files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Dvaja majstri sveta, jeden medailista z olympiády

V našom obzretí za päťdesiatimi rokmi seniorského hokeja v Michalovciach pokračujeme aj v roku, kedy hokej v metropole Zemplína slávi vzácne výročie. Lanský rok sme končili osobnosťou, ktorá vyrastala na michalovskom ľade a zahrala si v NHL, či KHL - Kristiánom Kudročom. Ten je dosiaľ iba jedným z dvoch Michalovčanov, ktorí si zahrali v najprestížnejšej súťaži, zámorskej NHL. Takisto je zatiaľ jediným rodeným Michalovčanom, ktorý získal medailu na majstrovstvách sveta. Mimochodom, v Michalovciach sa epizódne predstavil aj jeden z majstrov sveta z roku 2002. Viete, ktorý to je?

Michalovský hokej za päťdesiat rokov vychoval rad osobností, no iba niektorí sa pozreli do reprezentácie a urobili meno michalovskému hokeja aj vo svete. Jedným z nich je stále iba dvadsaťštyriročný Pavol Regenda. Ten má síce ešte celú kariéru pred sebou, no už stihol na seniorskej scéne úspešne debutovať v našej extralige, z ktorej má na svojej konte bronzovú medailu, dostal sa aj do All – stars celej extraligy, zahral si na dvoch seniorských majstrovstvách sveta a aj na olympijských hrách, z ktorých má bronzovú medailu a takisto sa predstavil aj v NHL. Mimochodom, ani jeden rodený Michalovčan neodohral na najvyššom fóre tri šampionáty. A ani jednému sa na nich nepodarilo skórovať. Iba Regendovi, ktorý strelil gól na olympiáde a takisto aj na majstrovstvách sveta, kde bol raz dokonca aj najlepším strelcom Slovákov.

Pavol Regenda má ako spomíname celú kariéru pred sebou, v obzretí za päťdesiatimi rokmi michalovského hokeja ale má samozrejme svoje miesto aj on. Je jedným z dvoch Michalovčanov, ktorí si zahrali v NHL. Kudroča napodobnil po 22 rokoch na začiatku sezóny 2022/23. Mimochodom, bol prvým Michalovčanom, ktorý sa do NHL prebojoval priamo z materského klubu (Kudroč išiel najskôr na farmu). Vlani šokujúco uspel v kempe Anaheim Ducks a vybojoval si miesto v prvom tíme hneď od začiatku sezóny. Za „káčerov“ odohral v lanskej sezóne štrnásť duelov, ďalšie by mohol pridať aj v tejto sezóne, v ktorej mu plynie dvojročný dvojcestný kontrakt s tímom. Toto leto sa mu miesto v prvom tíme neušlo, zaujal ale gólovou produktivitou na farme v San Diegu. Nebyť zranenia v dolnej časti tela, ktoré ho dostavilo zhruba na šesť týždňov, zrejme by už pridával aj zápasy v NHL.

Regendovi zaslúžene patrí miesto medzi michalovskou hokejovou minulosťou. Hokej v metropole Zemplína sa ale môže pochváliť aj ďalšími reprezentantmi. Jedným z nich je aj Richard Šechný, stále historicky druhý najproduktívnejší hráč našej extraligy (osobitný článok bude samozrejme patriť aj jemu). Hoci nie je rodeným Michalovčanom, jeho dres s číslom 24 visí pod strechou michalovského „zimáku“ a aj michalovský hokej sa môže pochváliť jeho úspechmi na reprezentačnej úrovni, teda účasťou na olympiáde , či na majstrovstvách sveta. Z roku 1995 má dokonca Šechný z majstrovstiev sveta aj zlatú medailu za víťazstvo v B-kategórii. Vtedajší mladík s dlhými vlasmi patril k tým hráčom z družiny trénera Júliusa Šuplera, ktorí vybojovali pre Slovensko historickú účasť medzi svetovou elitou. Aj tam si Šechný zahral a to v roku 1999 na šampionáte v Nórsku. Šechný si slovenský dres obliekol aj na olympiáde v roku 2002 v Salt Lake City. O osem rokov neskôr reprezentovala Slovensko na olympiáde vo Vancouveri aj Nicol vtedy ešte Čupková, dnes už Lucák Čupková.  

V histórii michalovského hokeja ale narážame aj na jedno meno, ktoré sa stalo v roku 2002 majstrom sveta. Ide samozrejme o epizódne účinkovanie v Michalovciach, ktoré absolvoval útočník Ladislav Nagy. Ten musel samozrejme najskôr bojovať o svoje miesto v tíme HC Košice, ktorého je odchovanec. V sezóne 1998/99 si už vybojoval miesto v tíme „oceliarov“, ktorí ho na jeden zápas poslali aj do prvej ligy do Michaloviec. Ladislav Nagy odohral domáci duel so Senicou, v ktorom sa bodovo nepresadil a do štatistík si pripísal akurát dvojminútový trest. O štyri roky neskôr patril Nagy do tímu, ktorý získal titul majstrov sveta. Ako spomíname, nemôžeme ho zaradiť medzi odchovancov hokeja v tomto meste, no aj jeden štart v drese Dukly predurčuje k tomu, aby sme mohli uviesť, že aj po michalovskom ľade korčuľoval majster sveta. Verme, že nebol posledným...  

Peter Brendza (foto: peter brendza a tomáš feigl)

.



Uverejnené: 15.01.2024 21:44:12 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.