files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

O krok bližšie k Hrádku pre všetkých

Lokalita Hrádok patrí medzi najzaujímavejšie miesta v našom meste. Mesto Michalovce sa preto už niekoľko rokov usiluje o získanie pozemkov v tejto lokalite, aby sa jediný vŕšok v okolí premenil na miesto, kam by radi chodili nielen Michalovčania.

V uplynulom období samospráva avizovala, že jej zámerom je vytvoriť z Hrádku  funkčnú oddychovú zónu pre spoločenské aj individuálne kultúrne vyžitie. „Postupne sa k tomuto cieľu blížime. V súčasnosti pracujeme s návrhom, ktorý vypracovala spoločnosť Stoa arch. plus s.r.o.  z Prešova. Autori predstavili koncepciu s názvom Štyri generácie, štyri pohľady na voľný čas, štyri svetové strany, štyri záujmové územia – jeden Hrádok,“ píše samospráva vo svojej tlačovej správe. Mesto  Michalovce ráta s postupnou revitalizáciou Hrádku, pričom prvá etapa zahŕňa územie v majetku mesta a je súčasťou Integrovanej územnej stratégie, vďaka ktorej juchceme realizovať s podporou prostriedkov z EÚ. V tejto lokalite samospráva plánuje vytvoriť oddychovú zónu pre obyvateľov mesta i jeho okolia, tak aby si tam každý našiel niečo, kvôli čomu by sa na toto miesto rád vracal.

V minulom roku mohli obyvatelia mesta pripomienkovať situačný a 3D návrh plánovanej revitalizácie územia Hrádok. Spoločnosť Stoa arch. plus s.r.o. všetky nápady, pripomienky a návrhy dostala a tie, ktoré boli vhodné a zapadali do konceptu, následne zapracovala do projektovej dokumentácie. „V súčasnosti sa posúvame o krok ďalej a dávame do pozornosti verejné pripomienkovanie projektu Revitalizácia lokality Hrádok - I. etapa, ktoré sa uskutoční v stredu, 31. mája o 14.00 hod. v malej sále Mestského kultúrneho strediska v Michalovciach na prvom poschodí,“ dodáva mesto v tlačovej správe. Náhľad projektovej dokumentácie pre Územné rozhodnutie je uverejnený na:https://www.michalovce.sk/sk/aktualita/verejne-pripomienkovanie-projektu-revitalizacie-lokality-hradok-ietapa. Pripomíname, že prevažná časť územia ešte stále patrí do majetku Lesov Slovenskej republiky a Slovenského pozemkového fondu a investícia na  cudzích pozemkoch nie je možná. Tento faktor zapríčiňuje dlhodobú stagnáciu územia ako aj jeho chátranie. Veľkou výzvou a prioritou tohto projektu pre samosprávu stále zostáva majetkovoprávne vysporiadanie ako investícia do budúcnosti pre využitie celého územia obyvateľmi a návštevníkmi mesta. Hrádok je pre Michalovčanov významný nielen z hľadiska krajinárskeho, ale aj z hľadiska historického. Na jeho vrchole sa vyníma neogotická Kaplnka sv. Antona Paduánskeho – rodinná hrobka Sztárayovcov, považovaná za voľnú kópiu gotickej Kaplnky sv. Michala v Košiciach. Len pár metrov od kaplnky sa nachádza ďalšia národná kultúrna pamiatka Moussonov dom, v ktorom v súčasnosti sídli michalovská hvezdáreň. Je zároveň pietnym miestom. Na východnej strane Hrádku je historický židovský cintorín a na južnom svahu sa nachádza pamätník i Ústredný vojenský cintorín vojakov Červenej armády.

.



Uverejnené: 25.05.2023 12:40:20 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.