files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Ambíciou ísť o stupienok vyššie

Už v piatok odštartuje 31.ročník najvyššej hokejovej Tipos extraligy. Pre fanúšika na Zemplíne bude iná, pretože zastúpenie bude mať v podobe až dvoch tímov. K už stabilnému účastníkovi extraligy HK Dukla Ingema Michalovce sa totiž pridal aj HC 19 Humenné, ktorý si miesto medzi slovenskou elitou vydobyl víťazstvom v Tipos SHL, teda v prvej lige. Ako sa našim zástupcom bude dariť a aké sú ich ciele? Na to sa pozrieme v nasledujúcich dňoch našou analýzou, ale aj analýzou trénerov oboch tímov.

Michalovčania vstúpili do najvyššej hokejovej súťaže ako kométa. Doteraz z každej možnej sezóny vyťažili play-off. Nestalo sa tak iba v ich nováčikovskej sezóne 2019/20, ktorú predčasne zrušil koronavírus. Následne dosiahli dvakrát semifinále a raz finále. Keby sme v prostriedku lanskej sezóny hovorili o tom, že na úspechy nadviažu, zrejme by nám nikto neveril. Michalovčanom sa nedarilo. Vymenili dvoch trénerov a až Peter Kúdelka našiel recept na úspech tímu, ktorý doviedol do semifinále a keby mal kúsok šťastia, mohol dokonca vyradiť aj neskoršieho majstra HC Košice. Práve tímy z východu Slovenska sú katmi doterajších michalovských nádejí. V semifinále v sezóne 2020/21 nestačila Dukla Ingema na Poprad, v následnej sezóne vo štvrťfinále na Košice, s ktorými jej hráči vypadli aj vlani v semifinále. Predtým ale vyradili Duklu Trenčín, či bratislavský Slovan. S jedlom rastie chuť. Michalovčania už majú semifinále dosť a chcú ísť minimálne o stupienok vyššie. Aj keď z úst predstaviteľov zatiaľ slovo finále nevyšlo ani raz, tichým cieľom klubu v nasledujúcej sezóne určite bude.

Čo sa stalo v lete?
Keďže v podobe stále mladého trénera Petra Kúdelku našli Michalovčania poklad, zmena na tomto poste počas leta neprichádzala do úvahy. Nakoniec nastala na poste asistenta, kde skončil Radoslav Regenda a prišiel vicemajster sveta z roku 2012 Tomáš Surový. Dôležitým faktorom bol pre Zemplínčanov udržanie si brankárskej jednotky Stanislava Škorvánka. Ten síce mal zmluvu aj na túto sezónu, no výborné lanské play-off, ako aj jeho účinkovanie na majstrovstvách sveta dávali možnosti, že príde ponuka, ktorej Dukla nemusí odolať. Tá nakoniec neprišla a Michalovčania tak budú odolávať súperom s vlani najlepším brankárom nielen celej extraligy, ale dokonca Slovenska. Kryť chrbát by mu mal michalovský odchovanec Vladimír Glosár, ktorý sa vracia po dvojročnom účinkovaní v Martine.

Perer Kúdelka po úspešnej sezóne spomínal, že by si najradšej nechal v kádri všetkých hráčov. Samozrejme, to sa nedalo a v lete prišlo k zmenám. Ostala štrnástka hráčov - okrem Škorvánka aj obrancovia Glazkov, Mihalik, Macejko, Stripai, Michalčin, Cibák, Pišoja a útočníci Buc, Suja, Vašaš, Pereskokov, Matúš Paločko a Bjalončík. Klubu sa nepodarilo udržať kľúčového muža lanskej ofenzívy, najproduktívnejšieho hráča Zacha Osburna. Americký ofenzívny zadák si to namieril do českej Mladej Boleslavy. Jeho odchod sa ale dal čakať. Už menej sa dala čakať výmena s Banskou Bystricou, keď pod Urpín putoval za Michala Kabáča lanský najlepší strelec Roman Žitný. Takisto sa nečakali ani odchody extraligových stálic Samuela Chalupu či Petra Galamboša. Na druhej strane, tím posilnili zvučné extraligové mená. Do obrany trebárs pribudol Martin Bodák, či ambiciózny Marek Korenčík, do útoku Marek Valach, ktorý bude chcieť nadviazať na produktivitu z Trenčína. Obmena prišla aj na legionárskych postoch, kde to najskôr vyzeralo, že nebude pokračovať ani jeden z legionárov z minulej sezóny. Nakoniec ale došlo k dohode s obrancom Ivanom Glazkovom a útočníkom Vadimom Pereskokovom. Obaja Rusi by mali patriť medzi lídrov tímu. Medzi nich by sa mal zaradiť aj americký obranca Sena Acolatse, ktorý by mal nadviazať na produktivitu svojho kraja Osburna. Inak je defenzíva skoro rovnaká, ako bola v minulej sezóne. V Michalovciach si veľa sľubujú aj od angažovanie štyroch kanadských útočníkov. Prvými dvoma centrami by mali byť Max Newton a Mitchell Heard, do tímu pribudol aj Mathew Santos a v posledných dňoch aj Chase Pearson, ktorý vlani odohral štyri zápasy za Detroit Red Wings. Uvidíme, ako si bude počínať ďalší odchovanec Samuel Solenský, ktorý sa vracia domov po viacerých rokoch.

