files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Stanislav Hudák: „Postup si musíme zaslúžiť."

 

Mužská hádzaná bola svojho času jedným z najpopulárnejších športov v Michalovciach. Každý športový fanúšik si iste pamätá slávne časy bývalého HAK Zempmilk Michalovce. Po odchode hlavného sponzora Zempmilku (terajší závod Syráreň Bel Slovensko s.r.o.) od mužskej hádzanej sa začali jej krušné chvíle. Mužské družstvo zaniklo a nastalo obdobie „ticha“. Naposledy družstvo HAK Michalovce pôsobilo v hádzanej ešte v roku 2004. Pred začiatkom tejto sezóny sa však michalovská spoločnosť winLand s.r.o. rozhodla vstúpiť ako hlavný sponzor do tohto športu. Kúpou licencie od prvoligových Piešťan sa tak začala písať nová kapitola tohto športu v Michalovciach. My sme sa porozprávali o dianí v klube s majiteľom spoločnosti winLand a zároveň predsedom správnej rady HC winLand, Stanislavom Hudákom.

 

Pán Hudák, prečo ste sa teda rozhodli vstúpiť do mužskej hádzanej a postaviť ju na nohy?

 

Musím povedať, že to bolo moje spontánne rozhodnutie. Ako bývalý hádzanár som chcel niečo tomuto mestu dať späť. Verím, že to bude najlepší spôsob pritiahnuť mládež od iných, často neproduktívnych činností k niečomu zmysluplnému. Ak však chceme mládež motivovať je nutnosťou mať aj A-družstvo, aby videli, že to niekam môžu dotiahnuť. Prirodzený prechod mládežníckymi kategóriami musí vrcholiť možnosťou zahrať si pri senioroch. Potom je na každom jednotlivcovi, ako sa s tým popasuje.

 

Každý klub musí fungovať aj z hľadiska funkcionárskeho a právneho. V akej pozícii sa HC winLand nachádza?

 

Pôsobíme ako občianske združenie, vznikla správna rada. Prezidentom klubu je pán Gadomský, mne pripadla funkcia predsedu správnej rady. Máme piatich členov správnej rady, všetky mená sú uvedené na stránke HC winLand. Ako určite viete, samotný klub má okrem hádzanej aj funkcionársku časť. My chceme v prvom rade stabilizovať členskú základňu, a preto je potrebné mať aj schopných funkcionárov, ktorí sa tomuto môžu naplno venovať. Novinkou pre samotných fanúšikov bude členstvo v klube. Radi by sme vytvorili priestor pre ľudí, ktorí sa chcú priamo podieľať na fungovaní klubu. Všetko chceme postaviť na členských príspevkoch, kde bude mať člen klubu právo prísť na rokovania klubu a predniesť svoje návrhy, alebo pripomienky. Budeme radi, ak ich budeme mať čo najviac a všetky kreatívne názory prispejú k lepšiemu fungovaniu celého klubu.

 

Ako každý sponzor aj vy ste mali nejaké očakávania, naplnili sa?

 

Určite áno, keď sme sa v auguste stretli, mali sme rôzne myšlienky o neúspechoch. S odstupom času je však vidieť rast mužstva. Rozdiel je hlavne v tom, že na začiatku sme to hrali len s nadšením, po pol roku tréningu je badateľná už aj herná kvalita a určitá zohratosť tímu. Samozrejme, každý zápas nám odhaľuje slabiny. Nikdy sa však netreba uspokojiť, to by viedlo k stagnovaniu mužstva.

 

Máte za sebou polovicu základnej časti, ako by ste zhodnotili doterajšie účinkovanie klubu?

