files/7us07x2v5y4jjmre.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V piatok trinásteho historické extraligové víťazstvo

V mapovaní histórie michalovského hokeja, ktorý v roku 2024 slávi päťdesiatku, sa už dostávame k sezónam, ktoré si fanúšik určite pamätá. Ani nie tak, že to bolo iba nedávno, ale skôr z toho pohľadu, že mu hokej priniesol strašne veľa radosti.

Lepšie by to nenaplánoval asi nikto. Michalovskí hokejisti vstúpili do najvyššej extraligy v roku, ktorý bol pre mesto výnimočný. V roku 2019 boli Michalovce Európskym mestom športu a táto pocta sa im ušla iba ako tretiemu mestu na Slovensku. Predtým to boli Košice a Nitra... Práve v roku, kedy bola metropola Zemplína takto honorovaná, prišiel postup do hokejovej extraligy. Hokejisti tak po štyroch rokoch napodobnili futbalistov a doteraz hrajú najvyššie súťaže obaja. Veľa miest na Slovensku, ktoré sa môže týmto pochváliť niet ani v roku 2024 (okrem Michaloviec aj Bratislava, Trenčín, Košice, Žilina).

Za dva roky plný extraligový štadión

Ako sme už v minulom článku informovali, za vzostupom hokeja v meste jednoznačne stála firma Ingema. Tá vstúpila na hokejovú scénu ako kométa. Dukla pod jej vedením dvakrát vyhrala prvú ligu a následne uspela aj v baráži o extraligu, ktorú zvládla mimochodom iba ako druhý tím z prvej ligy. Desať rokov pred jej hráčmi do najvyššej súťaže postúpili cez účastníka extraliga hráči Spišskej Novej Vsi. Michalovčania si v baráži poradili so Žilinou, k čomu im výrazne pomohli aj fanúšikovia, ktorí im v siedmom rozhodujúcom dueli vytvorili pod Dubňom domáce prostredie. Následne všetkých čakala asi najdlhšia cesta zo Žiliny do Michaloviec, keďže sa stálo skoro na každej benzínke. Mimochodom, firma Ingema je generálnym partnerom klubu stále a jej úspešnosť podčiarkujú aj štyri semifinálové účasti v play-off z piatich možností a dve bronzové medaile. O tom si ale povieme až nabudúce, teraz sa poďme venovať historickej premiére Michalovčanov v extralige.

 

Buly hodil kapitán majstrov z roku 1986

Bol síce dátum, ktorý nikto nemá rád, no Michalovčanom piatok trinásteho septembra priniesol ďalší zápis do histórie klubu. Vo svojej premiére medzi elitou privítali na svojom ľade Liptovský Mikuláš a domov ho vyprevadili po výhre 5:1. Začiatok mal samozrejme slávnejší charakter. Duel otvoril vtedajší šéf Pro-hokeja, teda spoločnosti, ktorá riadila celú extraligu, Richard Lintner. Nasledovalo vystúpenie FS Zemplín spolu so spevom národnej hymny a historické buly. Oň sa postaral kapitán majstrov prvej ligy zo sezóny 1985/86 Ivan Hrtús. Moderátorom bol známy Juraj Rašla. Potom už mohol prísť na rad hokej. „Sme všetci radi, že sme takto mohli privítať Michalovce v elitnej spoločnosti. Víťazstvo je samozrejme bonusom pre nováčika,“ povedal po stretnutí vtedajší šéf extraligy Richard Lintner.

Historickým strelcom Aki Juusela

Zemplínčania sa cez leto výrazne posilnili. Káder vystužili aj viacerí legionári a práve jeden z nich, fínsky útočník Aki Juusela, bude už navždy zapísaný v análoch michalovského hokeja. Bol to práve rodák z Raumy, ktorý v 25.minúte otvoril v presilovke skóre duelu. Historický gól teda patrí jemu. „Samozrejme, že ma to teší. Ani som si to neuvedomil. Tá ťarcha na mňa spadne až neskôr, keď si budem hovoriť, že som prvým michalovským strelcom v extralige,“ smial sa po zápase fínsky útočník, ktorý v Michaloviec odohral 24 duelov. Strelil v nich štyri góly a pridal aj sedem asistencií. Ešte v priebehu sezóny odišiel do maďarského Ferencvárosu Budapešť, s ktorým sa tešil z titulu.

Na jeho presný zásah proti Liptákom nadviazali aj Matej Giľák, Mike Dalhuisen, Christophe Lalancette a Samuel Chalupa. Z hostí presne mieril iba Macík, gól teda tímu, v ktorom nastúpili všetci traja bratia Hunovci, k trom bodom nepomohol. „V prvej tretine bola na chalanoch vidno nervozita. Bolo to z našej strany také opatrné, rovnako ako súper sme nechceli urobiť chybu. Pomohol nám Juuselov gól. O minútu sme pridali aj druhý, čím sme súpera zlomili. Po treťom góle sme už držali zápas v našich rukách. Aj keď sa súper snažil, my sme ho predčili a zaslúžene vyhrali,“ povedal na margo extraligovej premiéry tréner Dukly Miroslav Chudý.

Po dvoch kolách na prvom mieste!

Michalovčania aj v ďalších dueloch svojej premiérovej sezóny pokračovali v bavení divákov. Po následnej výhre 3:2 nad Nitrou sa dostali dokonca po dvoch kolách na prvé miesto extraligovej tabuľky.

Prvá strata bodov prišla v treťom kole po prehre 1:4 v Miškovci. Zemplínčania smerovali za účasťou v play-off. V nadstavbovej časti sa ale súťaž kvôli kovidu prerušila a potom ju už vedenie ligy neobnovilo. Michalovčania boli v tom čase na siedmom mieste. Na play-off si teda fanúšik musel počkať do nasledujúcich sezón. Nik by nepovedal, že už v tej ďalšej sa bude história prepisovať opäť. O tom si už ale povieme až nabudúce...

Fakty z prvého extraligového zápasu
HK Dukla Ingema Michalovce - MHK 32 Liptovský Mikuláš 5:1 (0:0, 3:0, 2:1)
Góly: 25. Juusela (Lalancette, Dalhuisen) pres/1, 26. Giľák (Safaraleyev, Linet), 36. Dalhuisen (Mašlonka, Zekucia) pres/1, 41. Lalancette (Juusela, Mašlonka), 55. Chalupa (Toma, Hamráček) – 47. Macík (Ozolinš, Stehlík).
Vylúčení: 4:6. Presilovky: 2:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Kalina, Juhász (Maď.) – Soltész (Maď.), Jobbágy. Divákov: 2692.
HK DUKLA INGEMA: A. Trenčan – Dalhuisen, Mesikämmen, Vorobyov, Ventelä, Bdžoch, Kolba, Zekucia, Borov – Juusela, Lalancette, Mašlonka – Hvila, Galamboš, Hričina – Safaraleyev, Linet, Giľák – Chalupa, Toma, Hamráček.
MHK 32:  Zalivin – Nemec, Petran, Cebák, Mezovský, Kurali, Stehlík, S. Droppa, Smutný – Kriška, Huna, Huna – Macík, J. Sukeľ, Rudolf Huna – Vybíral, Ozolinš, Oško – Michalík, Piatka, Lištiak.

 

.



Uverejnené: 19.06.2024 15:42:37 files/pb7nomk7h6nezsky.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/xz355oh30psq74gu.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/exeedcax56kydrkv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.