files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Hokejový Trebišov na nohách. V stredu návrat prvej ligy po desiatich rokoch!

Bol piatok 29. marca 2013. Večer tohto dňa vypukla na ľade v Dolnom Kubíne nefalšovaná radosť z dolného Zemplína. V šiestom barážovom zápase sa vtedy podarila záchrana hráčov vtedajšieho HK Trebišov. Tí síce v baráži s Kubínom po výhre 4:2 na zápasy udržali prvú ligu, finančné problémy už boli ale vypuklé. Trebišovčania nasledovali cestu Michaloviec spred desiatich rokov. Tí tiež zachránili prvú ligu, no následne prišlo odhlásenie sa z nej.

Trebišovčania tak urobili v júni, teda dva mesiace po vydretej záchrane. Na tri roky následne seniorský hokej v meste skončil. V roku 2016 sa začalo jeho obrodenie. V druhej ligy prišlo v sezóne 2021/22 po zmene vedenia víťazstvo bez jedinej prehry, baráž s Breznom ale „oceliarom“ nevyšla.

Podľa predstáv nevyšla ani minulá sezóna, ktorá pre víťaza základnej i nadstavbovej časti skončila prekvapujúco už v prvom kole play-off. Trebišovčania sa v lete pripravovali na ďalšiu sezónu v druhej lige, v septembri ale prišla nečakaná výzva. Možnosť hrať prvú ligu a jej návrat do Trebišova, ktorý ju pred koncom seniorského hokeja v meste hral nepretržite trinásť rokov. Funkcionári sa rozhodli túto výzvu prijať. S už poskladaným kádrom pre druhú ligu, s 35-ročným trénerom, ktorý bol doteraz v seniorskom tíme iba ako asistent, sa rozhodli skočiť o súťaž vyššie a zatiaľ sa v jej búrlivých vodách neutopili. Plávajú! Veď zvíťazili hneď v prvom kole na ľade rezervy Popradu 5:3. V druhom kole síce prehrali v Prešove 0:5, no to ale asi nič nezmení na očakávanom ošiali, ktorý vypukne túto stredu. Práve v ňu sa vráti prvá liga aj do Trebišova, keďže HK Steel Team hostí od 18.00 hod. Modré Krídla Slovan. Druhá najvyššia súťaž sa tu vráti vo vynovenom formáte po desiatich rokoch!

Žiak porazil učiteľa

Tridsaťpäťročným trénerom je Dušan Kobeľa. Trebišovský srdciar, ktorý hral za HK aj v spomenutej sezóne 2012/13, dokonca v prvej obrane. Začínal ako mladík v sezóne 2009/10, v ktorej ho tréner Miroslav Ihnačák zaradil do prvej obrany k skúsenému Dušanovi Brinckovi, ktorý už mal za sebou aj angažmány v zahraničí. A práve Brincko s Kobeľom sa stretli aj v sobotu v dohrávke prvého kola, v ktorej v Poprade nastúpil Aquacity Pikes proti Trebišovu. Brincko s Kobeľom sa tentoraz nestretli na ľade, ale na striedačke a už ako súperi – hlavní tréneri. Uspel Kobeľa, ktorého tím vyhral po štyroch góloch v rade 5:3. „Pre mňa je to záväzok a zároveň aj obrovská výzva. Som mladým trénerom, no moje srdce bije pre Trebišov. Som strašne rád, že mužstvo sa nezlomilo pri dvojgólovej strate a v Poprade sme výsledok otočili,“ vrátil sa ešte k sobotňajšej premiére HK Steel Team v prvej lige jeho tréner. Toho káder sa rozšíril aj o viacerých extraligistov, ktorých Trebišovčania získali na striedavý štart. Ich káder bol síce kvalitne poskladaný, no na druhú ligu. Týždeň pred začiatkom súťaže sa musel mierne zmeniť. Skúsenosti Hopkoviča, Valečka, Hvilu, Matisa, Šimčáka či Igora Halása museli doplniť aj ďalší hráči. Pomocnú ruku podali extraligové Michalovce, z ktorých v sobotu a v nedeľu nastúpili štyria hráči. Brankár Matej Gajan sa viacerí zákrokmi pričinil o víťazstvo, ktoré dvoma gólmi pečatil obranca Jakub Cibák. Jeden pridal aj Ivan Novák, ktorý pre zmenu prišiel na striedavý štart zo Spišskej Novej Vsi.

 

Do zápasov ísť s pokorou, no aj s vierou vo vlastné sily

Po výhre v Poprade prišla deň na to prehra 0:5 v Prešove. Trebišovčania ale siahali na body aj tam. Štyri góly ale inkasovali v poslednej tretine, kedy im zrejme aj došli sily, keďže hrali dva zápasy za dva dni. „Doplatili sme na naše oslabenia. Prvé tri góly sme inkasovali z ich presiloviek a bolo rozhodnuté. Asi nám aj došli sily. My sme ale s našim úvodným dvojzápasom vzhľadom na výhru v Poprade spokojní,“ povedal Dušan Kobeľa po nedeľňajšej prehre. Teraz sa karta obracia. „Oceliari“ sa predstavia doma, kde sa čaká veľká divácka návšteva. Veď divák v Trebišove, keď nerátame baráž zo sezóny 2021/22, nevidel duely prvej ligy desať dlhých rokoch. Teraz prídu na rad hneď tri. Zemplínčania postupne privítajú Modré Krídla Slovan, Žilinu a Žiar nad Hronom. „Ideme postupne od zápasu k zápasu. Teraz sa sústredíme na stredu a na náš duel s Modrými Krídlami Slovan. Je to kvalitné mužstvo, ktoré vlani vo štvrťfinále play-off potrápilo neskoršieho víťaza ligy z Humenného. Nič ľahké nás nečaká. Ako nováčikom nemôžeme ísť do zápasov s veľkými očami. Musíme ísť s pokorou, no aj s vierou vo vlastné sily,“ dodal na záver tréner HK Steel Team Trebišov.

Peter Brendza

.



Uverejnené: 26.09.2023 19:59:59 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.