files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Najvyšší čas na preventívnu prehliadku u zubára

 

Posledné týždne v roku ľudia navštevujú najviac zubné ambulancie. Niektorí lekári majú už dovolenku, iní sa zase na ňu chystajú. Dôvodom preplnených čakárni je neúnosný termín absolvovanie preventívnej zubnej prehliadky. Už len pár dní.


 

Neodkladajte prehliadku ani výmenu zubára

Preventívnu prehliadku u zubára ste mohli absolvovať kedykoľvek počas kalendárneho roka. Ak ste tak doposiaľ neurobili je čas objednať sa ňu. V opačnom prípade si v budúcom roku priplatíte. Niektorí zubní lekári vám urobia „preventívku“ ešte aj v januári, ale s tým, že do papieroch pre poisťovňu napíšu iný dátum. Všetko sa dá, ak sa chce. Platí pravidlo raz ročne, ale ak máte menej než 18 rokov alebo ste tehotná,  máte právo na dve prehliadky počas roka. Mnohí stomatológovia vám skontrolujú iba zubné kazy. V prípade výmeny zubného lekára ste už stihli zistiť, že sa venuje nielen vyhľadávaniu kazov, ale i odstraňovaniu zubného povlaku, krčkom, popraskaným plombám, celej ústnej dutine a v iných prípadoch tiež zubnej náhrade. Stáva sa, že natrafíte na zlého zubára. Riešením býva zobratie vašej karty k inému zubárovi. Môžete podať sťažnosť, či dožadovať sa reklamácie. Väčšinou víťazí zubár, a tak jedinou vašou útechou je postaviť sa zoči-voči nedbanlivému dentistovi/dentistke a povedať mu, ako vám zničil zub. Správny výber zubného lekára je veľmi dôležitý. Nájsť toho správneho znamená zistiť, ako vám predchádzajúce zbytočne vytrhol nerv, nesprávne liečil zub, ako vám vlastným pričinením spôsobil zápal až k nosovej dutine. Vždy lepšie než neskoro. Neodkladajte ani prehliadku ani výmenu zubára.

 

Keď poisťovňa nepreplatí úkony

Pacienti bez preventívnej prehliadky si budú musieť uhradiť každý zákrok do ich chrupu z vlastného vrecka. Jednou z možností je nenavštíviť celý rok zubára, ale takýchto šťastlivcov je málo, a preto radšej si nechať prezrieť chrup dentistom, ako počas celého roku platiť za úkony do vašich úst. Pravidelné vyšetrenie sa určite oplatí absolvovať zo zdravotných i finančných dôvodov. Niektorí lekári nemajú už voľný termín, a tak stratíte nárok na úhradu od zdravotnej poisťovne. Zdravotná prehliadka vám umožňuje dozvedieť sa včas zdravotný stav chrupu. Je povinnosť nielen voči vašim zubom, ale i celkovému zdraviu.  Zo zákona má totiž každý občan Slovenskej republiky právo na preventívnu prehliadku u všeobecného lekára resp. pediatra, stomatológa, gynekológa a urológa.

Veronika Cholewová

 



Uverejnené: 23.12.2010 13:13:26 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.