files/7us07x2v5y4jjmre.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Mužský futbal v Trebišove končí

Futbalisti Slavoja Trebišov sa neprihlásili do druhej MONACObet ligy a ani do ďalšej z možných súťaží. Znamená to koniec mužského futbalu v meste na Dolnom Zemplíne. Futbal v meste ale úplne nekončí, pretože mesto sľúbilo podporu mládežníckeho futbalu, ktorý bude fungovať tak, ako doteraz.

Trebišovčania účinkovali v druhej najvyššej súťaži od sezóny 2017/18. Vlani v nej obsadili trináste miesto a vybojovali si tak miestenku do ďalšieho ročníka ligy. Po poslednom zápase s tímom FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa (0:3) prišiel podľa našich informácii vtedajší prezident klubu Eduard Janoško do šatne a hráčom oznámil, že končí so svojou podporou. Slavoj mal na mále už vlani, po rokovaniach s mestom ale Janoško v klube ostal. Tentoraz sa už ale rozhodol nepokračovať. „Po komunikácii s vedením mesta sa FK Slavoj Trebišov rozhodol neprihlásiť A-mužstvo dospelých do MONACObet ligy ani do žiadnej inej súťaže v súťažnom ročníku 2024/2025,“ napísal klub na svojom facebooku.

Mesto k skončeniu mužského tímu vydalo stanovisko prostredníctvom svojho primátora Mareka Čižmára. V predchádzajúcich dňoch prezident FK Slavoj Trebišov pán Eduard Janoško oznámil ukončenie svojho pôsobenia v klube, čo zároveň znamená aj zastavenie jeho finančnej podpory A-mužstva, nevyhnutnej na ďalšie pôsobenie družstva mužov v súťažiach SFZ a VsFZ. Je však dôležité zdôrazniť, že činnosť FK Slavoj Trebišov pokračuje, s podporou mesta, prostredníctvom mládežníckych kategórií, pričom záujmom vedenia samosprávy a poslancov MsZ je naďalej ich podporovať a vytvárať im tak adekvátne podmienky pre kvalitný športový rast. Fungovanie mužského futbalu v podmienkach nášho mesta prechádzalo v minulosti rôznymi obdobiami. Štart poslednej dekády (2015) sa spájal s ťažkými začiatkami v 3.lige a následne, po stabilizácii klubu, s niekoľkoročným pôsobením v 2. lige. Futbal v meste riadi právnická osoba, t. j. občianske združenie Slavoj Trebišov, pričom mesto Trebišov sa kontinuálne, podľa možností a na základe dohody v mestskom zastupiteľstve, podieľalo na financovaní klubu v rámci svojej dotačnej schémy.

Aj preto je potrebné hneď v úvode pripomenúť dôležité fakty. Mesto neriadi futbalový klub, ale podieľa sa na jeho činnosti poskytovaním priamej a nepriamej dotácie. Priama sa z pôvodných 77 000 eur v roku 2015 navýšila na súčasných 160 000 eur. Počas posledných 10 rokov vo futbalovom areáli zrealizovalo mesto niekoľko významných investícií na zlepšenie podmienok všetkých kategórií. V spolupráci s podporovateľmi a činovníkmi klubu sa zrekonštruovali a modernizovali priestory pod tribúnou a na prízemí v hlavnej budove (šatne, chodbové priestory, sociálne zariadenia, miestnosti pre trénerov a ďalšie zázemie). Vďaka získaným financiám a spoluúčasti mesta sa vybudovalo ihrisko s umelou trávou v celkovej hodnote takmer 500 000 eur. Po pridelení účelovej dotácie vlády SR (130 000 eur) v roku 2019 sa zrekonštruovala hlavná tribúna a 2 vedľajšie (tzv. korzá), čo bolo licenčnou podmienkou ďalšieho účinkovania mužov v 2. lige. V aktuálnom období sa ukončuje projekt revitalizácie západného areálu, kde vzniknú 2 nové ihriská pre najmenšie kategórie (U6 – U9) spolu so šatňami a ďalšími športoviskami za takmer 130 000 eur. Mesto Trebišov platí celú réžiu futbalového štadióna – energie, prevádzku, platy zamestnancov. V roku 2019 zaobstaralo moderný autobus, ktorý za zvýhodnených podmienok poskytuje dopravu o.i. pre jednotlivé družstvá FK Slavoj. V priestoroch ubytovne bezplatne poskytovalo ubytovanie pre skupinu hráčov A-mužstva. V porovnaní s mnohými mestami na Slovensku, patríme medzi tie, ktoré, vzhľadom na svoju veľkosť, poskytujú najštedrejšiu podporu športom vôbec.

