files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Dukla prežila pád i vzostup

 

 

V úvode minulého roka už prvoligovú hokejovú michalovskú Duklu viedol nový tréner Branislav Kohutiar, ktorý na konci roka 2009 vystriedal Dušana Kapustu. Pod vedením nového lodivoda už odpisované mužstvo výsledkovo vstalo z mŕtvych. Po mimoriadne nevydarenej jeseni padlo až na dno tabuľky, no po zmene na trénerskom poste urobilo malý zázrak.

    

Po úspechoch na domácom ľade sa prepracovalo až do stredu tabuľky. Účasť v play-off Michalovciam unikla až na poslednú chvíľu. V novej sezóne sa výrazne posilnené mužstvo dvakrát dostalo na 1.miesto. Napriek tomu ho v tomto ročníku vedie už tretí tréner. V závere uplynulého roka spôsobila obrovské problémy zistená hepatitída typu A, teda žltačka, ktorá skosila polovicu kádra.

    

Vstali z popola

  

 Päť kôl pred koncom základnej časti I.ligy bola vzkriesená Dukla len krôčik od postupu do vyraďovacej fázy. V hre o túto fázu súťaže bola ešte aj dve kolá pred záverom základnej časti. Ak chcela splniť predsezónny cieľ, musela vyhrať v zostávajúcich dvoch kolách, v ktorých sa predstavila na ľade súperov. Tím však naplno zabodoval len v Dolnom Kubíne, a tak preň sezóna skončila už na prelome januára a februára. V konečnom účtovaní mu patrila 10.priečka, pričom účasť vo vylučovacej časti si vybojovali celky z prvých ôsmich miest v pelotóne. Michalovský kolektív doplatil predovšetkým na veľmi zbabraný október, keď v riadnom hracom čase nezvíťazil až v siedmich súbojoch po sebe. Navyše, v rozhodujúcej fáze ligy, teda v januári nepriviezol z klzísk súperov ani bod.

      

Iná príprava

    

Zemplínčania však nepadli do kolien. Tentoraz absolvovali takmer ideálnu prípravu na nový súťažný ročník. Absolvovala ju väčšina minuloročného kádra. Domáci ľad, mal na rozdiel od roku 2009 k dispozícii už v nedeľu 8.augusta. Do mužstva pribudli kvalitní borci s extraligovými skúsenosťami - Opatovský, Lezo či Hurtaj. V riešení bol príchod ostrieľanej bratskej dvojice Segľovcov. Hneď na začiatku seriálu prípravných duelov však Dukla utrpela zahanbujúci debakel, keď na ľade konkurenčného Bardejova nečakane prehrala 0:9. Tréner Kohutiar to mal vtedy poriadne nahnuté... Vo funkcii ho podržala správna rada klubu. Michalovce odčinili zlý dojem po získaní prvenstva na turnaji v Rumunsku. Väčšinou sa im darilo aj v ďalších prípravných súbojoch. Znova si však neodpustili herný výbuch, keď tesne pred začiatkom majstrovskej sezóny doma po vlažnom výkone podľahli slovenskej reprezentácii do 20 rokov. Poriadne posilnený káder mal pred začiatkom druhej najvyššej súťaže iba jediný cieľ - vybojovanie postupu do play-off.

    

Nezhody vyvrcholili

     

Do napĺňania tejto méty sa pustil s obrovskou vervou. V úvodnom kole zvíťazil v Dolnom Kubíne. Na domácom ľade senzačne zdolal Piešťany, ktoré v minulom ročníku v baráži bojovali o extraligu. V zemplínskom derby si Michalovčania poradili s Trebišovom. Po troch odohraných kolách boli bez straty bodu na prvom mieste v tabuľke. Napriek tomu prezident klubu Mráz vyzýval kormidelníka Kohutiara na odstúpenie z funkcie... V ďalších dvoch kolách mali jeho zverenci do činenia s minulosezónnymi extraligistami. S výdatným prispením rozhodcu doma podľahli Lipt.Mikulášu a neuspeli ani v Spiš.Novej Vsi.  Po týchto nezdaroch sa B.Kohutiar definitívne porúčal. Stalo sa tak v druhej polovici septembra. Nuž a príčiny? Nesplnenie bodového plánu a nesúhlas s úpravou zmluvy. K dôvodom však smelo môžeme priradiť aj veľké nezhody s Milanom Mrázom. 

