files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Župa ocení aj michalovské gymnázium

Je už tradíciou, že župa si chce pripomínať a ešte viac dostávať do povedomia východniarov, ktorí sa zasluhujú o rozvoj celého kraja. Aj tento rok sa bude konať slávnostné Oceňovania osobností Košického samosprávneho kraja za rok 2022. Na jednom mieste a v rovnakom čase sa preto stretne špička východu z oblasti vedy, umenia, športu, moderných inovatívnych technológií, dobrovoľníctva, ale aj archeológie, gastronómie či pomoci zraniteľným skupinám obyvateľov.

„Širokej verejnosti aj celému Slovensku chceme ukázať, že Košický kraj sa rozvíja najmä vďaka práci usilovných ľudí. Tí sa podpísali pod svetové projekty aj pod prácu, ktorú možno nevidieť na prvý pohľad, no výrazne zlepšujú život, napríklad vylúčeným komunitám. Paleta ocenených je opäť pestrá. Kraj verejne ocení i precízne chute a kreativitu špičkového šéfkuchára Gaba Kocáka, ktorý varil aj pre hollywoodske hviezdy. Som nesmierne rád, že na svoje korene nezabudol a vrátil sa na Slovensko. Ako povedal, michelinským jedlom je pre neho aj domáci chlieb s maslom z miestnej farmy. Kraj si váži ľudí, pre ktorých je pokladom to, čo v ňom našli a pre župu je zas poklad, že sa môže hrdiť takýmito inšpiratívnymi ľuďmi,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Medzi ocenenými sú napríklad aj folkloristi, ktorí sa hrdia zápisom v Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska pod názvom Karička z Parchovian. Ide o členov folklórnej skupiny Parchovianka. Ďalší ocenený pochádza zo Spiša a jeho práca mu doslova zavoňala. Zakladateľ spoločnosti Herba Drug s.r.o zachránil známe slovenské kozmetické značky pred zánikom tak, že ich odkúpil, čím zároveň poskytol prácu mnohým obyvateľom Smižian a okolia. Významnej cti sa dostane aj slovenskej kapele Peter Bič projekt za ich veľký prínos v populárnej hudbe, ale aj obľúbenému autorovi, ktorý sa venuje najmä tvorbe pre detského čitateľa, Petrovi Karpinskému. „Vážime si i prácu tých, ktorí vo svojom fachu robia už desaťročia, príkladom je archeológ Dárius Gašaj. Práci vo Východoslovenskému múzeu zasvätil 46 rokov. Župa je hrdá aj na mladé talenty. Jedným z nich je nepochybne Veronika Hudzíková. Vyvíja digitálneho rehabilitačného terapeuta v aplikácii pre ľudí s obrnou tváre. Magazín Forbes ju zaradil do prestížneho rebríčka 30 pod 30,“ dodal župan.  Osobitnou kategóriou je už tradične historická osobnosť regiónu. Tento raz župa ocení Josefa Polák - In memoriam, a to za inšpiratívny a novátorsky prístup v oblasti kultúry, no hlavne za príkladné vedenie Štátneho východoslovenského múzea v Košiciach. To pod jeho vedením aj v ťažkých časoch napredovalo a stalo sa inštitúciou umeleckého pokroku. Slávnostné oceňovanie sa uskutoční 23. apríla v Štátnom divadle v Košiciach. Verejnosť ho bude môcť sledovať vďaka live prenosu.

Najvyššie verejné ocenenie Košického samosprávneho kraja za rok 2022 si prevezme:
FS Parchovianka
Gymnázium Pavla Horova v Michalovciach
Spevácky zbor Árvalányhaj
Mons., Dr.h.c. Jozef Tóth
Ústav lekárskej a klinickej biochémie, UPJŠ
Prof. Ján Dusza
Herba Drug, s.r.o.
PhDr. Peter Karpinský, PhD.
Lindvai Slavomír
doc. Ing. Jaroslav Majerník
PhDr. Dárius Gašaj
Grafické štúdio Brut.to
Veronika Hudzíková
Gabriel Kocák
Peter Bič Project
U. S. Steel Košice: kolektív zamestnancov - dobrovoľníkov
JUDr. Josef Polák

.



Uverejnené: 12.04.2023 14:37:31 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.