ a natočiť o tom dokument. Prvé rozhovory začali nakrúcať v máji. „Pri nakrúcaní som sa stretla so zaujímavými ľuďmi a osobnosťami a som im vďačná za to, že nám otvorili svoje srdcia a podelili sa s nami o svoje spomienky na naše mesto, život v ňom, udalosti, ktoré sa tu odohrali“, prezradila režisérka. Spolu natočili viac ako 60 hodín hrubých materiálov, finálny produkt má 42 minút. „Som rada, že tento dokumentárny film vznikol a verím, že sa bude ľuďom páčiť. Sú v ňom použité aj historické zábery mesta z 30. až 50. rokov,  ktoré natočil vtedajší pravdepodobne jediný michalovský kameraman, Edmund Ferko. Tie sa zachovali aj vďaka Zemplínskemu múzeu a my sme ich zdigitalizovali, aby ich mohli zhliadnuť aj generácie, ktoré prídu po nás.“ Okrem historických filmových záberov, je vo filme použitá takmer stovka dobových fotografií a pohľadníc. Väčšinu z nich poskytol Martin Molnár, ktorý ich zbiera vyše 14 rokov.  Tvorcom filmu poskytli svoje vzácne pohľadnice a fotografie z rôznych období, aj pán doktor Ján Dobrovolský a Anton Hasák.

 

 

Podieľali sa na ňom významné osobnosti

 

Dokumentárny film zobrazuje Michalovce v rokoch 1900 až 2010. Film zachytáva osobnosti mesta, ktoré tu kedysi žili, sú s ním späté. Vo filme účinkujú obyčajní ľudia, súčasné osobnosti, ktorí si spomínajú na život v Michalovciach, ako to bolo kedysi. „Snažili sme sa film robiť tak, aby o udalostiach, čo sa stali, rozprával človek, ktorí ich sám prežil. Chceli sme tým zachovať čo najvyššiu autenticitu nášho diela“, povedal M. Molnár a dodal: „Sú tam zaujímavé výpovede významných ľudí, medzi nimi je napríklad aj doktor Juraj Králik, významný slovenský diplomat a spisovateľ. Ten síce nie je Michalovčan, ale prežil tu svoju mladosť a veľmi rád sa sem vracia“. Vystupuje tu napríklad  pán Vladimír Sekela, zostavovateľ monografie Michaloviec,  doktor  Juraj Butkovský, kardiológ a aritmológ Peter Olexa, archeológ Lýdia Gačková či známy rodák z Topolian, univerzitný profesor Miroslav Konštanc Adam. Všetci poskytli veľmi cenné informácie a krásne spomienky. Hudba k filmu je  autorská, pre film ju skomponoval Marcel Timko, rodák z Michaloviec. Vyrobil šesť rôznych hudobných motívov, ktoré boli vo filme použité, tak aby čo najvýstižnejšie dotvárali obraz a dejovú líniu filmu.

„Celý film je rozdelený do niekoľkých časových pásem. Predeľovali sme ich hudbou, ktorá bola pre dané obdobie typická. Napríklad do  rokov 1900- 1918 sme zasadili „hymnu monarchie Habsburgovcov“, pre roky 1918-1939- bola zase typická pieseň Náš tatičku Masaryčku“, povedal Molnár a dodal „Bolo dôležité vybrať k jednotlivým obdobiam adekvátnu hudbu. Bola to zaujímavá, ale aj náročná práca.“

 

    

Film „Ostatných sto rokov“ autori ukončili  18. novembra 2010 a svoju premiéru mal pre pozvaných hostí, predstaviteľov mesta, partnerov filmu, účinkujúcich a ich rodiny, o 3 dni neskôr. Prezentácia filmu sa uskutočnila aj v knižnici Gorazda Zvonického. V týchto dňoch majú možnosť film vidieť študenti a to v Zemplínskom múzeu, doteraz ho videlo takmer 700 žiakov nielen z Michaloviec, ale aj okolia.

 

Aj ako Vianočný darček

 

Od pondelka, 20. decembra, si film môžete zakúpiť na DVD nosičoch a to v informačnom centre Michaloviec,v Obchodnom centre Zemplín – vo fastfoodoch Gurmán a Bon Apetit,  v Chemkostav Aréne v kvetinárstve na prízemí a v Zemplínskom múzeu.

Začiatkom budúceho roka bude film preložený do dvoch svetových jazykov, angličtiny a španielčiny. Režisérka filmu  verí, že aj vďaka tomu, sa film dostane do zahraničia a bude peknou a zaujímavou  výpoveďou o meste Michalovce a jeho „ostatných 100 rokoch.“ 

 

        (Martina Králiková)

 

 

 



Uverejnené: 20.12.2010 13:35:15 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.