     

Po druhýkrát prví

   

K rozbehnutému tímu nastúpil Trenčan Peter Bohunický, známy najmä z pôsobenia v mládežníckom hokeji. Uviedol sa domácou víťaznou premiérou proti Prešovu. Potom už na Michalovčanov čakala náročná sedemzápasová šichta na hracích plochách súperov. Nepočínali si až tak zle. Famózne zvíťazili v Spišskej Novej Vsi. Po samostatných nájazdoch triumfovali v Detve. Z hokejovej moderny vyučovali Brezno, a tak po 9.kole boli už po druhýkrát v ročníku na líderskej pozícii.  V druhej polovici októbra však už naplno prepukli nezhody medzi P.Bohunickým a fanúšikmi. Verejne sa začalo hovoriť o tom, že tento lodivod sa na tréningoch oveľa viac venuje kresleniu herných schém, než trénovaniu. Dôsledkom bol upadajúca výkonnosť celku, ktorý začal prehrávať aj doma, no a vonku už permanentne vychádzal naprázdno. Spadol do stredu tabuľky. V úvode novembra pod tlakom situácie prezident Mráz odvolal kormidelníka Bohunického z funkcie. Buďme však objektívni. Bohunický si nepočínal až tak zle. Z tridsiatich možných bodov získal s mužstvom až 21. Táto bilancia je o to cennejšia, že mu pre zranenia chýbalo niekoľko skúsených borcov. Napriek tomu už po piatich týždňoch balil kufre. 

      

Nepohli sa zo stredu

     

Po dlhých štrnástich rokoch sa k Laborcu vrátil v súčasnosti už 62-ročný trénersky matador Ján Faith. Ten síce v lete vyhlásil, že s trénovaním po troch desaťročiach nadobro končí, no michalovskej ponuke napokon neodolal. V kádri mal aj dvoch zverencov z predchádzajúcej michalovskej trénerskej éry - Regendu a Boržíka. J.Faith mal nezabudnuteľnú premiéru v pamätnom dueli proti Bardejovu. Dukla po heroickom výkone zdolala favorita, no a na štadióne vypukol hokejový ošiaľ. Ten do veľkej miery spôsobilo aj uvoľnenie atmosféry po odchode divácky nenávideného Bohunického. Kolektív začal pod Faithovým vedením predvádzať živší hokej, no vonku sa mu absolútne prestalo dariť. Prehral až v deviatich zápasoch za sebou. Preto sa prakticky nepohol zo stredu pelotónu.

      

Poriadna porcia zápasov

      

Na prelome novembra a decembra Dukla porazila na domácom ľade Prešov. Vtedy ešte nikto netušil, že pôjde nadlho o jej posledné domáce stretnutie. Po tomto východoslovenskom derby sa v kolektíve potvrdil výskyt nebezpečnej hepatitídy typu A, teda žltačky. Tá zasiahla až jedenástich hráčov, ktorí môžu začať s trénovaním až v júni. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Michalovciach vydal stanovisko, na základe ktorého bolo mužstvo v karanténe až do pondelka 3.januára. K tejto galibe sa pridal ešte aj požiar hráčskej šatne tesne pred Vianocami...  Za chorých hokejistov funkcionári okamžite zohnali náhradu. Dohrávané zápasy, ktoré mali byť pôvodne v decembri však musí mužstvo odohrať bez posíl. Čaká ho poriadne porcia zápolení. Za 22 dní musí odohrať dvanásť súbojov. Prioritou však už nie je postup do play-off, čo je aj logické, ale dôstojné dohranie súťaže.

                                                                                                   (j)



Uverejnené: 10.01.2011 12:01:23 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.