files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Koncoročné vysvedčenie si v kraji prevezme vyše 22 100 stredoškolákov

Aktuálny školský rok 2022/2023 je vo finále a študentov čakajú dva mesiace prázdnin. V piatok 30. júna 2023 si prevezme koncoročné vysvedčenia spolu 22 121 žiakov krajských stredných škôl. Brány župných škôl opustí a na novú životnú cestu sa vydá 5 482 absolventov. Zaslúžený oddych si užijú stovky stredoškolákov, ale aj ich učiteľov, ktorí sa pravidelne zapájajú do športových, vedeckých, technických či odborných aktivít.  

„Koniec školského roka je časom bilancovania a ja môžem povedať, že uplynulé mesiace ukázali, že naši študenti sa neboja výziev. Celoslovenské a aj medzinárodné úspechy sú dôkazom, že župné stredné školstvo si drží svoju kvalitu. Kraj skvelo prezentovali študenti odborných škôl. Za všetkých spomeniem zlato Hotelovej akadémie v Spišskej Novej Vsi na medzinárodnej súťaži CASSOVIA CUP v miešaní drinkov. Žiaci konzervatória Jozefa Adamoviča v Košiciach zas získali titul Absolútny víťaz súťaže a Cenu hudobného fondu za najlepšiu interpretáciu slovenskej skladby. V Záhrebe, na súťaži Winter International Dance Open, obsadili 1. miesta až v siedmich kategóriách.  Ja som však hrdý na každého, kto sa snaží a nevzdáva sa pri prvom neúspechu,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Žiakom sa mimoriadne darilo takmer na každej zo 63 stredných škôl, ktorých zriaďovateľom je kraj. Dobré správy prišli napríklad z Gymnázia na Poštovej ulici v Košiciach. Žiaci zabojujú vo finále súťaže študentských firiem Gen-e-company v Istanbule. Mimoriadny úspech hneď z niekoľkých škôl prinieslo národné kolo medzinárodnej súťaže WORLD ROBOT OLYMPIAD 2023. Žiaci gymnázia v Kráľovskom Chlmci súťažili v kategóriách „Junior“ a „Senior“. Ich členovia obhájili titul a získali 1. miesto, čím sa kvalifikovali na majstrovstvá sveta, ktoré sa uskutočnia v Paname. V kategórii „Junior“ v súťažnej výzve úspešne čelili aj žiaci z tímu gymnázia na ulici Ľ. Štúra v Michalovciach, ktorí si vybojovali 2. miesto. Tím Strednej odbornej školy technickej v Rožňave obsadil v kategórii „Senior“ takisto 2. miesto. Obidva kolektívy sa prebojovali na európsky šampionát, ME WRO – 2023 Friendship Invitation Denmark, ktorý sa uskutoční v Dánsku. Cestovať do Las Vegas budú aj žiaci Tímu Ostrov pri Strednej odbornej škole informačných technológií na Ostrovského 1 v Košiciach. A to za postup z národného finále súťaže Hydrogen Horizon Grand Prix Pro. Zapojiť sa do Festivalu vedy a techniky AMAVET sa oplatilo stredoškolákovi košickej  SPŠ  elektrotechnickej, ktorý vybojoval Hlavnú cenu – postup na prestížnu zahraničnú súťaž v Barcelone. V zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja je 63 stredných škôl, a to 18 gymnázií, 24 stredných odborných škôl, 5 obchodných akadémií, 5 stredných priemyselných škôl, 4 stredné zdravotnícke školy, 2 hotelové akadémie, 2 konzervatóriá, 1 škola umeleckého priemyslu, 1 stredná športová škola a 1 spojená škola. Do lavíc si študenti po letných prázdninách sadnú opäť od pondelka 4. 9. 2023.

.



Uverejnené: 29.06.2023 20:40:00 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.