Štyri prehry na koniec prípravy
V príprave si Michalovčania zo začiatku počínali výborne. Začali výhrou nad Liptovským Mikulášom, ktorý im to na vlastnom ľade vrátil. Následne prišli tri víťazstvá - doma nad Cracoviou Krakov, v Poprade a s Budapešťou, ktoré dávali nádej na úspešnú prípravu. Tú ale zmarili štyri prehry na jej konci – doma s Popradom a na českom tripe postupne s Frýdkom Místkom, Vsetínom a Prostejovom. Že to bola iba náhoda budú môcť Michalovčania dokázať hneď v úvode ligy. V piatok ich čaká duel na ľade Slovana Bratislava, v nedeľu sa predstavia vo Zvolene. Až v treťom kole ich budeme vidieť doma, keď privítajú lanského „čierneho koňa“ Spišskú Novú Ves. 

Naša prognóza
Vlani Michalovčania od začiatku kráčali súťažou neistým krokom. Dlho sa hľadali a aj preto prišli až dve trénerské zmeny. Trň z päty im nakoniec vytrhol Peter Kúdelka. Kormidelník, ktorý bude v extralige najmladším, dokázal svoju kvalitu. Ďalšia sezóna ale bude výzvou aj pre neho samotného, keďže bude viesť tím od samého začiatku. Takisto sa výraznou mierou podieľal na jeho tvorbe. Dôležitým faktorom môže byť udržanie si Škorvánka v bráne, ktorý zrejme bude chcieť opäť ukázať, že už presiahol úroveň extraligy. To môže byť voda na michalovský mlyn a ten môže Duklu pohnať aj k tým úspechom, ku ktorým boli dvakrát blízko. Prah semifinále ale zatiaľ neprekročili. My veríme, že v prípade, že všetko zapadne tak ako má, to v tejto sezóne tak byť môže. K tomu je ale strašne ďaleko...

Zaostrené na skokana sezóny
Vlani prichádzal brankár Stanislav Škorvánek do prostredia, kde mal byť tímovou dvojkou. Svojou buldočou povahou si ale najskôr zabezpečil post jednotky a po výbornom play-off prišla aj čerešnička na torte v podobe účasti na majstrovstvách sveta. Lanským skokanom roka teda bol práve Škorvánek. A kto by ním mohol byť v tejto sezóne?  Tímu samozrejme bude chýbať produktivita Zacha Osburna a takisto aj góly Romana Žitného. Káder je ale vyskladaný tak, že by sa mali nájsť za nich náhrady. Očakávania michalovského fanúšika môže naplniť odchovanec klubu Samuel Solenský. Útočník, ktorý od žiackeho veku v Michalovciach nehral. Najskôr zbieral skúsenosti v mládeži v Liberci, potom za morom. V skoro každom tíme, kde pôsobil, patril medzi ťahúňov a túto funkciu môže prevziať aj v materskom klube. Lanská sezóna v Nitre mu až tak bodov nevyšla, no každý vie, že to bola prvá seniorská sezóna 25-ročného útočníka, ktorý sa bude chcieť ukázať pred michalovským publikom. Bývalý mládežnícky reprezentant Slovenska má na to všetky predpoklady, aby sa stal jeho miláčikom.   

Káder
Brankári: Stanislav Škorvánek, Matej Gajan, Vladimír Glosár, Tobias Smolko.
Obrancovia: Vladimír Mihalik, Jakub Cibák, Christián Michalčin, Adam, Stripai, Sena Acolatse (USA), Miroslav Macejko, Sebastián Jasečko, Ivan Glazkov (Rusko), Marek Korenčík, Milan Pišoja, Martin Bodák.
Útočníci: Jakub Suja, Dávid Buc, Samuel Solenský, Mitchell Heard (Kanada), Max Newton (Kanada), Mathew Santos (Kanada), Chase Pearson (Kanada), Matúš Bodnár, Adam Varga, Vadim Pereskokov (Rusko), Marek Valach, Matúš Paločko, Peter Bjalončík, Filip Vašaš, Ivan Matta, Róbert Fedor, Viliam Kurila.

Prezident klubu: Marek Michajlo. Športový manažér: Marek Mašlonka. Skaut: Július Kovaľ. REALIZAČNÝ TÍM: Tréner: Peter Kúdelka. Asistent trénera: Marek Kolba. Asistent trénera: Tomáš Surový. Tréner brankárov: Peter Putec. Masér: Marek Jenčík. Fyzioterapeut: Martin Babjak.

Vyžrebovanie

Výsledky v príprave
HK Dukla Ingema Michalovce – MHk 32 Liptovský Mikuláš 5:2
MHk 32 Liptovský Mikuláš – HK Dukla Ingema Michalovce 4:3
HK Dukla Ingema Michalovce – Cracovia Krakow 4:0
HK Poprad – HK Dukla Ingema Michalovce 3:4 po pp
HK Dukla Ingema Michalovce – Budapest Jégkorong Akadémia 4:0
HK Dukla Ingema Michalovce – HK Poprad 2:3 po sn
HC Frydek-Mistek – HK Dukla Ingema Michalovce 5:3
VHK Vsetín – HK Dukla Ingema Michalovce 4:1
LHK Jestřábi Prostějov – HK Dukla Ingema Michalovce 5:3

Peter Brendza

.



Uverejnené: 12.09.2023 19:23:46 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.