Doterajší režim fungovania A-mužstva bol stále postavený na spolufinancovaní sponzormi (v poslednej dobe zväčša len činovníci klubu) a mestom Trebišov, ktoré si svoje záväzky plnilo a plní stále v plnej výške. Neprihlásenie sa do súťaží dospelých v nasledujúcom ročníku je dôsledkom nie menšej podpory mesta, ale postupného odchodu všetkých podporovateľov (sponzorov) mužského futbalu. Tak, ako sa vyjadril aj odchádzajúci prezident klubu, výrazne, aspoň v jeho prípade, k tomu prispel nezáujem verejnosti - divákov, keďže návštevnosť platiacich divákov na domácich zápasoch sa pohybovala na úrovni 100 divákov. V minulom roku vydal klub špeciálnu edíciu permanentiek, ktoré si mohli zakúpiť všetci, ktorým záleží na osude trebišovského futbalu. Výsledok ... 7 zakúpených permanentiek. Ďalším dôležitým faktom je, že tí, ktorí sa hlásia k tunajšiemu klubu, mohli svoju vernosť prejaviť aj zaplatením každoročného členského príspevku. Z informácií, ktoré máme, neurobil to takmer nik.

Mesto Trebišov nedokáže, vzhľadom na svoje reálne možnosti a súčasnú ekonomickú situáciu, financovať všetky športy v celom rozsahu. Aj preto sa už dlhodobo snaží vytvárať podmienky a financovať všetky mládežnícke športy na území mesta a súbežne postupne modernizovať infraštruktúru, štadióny, športoviská. Činnosť mužských kategórii však bude stále závislá od ďalšieho dofinancovania zástupcami zo súkromného sektora! Čo vidíme ako ďalší problém v dnešnej spoločnosti, zo športu sa vytrácajú aj funkcionári a táto situácia sa odohráva momentálne aj v trebišovskom futbale. Podobné prípady sa odohrali nedávno aj v Nitre, Senici, pred pár dňami v Myjave, predtým v Poprade a i. Zároveň si treba odpovedať na otázku, prečo mužský futbal úplne skončil v mnohých okolitých obciach a mestách (Sečovce, Čierna nad Tisou, Kráľovský Chlmec).

Za doterajšiu výraznú finančnú podporu treba poďakovať všetkým funkcionárom, podporovateľom, sponzorom, ktorí na chod A-mužstva FK Slavoj prispievali. Osobitné poďakovanie patrí pánovi poslancovi Ing. Jozefovi Gazdagovi, ktorý s tímom ľudí dokázal od roku 2015 postaviť celú činnosť futbalového klubu (aj mládežnícke kategórie) na nohy. Bolo to v čase, keď Slavoj bol vo veľkej kríze a štadión v havarijnom stave. V spolupráci s mestom sa ho postupne podarilo výrazne obnoviť. Poďakovanie patrí aj pánovi Eduardovi Janoškovi, ktorý posledné roky ťahal klub, ako jeho prezident, s mestom a len s torzom funkcionárov a trénerov. A v neposlednom rade treba adresovať slová vďaky poslancom mestského zastupiteľstva, ktorí predovšetkým od roku 2018 až doteraz sa intenzívne zaujímali o dianie v tunajšom futbale a podporovali ho. Na záver chceme len zdôrazniť, že činnosť FK Slavoj naďalej pokračuje s podporou mesta v žiackych a mládežníckych kategóriách ich prihlásením sa do súťaží v novom ročníku. Zároveň platí ponuka pre všetkých, ktorí sa hrdo hlásia ku klubu a chcú sa podieľať na jeho podpore – finančnej, dobrovoľnej, funkcionárskej, že dvere doň majú už dávno doširoka otvorené.“

.



Uverejnené: 18.06.2024 08:48:37 files/nrq4o7gybdvzjfpi.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/xz355oh30psq74gu.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/dxzeitwsmma2y7cx.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.