files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Od Slovana až po Slovan

V poradí deviatym tímom Tipos extraligy, ktorý v sezóne 2023/24 mení hlavného trénera, je trochu prekvapujúco HK Dukla Ingema Michalovce. Vedenie klubu podržalo trénera Petra Kúdelku v novembri, keď sa tímu nedarilo herne i výsledkovo. Následne prišla séria dvanástich víťazných duelov, ktorá Duklu vyšvihla na druhé miesto v tabuľke. Na tím ale prišla druhá kríza, ktorú už Kúdelka neustál. Po domácich prehrách s Novými Zámkami a Humenným ho nezachránila ani výhra na Slovane a fakt, že Michalovčanom patrí desať kôl pred koncom základnej časti štvrté miesto v tabuľke. V pondelok 35-ročný kormidelník skončil a na jeho miesto prišiel v Michalovciach už starý - známy Tomek Valtonen. Ten doviedol Michalovce k historickej bronzovej medaile v sezóne 2020/21.

Zaujímavosťou je, že Kúdelka bude čo sa týka Michaloviec najviac spájaný so Slovanom Bratislava. Po odvolaní Toma Coolena v sezóne 2022/23 sa stal hlavným trénerom najskôr na dva zápasy. Začínal domácim zápasom so Slovanom. Po odvolaní Romana Stantiena bol už hlavným trénerom on. Začínal na Slovane. Najväčší úspech tím pod jeho vedením dosiahol vo štvrťfinále play-off, v ktorom vyradil samozrejme Slovan. No a posledný duel absolvoval s tímom na Slovane. To už nepripomíname, že jediný zápas, v ktorom jeho zverenci pod jeho vedením strelil desať gólov bol domáci so Slovanom... „To, že sme vyhrali v mojom poslednom zápase na Slovane beriem ako uzavretie určitej etapy. Začínal som so Slovanom, potom na Slovane, skončil som na Slovane. Je to taká milá paralela. Škoda, že sme sa nerozlúčili za iných okolností,“ povedal rodený Bratislavčan Peter Kúdelka.

Hlavnou emóciou je vďačnosť

Peter Kúdelka prišiel do Michaloviec ako neznámy tréner pred sezónou 2022/23. Pri tíme mal pôsobiť ako asistent trénera Toma Coolena. Mal vtedy iba 34-rokov, no vedenie klubu ho aj napriek tomu poverilo po Coolenovom odvolaní viesť tím na dva zápasy. Oba vyhral... Po príchode Romana Stantiena sa opäť zaradil na post asistenta, od februára 2023 už ale bol opäť hlavným trénerom. Najskôr bol poverený do konca sezóny, keď sa v veľkej extraligovej vode neutopil a jeho tím vyradil v play-off Trenčín, Slovan a siahal aj na Košice, vedenie klubu sa rozhodlo podpísať ho aj pre ďalšiu sezónu. V nej jeho tím zaznamenal víťaznú sériu dvanástich duelov, medzi ňou sa ale vyskytli aj nedostatky, no a druhá začínajúca herná kríza spôsobila, že sezónu v Dukle nedokončí... „Dostal som možnosť byť pri tíme, ktorý má v extralige najvyššie ambície. Dostal som sa postupom času až na pozíciu hlavného trénera, čo bola pre mňa obrovská výzva. Pôsobenie v Michalovciach musím hodnotiť iba pozitívne. Už som to povedal pred časom. Od augusta 2022 som sa výrazne posunul. Emócia je u mňa hlavne vďačnosť, za to, že som tu dostal šancu,“ poznamenal na margo svojho skoro osemnásťmesačného pôsobenia na Zemplíne Peter Kúdelka. Aj napriek svojmu predčasnému koncu verí, že michalovská Dukla môže byť v tejto sezóne úspešná. „Verím, že nový impulz môže priniesť lepšie výsledky. Káder totiž nie je zlý.“ Vzhľadom na dobré meno, ktoré si urobil v Michalovciach, nemusí na ďalší trénerský angažmán Kúdelka čakať dlho. „Ponuky už aj prišli, no ja sa v prvom rade musím vysporiadať s koncom tu. Odísť krátko pred vrcholom sezóny je vždy frustrujúce,“ dodal na záver Peter Kúdelka.

