files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Polícia „načapala“ opitého Trebišovčana aj muža, čo nesmel šoférovať

Prvého decembra začala a až do posledných minút tohto roka bude trvať dopravno-bezpečnostná akcia s názvom ADVENT, počas ktorej policajti upriamia svoju pozornosť skutočne na všetko – prítomnosť alkoholu v dychu vodičov, „posvietia“ si na spôsob vašej jazdy, na to, či nemáte ťažkú nohu na plyne a či si počas jazdy nevybavujete telefonáty. Kontrolám sa nevyhnú ani chodci a ich dodržiavanie pravidiel cestnej premávky. Policajtov stretnete kdekoľvek – na hlavných cestných ťahoch, na miestach zvýšenej koncentrácie a výskytu ľudí – pri baroch, pohostinstvách, diskotékach, ale aj v intravilánoch obcí, v blízkosti nákupných stredísk a autobusových či železničných staníc.

Aj keď v mnohých mestách a obciach je predvianočný čas spätý s vianočnými trhmi, návštevami príbuzných či dávno nevidených známych, netreba zabúdať, že aj pohárik - dva –tri vareného vínka, punču či inej vianočnej dobroty môže narobiť poriadnu šarapatu. V žiadnom prípade si taký čas nesadajte za volant! Vaša nezodpovednosť môže obrať nič netušiacu rodinu o člena pri vianočnom stole, spôsobiť zbytočné výdavky alebo „zabezpečiť“ Vianoce na nemocničnom lôžku. A to určite nechce nikto z nás. Možno sa nad tým zamyslia aj tí, ktorí 2. adventný víkend strávili v cele policajného zaistenia, pretože výsledok ich dychovej skúšky nedovoľoval ďalšiu jazdu, a navyše skončili s obvinením z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Možno o tom premýšľa 22-ročný muž, ktorý v piatok (2.12.) krátko po 17. hodine, na úseku cesty medzi obcami Biel a Dobrá v trebišovskom okrese, počas prejazdu miernej ľavotočivej zákruty neprispôsobil rýchlosť svojej jazdy schopnostiam, stavu a povahe vozovke a aktuálny poveternostným podmienkam, na mokrej ceste dostal šmyk, zišiel z nej s autom a narazil do trávnatej priekopy. A možno dôvodom takejto jazdy bolo 0,75 mg/l alkoholu v dychu (1,56 promile). To, že v noci už policajtov na ceste niet, si možno myslela 52-ročná žena, ktorú policajti skontrolovali na jednom z košických parkovísk v piatok (2.12.) krátko pred 22 hodnou. Žena sa dychovej skúške odmietla podrobiť a odmietla sa podrobiť aj lekárskemu vyšetreniu. Na vodičku sa tak hľadí, akoby bolo množstvo alkoholu v jej dychu viac ako 1 promile, preto aj ona putovala nocovať do cely policajného zaistenia. 0,30 mg/l alkoholu v dychu (0,62 promile) nie je tak veľa, ale možno stačilo na to, aby 30-ročná žena v sobotu (3.12.) dopoludnia (pred 11. hodinou), na jednom z rožňavských parkovísk, počas cúvania s vozidlom zn. VW Golf poškodila tam zaparkovaný Renault Koleos a z miesta ušla. Svedomie jej to však možno nedovolilo, a tak sa na miesto dopravnej nehody vrátila akurát, keď policajti túto udalosť dokumentovali. Najbližšie si tak vodička bude musieť zabezpečiť šoféra alebo ísť pešo, pretože „vodičák“ jej policajti na mieste zadržali.

