files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Prinesie prvý hokejový sviatok aj prvé body?

Vo sviatočný piatok pätnásteho septembra odštartovala najvyššia slovenská hokejová Tipos extraliga. Tá bude mať v sezóne 2023/24 na Zemplíne až dvojnásobné zastúpenie. Už etablovanú michalovskú Duklu Ingema posilní aj nováčik súťaže HC 19 Humenné. Obaja Zemplínčania sa v prvom kole predstavili u súperov.

Zaujímavosťou je, že asi na najkrajších štadiónoch na Slovensku. Michalovčania odohrali duel v Bratislave v aréne Ondreja Nepelu, Humenčania v košickej Steel aréne čelili aktuálnemu majstrovi HC Košice. A lepšie sa darilo Michalovčanom. Tí v repríze lanského štvrťfinále vyhrali nad Slovanom Bratislava 8:2 a dostali sa na prvé miesto v tabuľke. Humenčania si po prehre 1:4 na historické body musia počkať. Získajú ich v nedeľu doma práve proti Slovanu?

Kúdelková spokojnosť

Michalovčania si lepší štart do sezóny asi ani nemohli predstaviť. Vyhrali na ľade súpera, kde sa nevyhráva až tak často a všetkým súperom v lige dali jasný odkaz, že s nimi treba počítať. Zverenci trénera Petra Kúdelku síce inkasovali už po štrnástich sekundách, potom sa ale začalo hrať podľa ich nôt. Ešte v prvej tretine troma gólmi zobrali zápas do svojich rúk a už ho nepustili. Slovanistov dokonale rozobrali. Gólovo sa uviedli aj najnovšie posily v kádri. Kapitán lotyšskej reprezentácie Kaspers Daugavinš skóroval raz, kanadský stredný útočník Chase Pearson dokonca dvakrát. "Sme spokojní s výsledkom, aj predvedenou hrou. Nešli sme na Slovan so žiadnymi očakávaniami. Pozreli sme si jeho zápas s Brnom, zanalyzovali sme si ho. Po prvom inkasovanom góle sme rýchlo vyrovnali, ten gól nám dal krídla a potom sme dali ďalšie. Ukázali sme potenciál v útoku. Slovan bol v druhej tretine dominantnejší, ale dokázali sme ho eliminovať. V tretej tretine sme potom ešte dali ďalšie góly," zneli slová trénera Petra Kúdelku po víťazstve na jeho materskom štadióne. My dodajme, že Michalovčania domov necestovali. Prespali v hlavnom meste a v sobotu vyrazia pod Pustý hrad, keďže ich v nedeľu čaká duel druhého kola na ľade vicemajstra HKM Zvolen.

Historický strelec gól nevidel

Humenčania necestovali na ľad majstra s veľkými očami. V prvej tretine zaplatili nováčikovskú daň. Košičania ich viackrát zamkli v obrannom pásme a ponúkli im kolotoč zadarmo. Výsledkom boli tri inkasované góly za štyri minúty a odchod brankára Kozela na striedačku. Jeho náhradník Galimov inkasoval až v samom závere. Ešte v druhej tretine strelil historický extraligový gól Humenčanov Lukáš Handlovský. „Bola to presilovková situácia. Snažil som sa obstreliť obrancu, čo sa mi nakoniec podarilo. Ani ja, ani brankár sme gól nevideli. Bola to skôr náhodná situácia. Ja som len počul, že niečo zazvonilo. Spoluhráči zdvihli ruky, išli sa radovať a tak som sa radoval aj ja,“ smeje sa historicky prvý strelec humenského gólu v extralige. „Majster na nás od začiatku vletel. Po prvej tretine sme si hovorili, že musíme zjednodušiť našu hru, pretože sme stále pod tlakom. Košičania na nás vyvíjali obrovský tlak, čím nás nútili ku chybám. Dostali sme tri góly spred brány. Zápas nám ukázal, na čom máme pracovať a od čoho sa musíme odraziť,“ pokračoval Handlovský na margo prehry v Steel aréne.

Na prehru rýchlo zabudnúť

Úvod zápasu sa niesol v slávnostnom duchu. Košičania dostávali za titul v minulej sezóne prstene. Tie sa ušli aj už dnes hráčom Humenného Denisovi Paršinovi a Jakubovi Linetovi. „Bolo to pre mňa dosť špecifické. Pri tej úvodnej ceremónii som si spomenul aj na vlaňajšiu sezónu. Odviedli sme tu kus roboty. Prsteň je určite peknou pamiatkou na titul,“ uviedol Jakub Linet. Humenský stredný útočník následne pokračoval k zápasu. „Vedeli sme, že nás budú chcieť od úvodu zatlačiť. My sme sa aj na to sústredili, no ukázali svoju kvalitu. Chvíľu nám trvalo dostať sa do tempa. Pomohli nám presilovky v druhej tretine, kedy sme sa dostali do zápasu. Prišli aj naše šance, žiaľ, dali sme len jeden gól, čo bolo málo. Myslím si ale, že sme boli majstrovi vyrovnaným partnerom a ešte nejaký gólik sme si zaslúžili. Treba si vziať tie dobré veci, zo zlých sa poučiť. V nedeľu nás čaká ďalší ťažký zápas a na túto prehru tak musíme rýchlo zabudnúť,“ pokračoval Linet.

Prvý hokejový sviatok v Humennom

Humenčania si postupom do extraligy vybojovali aj rad hokejových sviatkov na svojom štadióne. Ten prvý príde už v nedeľu a bude mať, nielen preto, že hostia bratislavský Slovan, slávnostný charakter. Pol hodinu pred úvodným buly, ktoré hodia generálny sekretár SZĽH Miroslav Lažo a majster sveta z roku 2002 Ladislav Nagy, príde k vyveseniu vlajok za výhru v prvej lige a takisto aj v JOJ Slovenskom pohári. Potom už príde na rad duel proti tímu, na ktorý sa asi každý z extraligistov teší najviac. „Vyšlo to tak, ako to vyšlo. Samozrejme, všetci sa na duel so Slovanom tešíme,“ povedal asistent trénera HC 19 Ivan Boržík a Jakub Linet dodáva. „Nemôžeme sa spoliehať na to, že v piatok vysoko prehrali a takisto ani na to, že ich čaká dlhá cesta na východ. My sa musíme dôkladne na Slovan pripraviť a ukázať našim divákom, že patríme do extraligy.“  

Peter Brendza (foto: hc košice)

.



Uverejnené: 16.09.2023 10:52:00 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.