Raz už Duklu z krízy vyviedol

Jeho nástupcom sa stal fínsky tréner s poľskými koreňmi Tomek Valtonen. Štyridsaťštyriročný rodák z Piotrkowa už Michalovce v jednej extraligovej etape viedol. V priebehu sezóny 2020/21 vymenil Miroslava Chudého a následne s tímom, ktorý sa dovtedy potácal v dolných poschodiach tabuľky, obsadil v základnej časti druhé miesto a po vypadnutí v semifinále s Popradom mu na krk zavesili bronzovú medailu. V následnej sezóne skončil s Michalovcami v základnej časti štvrtý, vo štvrťfinále následne vypadol s Košicami. „Prichádzam k tímu, ktorý má ambície. Určite chceme skončiť lepšie ako v semifinále, chceme teda hrať finále,“ zneli ambiciózne slová Valtonena, ktorý sa príliš nemusel oboznamovať s prostredím a ani kádrom, keďže v Michalovciach býval po skončení svojho pôsobenia v talianskom HC Pusteral. „Videl som niekoľko zápasov a viem, že tím má svoju kvalitu. Určite nejaké zmeny urobíme. Teraz musíme odohrať tri zápasy s Košicami, Zvolenom a Spišskou Novou Vsou, a potom máme reprezentačnú prestávku, cez ktorú môžeme dať tímu niečo nové,“ dodal Valtonen. Aj pri ňom je jedna zaujímavá vec. Posledný duel s Michalovcami v sezóne 2021/22 odtrénoval v sérii s Košicami a s „oceliarmi“ v stredu od 17.30 hod. začne aj svoju druhú michalovskú kapitolu.

Komentár: Prekročiť latku znamená hrať finále

V michalovskej Dukle Ingema nevydržali bez trénerskej zmeny ani v tretej sezóne v rade. Kým vlani sa trénerské výmeny aj očakávali kvôli zlému hernému prejavu a takisto výsledkom, tentoraz zmena u divákov obľúbeného trénera prekvapila. Peter Kúdelka napísal v Michalovciach príbeh, aký sa fanúšikom páči. Z neznámeho asistenta sa stal hlavný tréner, ktorý doviedol svoj tím skoro do finále extraligy. Ani v tejto sezóne to nemal ľahké. So svojim tímom prekonal jednu ťažkú krízu, druhú už ale nie. Treba povedať, že herný prejav Michalovčanov sa od víťaznej série z konca roka 2023 zhoršil. Samozrejme, nepridali tomu choroby a zranenia v tíme, ktorému vypadol ofenzívny líder Chase Pearson. Výsledkové a herné zhoršenie tak malo svoje príčiny, vedenie klubu sa ale rozhodlo pre nový impulz, ktorým by mal byť tréner Tomek Valtonen. Podotýkame, že Zemplínčania vlani zariskovali a risk im skoro vyšiel. Dali do rúk dôveru neznámemu trénerovi a skoro hrali finále. Vtedajšia nespokojnosť verejnosti sa zmenila na takmer hokejovú revolúciu.

Tomek Valtonen už v utorok viedol tréning (foto: Tomáš Feigl)

Valtonen prichádza v čase, kedy sa verejnosť búri voči odvolaniu Kúdelku, čo určite nepridá na pohode nikomu. Prichádza v čase, kedy už v stredu budú Zemplínčania doma čeliť aktuálnemu majstrovi, dva dni na to vlaňajšiemu finalistovi a o ďalšie dva dni aj lídrovi celej extraligy. Akékoľvek zakopnutie môže iba zvýšiť nespokojnosť verejnosti. Na druhej strane, Valtonen už v minulosti dokázal, že trénovať vie a pod jeho rukopisom je podpísaný historický úspech klubu, s ktorým získal bronzovú medailu. Jeho viacerými kritizovaný defenzívny systém slávil úspech a to ešte nemal ako tomu bude teraz k dispozícii najlepšieho brankára extraligy a v útoku hráčov, ako Daugavinš, či verme, čo najskôr uzdravený Pearson. Valtonen sa ihneď dostáva pod tlak. Nielen verejnosti, ale aj výsledkov. Latka nastavená Petrom Kúdelkom je veľmi vysoko. Vzhľadom na doterajšie výsledky Michalovčanov v extralige, prekročiť ju, znamená hrať finále...

Peter Brendza

.



Uverejnené: 30.01.2024 14:07:21 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.