Neraz sa však stane, že na cestách sú takí vodiči, ktorí tam nemajú čo robiť. A to nemyslíme len tých pod vplyvom alkoholu, ale aj tých, ktorí majú uložený zákaz činnosti viesť motorové vozidlá. Nevedno, čo ich prinúti sadnúť sa za volant, ale trest ich v takom prípade neminie. Takého vodiča odhalila práve počas dopravno-bezpečnostnej akcie ADVENT policajná hliadka z Vinného. 47-ročného muža policajti zastavili v obci Zalužice (okr. Michalovce) a počas kontroly zistili, že na jazdu autom ako šofér nemá povolenie ešte dlhú dobu, a to až do novembra 2028.  Muž sa tak pridal k ďalším „hosťom“ policajnej „CPZ-tky“. Po riadne vyznačenom priechode pre chodcov v košickej mestskej časti Juh kráčala v piatok (2.12.) krátko pred 16.30 hodinou 67-ročná chodkyňa. Pravým spätným zrkadlom vozidla zn. Kia Ceed ju však zachytil 33-ročný vodič vozidla. Chodkyňa spadla na cestu. Do svojej opatery si ju prevzali záchranári, ktorí je previezli do jednej z košických nemocníc. Chodkyňa podľa predbežnej lekárskej správy utrpela zranenia s dobou liečenia 3 až 6 mesiacov. Vodič alkohol pred jazdou nepil, o „vodičák“ prišiel a ďalšiu jazdu mu policajti zakázali. K stretu vozidla zn. Audi A4 a maloletého, 14-ročného chodca, došlo v piatok (2.12.) okolo 20.30 hodiny v Spišskej Novej Vsi. Chodec vstúpil na vozovku, keď sa k priechodu začalo blížiť auto. Po tom, ako si chodca všimol vodič vozidla, začal brzdiť, vyhýnal sa vpravo, avšak rýchlosť auta však pravdepodobne nebola v súlade so schopnosťami šoféra, stavom a povahou vozovky a aktuálnymi poveternostnými podmienkami, a ľavou stranou auto do chlapca narazilo. Našťastie, chlapec utrpel iba ľahké zranenia s párdňovým liečením. U vodiča policajti požitie alkoholu nezistili. Počas toho, ako v sobotu (3.12.) krátko po pravom poludní, s vozidlom zn. Renault Arkana pred jedným z obytných domov v Michalovciach cúvala jeho 22-ročná vodička, prechádzala cez cestu 75-ročná chodkyňa. Vozidlo do nej narazilo zadnou časťou a chodkyňa po náraze spadla na zem. Podľa lekárskej správy seniorka utrpela zranenia, z ktorých sa bude predbežne liečiť do 42 dní. Ani jedna zo žien alkohol nepila. Celkovo bolo počas 48. týždňa 2022 zaznamenaných 6 dopravných nehôd, ktorých účastníkmi boli chodci, 1 dopravná nehoda bola s účasťou cyklistu. Pri 3 minulotýždňových dopravných nehodách „asistoval“ alkohol. Celkovo bol počas 48. týždňa 2022 zistený alkohol v 24 prípadoch, z toho 6x v hodnote vyššej ako 1 promile.

Michalovskí dopravní policajti vyšetrovali okolnosti, presnú príčinu, no najmä mieru zavinenia účastníkov dopravnej nehody, ku ktorej došlo v posledný augustový deň tohto roku. Podľa výsledkov vyšetrovania odbočoval v obci Drahňov v smere na obec Budkovce s vozidlom zn. BMW jeho vodič. Pri jednom z rodinných domov, na ktorého mostík vodič BMW odbočoval, došlo k bočnej zrážke s osobným motorovým vozidlom zn. VW Bora, ktoré viedol 19-ročný muž. Po náraze VW Bora zišiel z cesty do priekopy, prevrátil sa na strechu a zostal stať na mostíku rodinného domu. V prevrátenom aute sa okrem vodiča nachádzali ešte 4 spolujazdci. Jeden z nich bol na mieste jednorazovo ošetrený, ďalší utrpel zranenia ťažkého charakteru s dobou liečenia a práceneschopnosti 8 týždňov, tretí spolujazdec utrpel ľahké zranenia s dobou liečenia 14 dní, a štvrtý zo spolujazdcov taktiež utrpel zranenia ťažkého charakteru s dobou liečenia a práceneschopnosti 8 týždňov. Vodič BMW sa zranil ľahko s dobou liečenia 14 dní. Znalec z odboru cestná doprava ako príčinu dopravnej nehody uviedol nesprávnu techniku jazdy vodiča vozidla zn. VW Bora, pretože sa pohyboval vyššou rýchlosťou, ako je v danom úseku povolená, nedodržal bezpečný odstup za pred ním jazdiacim vozidlom a prešiel do jazdného pruhu v čase, kedy vozidlo pred ním odbočovalo na mostík rodinného domu. „Získané podklady a výsledky znaleckého skúmania umožnili michalovskému policajnému vyšetrovateľovi vzniesť obvinenie z trestného činu ublíženia na zdraví 19-ročnému mužovi z michalovského okresu. Vodičovi VW Bora hrozia v tomto prípade jeden až 5 rokov za mrežami,“ píše polícia v tlačovej správe.

.



Uverejnené: 05.12.2022 12:57:53 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.