 

Dá sa to povedať z dvoch hľadísk. Ak by sme sa o tomto postavení rozprávali začiatkom sezóny bolo by to dobré. Dnes však viem, že káder je vyskladaný podľa môjho názoru veľmi dobre. Mrzí ma teda, že nie sme na štvrtej priečke, keďže tento káder na to určite mal. Na druhej strane je pred nami výzva pre odvetnú časť a ja verím, že postavenie na vrchu časti tabuľky bude realitou. Musíme sa vysporiadať s kolísavou formou výkonnosti. Tréningový proces sa však začína odrážať na kvalite zápasov, čo sme mohli vidieť na domácom zápase s Prešovom, ktorý sme nešťastne prehrali. Podstatné je, že nám fanúšikovia fandili.

 

Aké ciele ste si stanovili po odohratí polovice súťaže do budúcna?

 

Ja osobne som rád, že sme sa už etablovali v prvej lige. Ako som povedal, nebyť niektorých slabších výkonov mohli sme byť minimálne na štvrtom mieste. Túto sezónu však považujem za určitý test hráčov. Samozrejme, že by som klamal, ak by som povedal, že naším základným cieľom pre budúcu sezónu nie je postup do najvyššej súťaže. Musí to však byť priamym postupom, nie kúpou licencie. Ja sám zastávam názor, že všetci si to musíme zaslúžiť.

 

Ak sa naplnia plány klubu v dohľadnej dobe, doma by sme mohli  po B-čku privítať aj A-družstvo účastníka Ligy majstrov Tatrana Prešov.


Momentálne hrávate aj trénujete v hale GPH. Ak sa však naplnia vaše predstavy je reálne hrať najvyššiu súťaž v školskej hale?

 

Nechcem predbiehať udalosti. Každopádne si myslím, že diváci môžu vidieť, problémy domáceho aj hosťujúceho družstva s vnímaním lajnovania v tejto hale. Prekrývajú sa tam čiary na basketbal, hádzanú, volejbal a podobne, a to je príčinou množstva prešľapov. Ďalší problém je vo vyťaženosti. Myslím, že postupne to bude veľmi ťažké zladiť žiakov, dorastencov a mužov. Ďalším podstatným problémom je možnosť zranenia hráčov. Bočné odstupy od čiar po samotnú stenu sú nepostačujúce. Ja len dúfam, že tento problém nenastane a nikomu sa počas zápasov a tréningov nič nestane. Budeme to musieť do budúcna riešiť.

 

Máte pripravené nejaké plány pre budovanie mládežníckych družstiev?

 

Určite áno. Ako som už povedal, alfou a omegou celého nášho vstupu do mužskej hádzanej je práca s mládežou. Plánujeme vytvoriť centrá talentovanej mládeže a mať človeka ako skauta na talenty, ktorý bude chodiť po školách a budovať členskú základňu. V družstve sme posilnili trénerské posty pri mládeži. Prišiel k nám Štefan Rapáč, ktorý bude šéftrénerom mládežníkov. Cieľom pre budúcu sezónu je postaviť mladší dorast a vytvoriť kontinuitu pre prechod mládežníkov k mužom. Určitým vzorom pre nás môže byť fungovanie Iuventy, ktoré podľa môjho názoru funguje na veľmi vysokej úrovni. Veľmi rád by som teda apeloval aj na všetkých rodičov, aby motivovali deti k športu. My budeme radi a privítame všetkých mládežníkov v našom klube.

 

Čo by ste chceli fanúšikom mužskej hádzanej povedať na záver?

 

V prvom rade by som chcel využiť tento priestor na to, aby ľudia nevnímali za vstupom spoločnosti winLand do mužskej hádzanej žiadne zištné dôvody. Ako som už povedal, jediným sponzorom klubu je spoločnosť winLand. Chcem samozrejme poďakovať GPH Michalovce, ktoré nám poskytlo športovú halu a je tam druhým hlavným sponzorom nášho klubu. Všetci však vieme, že každý šport potrebuje aj sponzorov. Ja budem rád, ak sa nájdu viacerý nadšenci a sponzory, ktorí by chceli prispieť aj svojou časťou k tomu, aby mali hráči a fanúšikovia dobrý pocit z fungovania nášho klubu a tešili sa z hádzanej na tej najvyššej úrovni.


Július Kmec



Uverejnené: 30.12.2010 12:28:26 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.