files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Tobias Faith dorovnal deda Jána, v extralige skóroval ďalší z hokejového klanu

Po extraligovom ľade už brázdi tretia generácia Faithovcov. Hokejový klan, ktorý sa výraznou mierou zapísal do histórie hokeja v Košiciach, ale napríklad aj v Michalovciach, sa krátko pred Vianocami rozrástol o ďalšieho extraligového člena. Premiéru v najvyššej súťaži si totiž odbil sedemnásťročný syn Juraja Faitha Tobias, ktorý sa tak zaradil k dedovi Jánovi, svojmu otcovi, ale aj bratrancovi Romanovi. Najmladší člen hokejovej generácie si odbil extraligovú premiéru v drese Humenného. V prvom zápase za „levov“ ešte neskóroval, v druhom si už ale otvoril gólový účet. A to dokonca proti materským Košiciam, za ktoré hráva v juniorke...

Gólová chvíľa sedemnásťročného šikovného útočníka prišla v štrnástej minúte duelu tridsiateho kola. Faith dosledoval puk a následne nechytateľne prekonal brankára Jaroslava Janusa. Z gólu mal obrovskú radosť a dokonca aj zabudol na puk, ktorý mu ale zobral spoluhráč Jakub Linet. „Gól samozrejme chutil, ale chutil by viac, keby sme vyhrali,“ reagoval Faith na margo prehry 2:5 svojho tímu. Košičania totiž na Zemplíne prelomili osemzápasovú šnúru prehier, keď boli efektívnejší, ako domáci tím. „Na to, že Košičania prehrali toľko zápasov, určite nehrali až tak zle. Aj tu hrali výborne, my sme sa im ale vyrovnali. Chýbalo nám trošku šťastia,“ vrátil sa ešte k zápasu s materským klubom Tobias Faith, ktorému motivácia rozhodne nechýbala. „Samozrejme, že nie. Chcel som sa ukázať. Som v juniorke Košíc a tých hráčov vidím každý deň. Dúfajme, že som sa pripomenul trénerom, páči sa mi ale aj v Humennom, kde ma výborne privítali.“

Najmladší člen hokejového klanu si tak pripísal prvý gól v druhom zápase v Extralige. „Otca som sa pýtal, kedy prvýkrát skóroval on, no neodpovedal mi. Dedo mi ale spomínal, že on skóroval v druhom zápase najvyššej súťaže, takže som ho dorovnal,“ smeje sa úspešný strelec, ktorý sa tešil aj z faktu že prvýkrát hral pred zaplneným štadiónom. „Toto som si veľmi užíval. Doteraz som totiž hral tak maximálne pred päťdesiatimi ľuďmi, z čoho boli skoro všetci rodičia. Pamätný puk si asi vystavím v izbe, ale pánom domu je otec. Uvidíme, čo vymyslí. Teším sa, že dnes vyhral aj on a k dokonalej rodinnej radosti chýbal už len úspech bratranca Romana,“ dodal na záver Tobias Faith. Jeho príchod do Humenného sa zrodil veľmi rýchlo. Ako nám spomenul športový riaditeľ HC 19 Humenné Peter Tirpák, využil výborné vzťahy s generálnym manažérom Košíc Gabrielom Spilarom. „Nám sa zranil Kiko Horvát a v prvej lige nebol nikto k dispozícii, aby ho okamžite nahradil. Poprosili sme Košice a tie nám vyšli v ústrety,“ opísal príchod Faitha do Humenného jeho tréner Martin Štrba. Na svojho mladého útočníka má iba chválu. „Je to veľmi šikovný chalan. Odohral dobrý zápas proti Spišskej Novej Vsi a aj teraz. Tešíme sa z neho. Má ešte všetko pred sebou,“ dodal humenský kormidelník.

 

Tomu veľa radosti ale jeho zverenci nepriniesli. Po utorkovej prehre v Michalovciach, kde neboli horším tímom, prišla ďalšia porážka a „levy“ tak musia odložiť priblíženie sa ostatným tímom v tabuľke. Stále platí, že sú na poslednej dvanástej priečke a keď sa nezmení ich efektivita, zrejme sa z tohto miesta nevyhrabú. „Pre mňa osobne sú tie posledné prehry poriadne frustrujúce. Naša hra nie je zlá, sme viac ako vyrovnaným súperom pre každého, no stále doplácame na naše chyby. Hráčom opäť nemám čo vytknúť. Bohužiaľ, chýba nám šťastie. Všetci hráči hrajú na hranici svojich možností. Zlomový moment zápasu sa udial za stavu 1:2, keď sme mohli vyrovnať v presilovke o dvoch hráčov. Nevyužili sme ju a hneď na to sme si dali vlastný tretí gól. Pre chlapcov už bolo ťažké nájsť sily na obrat. Ukázali bojovnosť a ja verím, že keď v tom budeme pokračovať, šťastie sa prikloní aj na našu stranu,“ povedal na margo posledných duelov humenský tréner, ktorého tím jednoznačne potrebuje bodovaciu sériu. „Všetci to vieme a uvedomujeme si, že potrebujeme nejakú sériu, v ktorej budeme bodovať. Ako hovorím, musíme ísť k šťastiu naproti a určite sa to otočí v náš prospech,“ pokračuje Martin Štrba. Jeho tím teraz čaká odveta v Košiciach, ktoré sa po ôsmich porážkach v rade nakopli víťazstvom. Nebojí sa Štrba, že zobudili spiaceho tigra a na ľade majstra si to v sobotu odskáču za všetkých? „Uvidíme. Keď sa tak stane, budeme sa musieť s tým tigrom pobiť,“ smeje sa Martin Štrba.

 

Humenčania sa od úvodu sezóny boria hlavne s dvoma problémami. Prvým je koncovka, keďže vo viacerých dueloch sa svojim súperom vyrovnávajú a druhým obrovská maródka. Aj tentoraz im chýbali hráči, ktorí mali byť pred sezónou rozdieloví.  Práve takí nováčikovi chýbajú a práve preto stále platí extraligovú daň. „Zatiaľ, čo my sa na gól nadrieme, súperi nám ich strieľajú s ľahkosťou, keď trestajú každú našu chybu,“ reaguje kapitán HC 19 Filip Vaško, ktorý sa nedávno vrátil do zostavy po zranení kolena. Aj jeho mrzela prehra s majstrom, o to viac, že v tíme HC  v minulosti pôsobil a v Košiciach stále býva. „Samozrejme, prehra mrzí. Za stavu 1:1 sme sa nadychovali k tlaku a aj sme ho mali. Nevyužili sme šance, za čo nás súper trestal. Strelil dva góly a práve tam sa zlomil duel na stranu Košíc,“ pokračuje Filip Vaško. Humenčania majú smolu momentálne aj v tom, že v regionálnych kolách musia čeliť prvým trom celkom tabuľky. „Je to tak, ale nič s tým neurobíme. V Michalovciach a ani proti Košiciam sme neboli horším tímom. Pred zápasom sme si hovorili, že oni urobia všetko preto, aby už konečne pretrhli sériu prehier. My sme chceli urobiť všetko preto, aby sme im to ešte natiahli, no nepodarilo sa,“ dodal na záver humenský kapitán, ktorého tím aktuálne na jedenáste Nové Zámky stráca osem bodov.

Peter Brendza

.



Uverejnené: 29.12.2023 10:12:54 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.