files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

ABILYMPIÁDA zdravotne postihnutých

Krajská hvezdáreň a Zemplínske kultúrne centrum Michalovce pripravujú už 5.ročník inovatívnej súťažnej prehliadky pracovných schopností a zručností zdravotne postihnutých alebo inak znevýhodnených občanov pod názvom ABILYMPIÁDA.

Špecifikom súťaže v Michalovciach je, že je určená nie len pre znevýhodnených občanov, ale aj pre seniorov, ktorí tiež patria ku ohrozenej skupine. V jednotlivých disciplínach sa stretávajú ľudia s rôznym postihnutím. Filozofiou Abilympiády je ukázať, že aj osoby so zdravotným postihnutím môžu konkurovať zdravým. Z toho dôvodu sa pri hodnotení neprihliada na hendikep. Samotná súťažná prehliadka sa realizuje v priestoroch Zemplínskeho kultúrneho centra. Viacerí súťažiaci sú prihlásení do niekoľkých súťažných disciplín. Najnáročnejšou disciplínou z časového hľadiska je maľovanie na hodváb a paličkovaná čipka.

Atmosféru súťaže sprevádza sústredenie a zanietenosť súťažiacich. Každý sa usiluje zhotoviť výrobok v čo najlepšej kvalite. Náročnú úlohu má porota, ktorá z množstva rôznorodých súťažných výrobkov musí vybrať tie najlepšie. Záver prehliadky patrí slávnostnému vyhodnoteniu. Súčasťou projektu sú aj sprievodné podujatia, ktoré sú obohatením a prispievajú k posilneniu vzťahov medzi znevýhodnenými skupinami a majoritou a medzi znevýhodnenými navzájom. Okrem výstavy samotných výrobkov, ktoré vyrábajú počas trvania súťaže, je ďalšou aktivitou ochutnávka studenej kuchyne, ktorá je jednou zo súťažných disciplín. Tradíciou tohto projektu je, že záver súťaže patrí spevu, zábave a tancu, ktorý ponúka priestor pre ďalšie komunitné zbližovanie a budovanie kontaktov a tým aj napĺňanie cieľov tohto projektu. „Vo svojej činnosti napĺňame ciele sociálnej prevencie vlastnými projektovými zámermi a spoluprácou s občianskymi združeniami a neziskovými organizáciami,“ povedala Lucia Kreculová, pracovníčka Zemplínskeho kultúrneho centra v Michalovciach. V tejto oblasti organizátori spolupracujú s týmito partnermi: Slovenská únia sluchovo postihnutých, INTEGRA Združenie pre duševné zdravie, ONKO KLUB VENUŠA, LIDWINA Domov sociálnych služieb Strážske, HARMÓNIA Domov sociálnych služieb Strážske, ONDAVA Domov sociálnych služieb Rakovec nad Onavou, Centrum sociálnych služieb ZÁTIŠIE Snina, DOSOS Domov sociálnych služieb Sobrance, ANIMA Domov sociálnych služieb, Denné centrá a stacionáre v Michalovciach. Súťažná prehliadka bude realizovaná s podporou z dotačnej schémy Ministerstva kultúry SR z podprogramu 2. Kultúra znevýhodnených skupín.

.



Uverejnené: 05.10.2022 10:09:56 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.